Planeta

Saliven stigao u Kinu, uskoro moguć sastanak Sija i Bajdena

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2024

-

09:32

Saliven stigao u Kinu, uskoro moguć sastanak Sija i Bajdena
Tanjug/AP/Andrew Harnik - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Salivan stigao je danas u posetu Kini, tokom koje će sa zvaničnicima te zemlje razgovarati o bilateralnim odnosima. 

Prilikom sletanja, Salivana su dočekali šef kineskog ministarstva spoljnih poslova za odeljenje za Severnu Ameriku i Okeane Jang Tao i američki ambasador u Kini Nikolas Berns.

Salivan će boraviti u Kini do četvrtka, a razgovaraće sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jijem, navodi AP.

Očekuje se da će Salivan i Ji razgovarati o potencijalnom sastanku američkog predsednika Džozefa Bajdena i kineskog predsednika Si Đinpinga kasnije ove godine.

Cilj njegove posete je, prema pisanju američke agencija, "da održi komunikaciju koja je prekinuta tokom većeg dela 2022. i 2023. godine.

Navodi se da se ne očekuju opširnija saopštenja sa susreta zvaničnika.

To će biti prvi razgovori dvojice zvaničnika u Pekingu, a pre toga sastali su se u Beču, Malti i na Tajlandu.

Kako je Aksios ocenio 23. avgusta, Salivanova poseta dolazi u trenutku kada su u SAD demokratski predsednički kandidat Kamala Haris i republikanski kandidat Donald Tramp zauzeli oštre stavove prema Kini, posebno po pitanju carina.

Saliven je bio Bajdenova glavna osoba za često nenajavljene razgovore sa Jijem kako bi pokušao da reši sve veće razlike između Vašingtona i Pekinga.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet