Planeta

Šta su glavne poruke Maskovog intervjua sa Trampom? Ostvarili su neke ciljeve, ali se problemi ne mogu ignorisati

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/08/2024

-

18:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kandidat Republikanske stranke za predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp dao intervju vlasniku kompanije "Tesla" Ilonu Masku.

Tramp na društvenoj mreži X, odnosno nekadašnjem Twitteru, može se reći nije bilo godinama, ali je juče, uoči intervjua sa serijom postova na ovoj društvenoj mreži najavio taj intervju, zapitavši svoje pratioce da li im je sada bolje nego u vreme kada je on bio predsednik.

Potom je na toj istoj društvenoj mreži postavio najavu tog intervjua, pozivajući svoje pratioce da uživaju u tom razgovoru. Ipak, taj razgovor koji se odvio rano jutros po našem vremenu, blago rečeno, nije bio bez problema.

Naime, kasnio je 41 minut, nije bilo moguće slušati ono što se događa, odnosno taj razgovor između dvojice sagovornika, a Elon Musk, vlasnik ove kompanije, je na svojoj društvenoj mreži napisao da je u pitanju veliki i organizovani napad kako bi ovaj intervju bio sprečen. 

On je rekao da je u pitanju takozvani DDoS napad. Ukratko, taj napad se organizuje tako što u jednom trenutku veliki broj servera, odnosno veliki broj kompjutera, pokušava da se nakači na neki server, odnosno da sluša intervju što dovodi do blokade.

Inače, Elon Musk je tvrdio da je tokom dana testirana tehnička mogućnost da ovaj intervju uopšte bude održan i tvrdio je da je u jednom trenutku test pratilo čak osam miliona istovremenih slušalaca.

Ipak, sam intervju pratilo je, sa povremenim oscilacijama, mnogo manje ljudi. odnosno oko 1,3 miliona slušalaca, a ne gledalaca.

Iz štaba Donalda Trampa dobili neku sliku koja govori o tome kako je to izgledalo bar sa Trampove strane. Jednostavno, Tramp je bio u svojoj vili okružen svojim saradnicima dok razgovara gledajući u mobilni telefon, kako to i mi radimo kada smo na različitim video ili audio pozivima.

Intervju je zapravo bio više razgovor, jer je Elon Musk iznosio svoje stavove. On je rekao da je intervju namenjen tzv. nezavisnim glasačima otvorenog uma. Ponovo je podržao Trumpa i pozvao, kako je rekao, umerene glasače da ga podrže.

Odnos između najbogatijeg čoveka na svetu i potencijalnog novog starog predsednika Amerike se je menjao tokom godina. Svojevremeno su bili u sukobu, a ovaj razgovor je bio potpuno bez konfrontacije.

Čak je i Tramp, koji je svojevremeno najavljivao da će ukinuti državne subvencije za električna vozila koja proizvodi Mask, sada rekao da mu se ta vozila mnogo sviđaju.

Ovaj intervju trebalo je da označi veliki povratak Donalda Trampa na društvenu mrežu X sa koje je skinut 2021. godine zbog toga što je preko te društvene mreže navodno podsticao na nerede 6. januara 2021. godine. Kada je Musk kupio Twitter, vratio ga je, ali se tek juče Donald Tramp ponovo aktivirao na društvenoj mreži.

Nakon ovog dužeg uvoda Donald Tramp je prvi put je detaljno govorio o atentatu. Rekao je da je nedostatak koordinacije između bezbednosnih službi zapravo doveo do toga da atentator umalo uspe u svojoj nameri.

"Da nisam okrenuo glavu, ne bih sada razgovarao ovde sa vama", rekao je on Masku, dodajući kompliment "koliko god da mi se sviđate".

Inače, sagovornici su tokom razgovora uručivali komplimente jedni drugima

O potpredsednici i kandidatu demokrata na izborima u novembru Kamali Haris Tramp je govorio da je ona još gora od odlazećeg šefa Bele kuće Džozefa Bajdena, kao i da trenutno Amerika i nema predsednika.

Ponovo je fokusirao svoju kritiku na ideološku stranu, rekavši da je ona liberalka iz San Franciska i da će, kao što je uništila Kaliforniju i San Francisko, uništiti i Ameriku.

Ilon Mask se sa njim slagao u ovoj oceni Kamale Haris, rekavši da, iako Kamala Haris pokušava da se predstavi kao umerena, da je ona zapravo predstavnica krajnje levice.

Na izvestan način je Tramp promenio svoju retoriku kada je govorio o ilegalnim migrantima, za koje je donedavno govorio da dolaze u Ameriku da vrše kriminal i da ubijaju Amerikance. Naime sada je rekao da je Evropljani i druge zemlje šalju u Ameriku ilegalne migrante koji ne vole da rade. 

Rekao je da su to neproduktivni ljudi i da je njihov broj značajno uvećan dok je Kamala Harris bila predsednica Sjedinjenih Američkih Država.

Predigra ovom gotovo dva sata dugom intervjuu, bila je polemika između Tijerija Bretona, komesara Evropske unije za unutrašnju trgovinu, koji je podsetio Maska na obaveze iz po evropskom Zakonu o digitalnim uslugama i praktično optužio Maska da se sa njegove platforme šire dezinformacije i emituju nelegalni sadržaji i da on mora da se povinuje ovom pravilniku Evropske unije. Na ovo je Mask prosto odgovorio vulgarnim mimom.

Vuković: Obojica su dobili medijsku pažnju

U svojoj analizi za Euronews Srbija, Siniša Vuković sa Univerziteta Džons Hopkins, rekao je da su i Tramp i Mask dobili ono što su tražili, a to je velika medijska pažnja. 

"Čini se da to što mi sad govorimo o nekom intervjuu koji se dogodio na jednoj društvenoj mreži, a ne na tradicionalnom mediju, gde je ulogu novinara preuzao jedan milijarder, koji je kupio tu društvenu mrežu kako bi mogao da oblikuje javno mnjenje govori dovoljno, ako ne i dve, o promeni paradigme kada su u pitanju javni nastupi i načini na koje se mobiliše biračko telo u ovom trenutku. Ovde se ne radi o standardnom intervjuu gde profesionalni novinari, vaše kolege, posebno obučeni za ovako visokoprofilni intervju, mogu da vode razgovor sa predsedničkim kandidatom i postavljaju adekvatna pitanja i naknadna pitanja", primetio je na početku razgovora stručnjak.

Vuković takođe smatra da su njih dvojica takođe dosta toga izgubili, pre svega zbog brojnih tehničkih grešaka, što je umanjilo efikasnost slanja željene poruke. Kao dodatni problem, po njemu, nameće se ugrožena kredibilnost intervjua.  

"Međutim, ono što je možda i najvažnije, intervju je obilovao, čini mi se, previše sugestivnim pitanjima Maska, kao i neverovatnim digresijama Trumpa, što je možda i očekivano, što na nivou principa umanjuje kredibilitet intervjua", ocenio je naš sagovornik.

Prema Vukoviću, Mask je ojačao mnoge teorije zavere i podgrejao priče bez osnova, a Tramp je izneo niz problematičnih izjava koje se mogu svesti na poluinformacije ili dezinformacije.

"Njegovi komentari su bili neretko uvredljivi i neutemeljeni, nešto što ne bi bilo moguće na profesionalnom nivou. Moj utisak, da svedem to na najprostije činjenice, je da su oni izgubili mnogo od bivših, one neopredijeljene i nezavisne glasače, koji su mu neophodni da bi pobedio. Da sumiram drugim riječima, ništa se na ovo nije čulo, a mnogo smo naučili", opisao je svoje utiske analitičar.

Na pitanje kako vidi Maskovu ponudu Trampu da učestvuje u njegovoj administraciji Vuković je odgovorio opisom odnosa predstavnika velikog kapitala sa vlašću, koji je dobro poznat u političkoj nauci. 

"Veliki kapital želi moć, a oni koji imaju moć žele veliki kapital. Ta simbioza, koja se sad manifestuje između Maska i Trampa je u stvari bazirana upravo na toj viziji. Obojica su skloni, isto tako, megalomanskim nastupima, žele veliku medijsku pozornost i možda najkritičnije, ne prihvataju javnu kritiku. Mask je već neko vreme duboko zagazio u desničarsku retoriku i ovaj potez podrške Trampu, čini mi se, je samo jedna kulminacija transformacije koju odnedavno manifestuje", smatra Vuković.

Po Vukoviću je činjenica da je Mask Južnoafrikanac, koji je odrastao u aparthejdu, uticala na njegov pogled na svet. Sa druge strane analitičar dodaje da je podrška Maska promenila i neke od Trampovih stavova, što vidi kao pokazatelj sprege kapitala i politike. 

"Čini mi se da se tu mogu i vući neki repovi njegovog pogleda na svet društvenih okolnosti, društvenih dinamika i međuljudskih odnosa unutar sistema. Pokušao bih da ne budem previše kritičan kada je u pitanju ta vrsta simbioza između krupnog kapitala i politike, ali ono što bode oči je upravo činjenica da je Tramp napravio jedan apsolutni zaokret u svojoj politici onoga trenutka kada ga je takav profil milijardera podržao. Od čoveka koji je kritikovao proizvodnju električnih vozila, postao je veliki podržavalac proizvodnje električnih vozila. To je dovoljno da razumete kako krupni kapital utiče na politiku", kazao je naš sagovornik.

Ostatak razgovora sa Sinišom Vukovićem, u kojem će biti analiziran uticaj Trampovog povratka na mrežu X, možete pogledati u videu ispod teksta.

Euronews TV

Komentari (0)

Svet