Planeta

I UN zabrinute zbog rekordno visokih temperatura, Gutereš pozvao na svetsku akciju u borbi protiv klimatskih promena

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2024

-

21:11

I UN zabrinute zbog rekordno visokih temperatura, Gutereš pozvao na svetsku akciju u borbi protiv klimatskih promena
I UN zabrinute zbog rekordno visokih temperatura, Gutereš pozvao na svetsku akciju u borbi protiv klimatskih promena - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je danas sve zemlje da se angažuju na svetskom nivou u borbi protiv klimatskih promena nakon što je zabeležena rekordna globalna temperatura, što je prvi poziv svetske organizacije na globalnu akciju zbog ekstremnih vrućina.

"Svet mora da se suoči sa izazovom porasta temperatura", naveo je Gutereš u saopštenju, preneo je Rojters.

Gutereš je istakao da su potrebne mere za zaštitu radnika od ekstremnih vrućina, zasnovane na ljudskim pravima.

UN su pozvale danas vlade da ne samo da eliminišu upotrebu fosilnih goriva, već i da pojačaju zaštitu najugroženijih delova stanovništva, uključujući starije, trudnice i decu, kao i da pojačaju mere zaštite za radnike.

Međunarodna organizacija rada (ILO) saopštila je da se trenutno više od 70 odsto radne snage u svetu, odnosno 2,4 milijarde ljudi, nalazi u velikom riziku od ekstremnih vrućina.

"U Africi je gotovo 93 odsto radne snage izloženo ekstremnim temperaturama, a u arapskim zemljama 84 odsto", navodi ILO.

Novi rekord prosečne globalne temperature od 17,16 stepeni Celzijusovih zabeležen je 22. jula, prema podacima evropske službe za klimatske promene - Kopernikus.

Tanjug AP/Cecilia Fabiano/LaPresse via AP

 

U svetu su, zbog klimatskih promena, toplotni talasi sve češći i oni su sve intenzivniji i dugotrajniji. Zbog ekstremno visokih temperatura ove godine je preminulo oko 1.300 muslimanskih hodočasnika u Meki, a zabeležen je i veliki broj smrtnih slučajeva u regionu Sahela.

U svetu se zbog ekstremnih vrućina beleži oko 19.000 smrtnih slučajeva godišnje, kao i gotovo 23 miliona povreda na radnom mestu širom sveta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet