Planeta

Postoji zanimljiva veza između globalnog kraha IT sistema, Trampa i Hilari Klinton: U centru svega je firma Crowdstrike

Komentari

Autor: Real Clear Investigations, Euronews Srbija

19/07/2024

-

21:24

Postoji zanimljiva veza između globalnog kraha IT sistema, Trampa i Hilari Klinton: U centru svega je firma Crowdstrike
Postoji zanimljiva veza između globalnog kraha IT sistema, Trampa i Hilari Klinton: U centru svega je firma Crowdstrike - Copyright Tanjug AP/Evan Vucci, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Karika koja povezuje globalni krah IT sistema u petak, Donalda Trampa, Hilari Klinton i Rusiju je kompanija za sajber bezbednost Crowdstrike, koja se našla u centru sada diskreditovanog političkog skandala "Russiagate" o navodnom uticaju Rusije na američke izbore 2016.

Više od hiljadu letova otkazano je širom sveta zbog tehničkih problema sa prekidom internet usluga i komunikacija, pokazuju najnoviji podaci kompanije za analizu avijacije Sirijum. Mnogi korisnici su prijavili pad sistema i "plavi ekran smrti, odnosno BSOP grešku na Windows-u nakon novog ažuriranja softvera "Crowdstrike-a"

Izvršni direktor kompanije Džordž Kurc izvinio se zbog globalnog tehnološkog problema i obećao da će sarađivati sa svim klijentima da vrate operacije na mrežu.

Crowdstrike se pominje i u istrazi protiv bivšeg predsednika SAD. Kako se navodi u članku istraživačkog novinara Arona Matea o konačnom izveštaju američkog specijalnog tužioca Džona Durama FBI se okrivljuje što je uopšte otvorio "neosnovanu" istragu o dosluhu Trampa i Rusije i oslanjao se na materijal koji je finansirala njegova protivnica u predsedničkoj trci Hilari Klinton da bi je nastavio. Dodaje se da je sve to urađeno uz ignorisanje naznaka da je Klintonova planirala da Trampa predstavi kao ruskog agenta.

Tanjug AP/Evan Vucci

 

Mate je tada napomenuo da se Duram nije bavio jednako važnom vezom tima Klintonovesa drugom glavnom tvrdnjom Russiagate-a, da se Rusija umešala u izbore 2016. hakovanjem servera Demokratske stranke i puštanjem materijala preko Vikiliksa kako bi pomogla u izboru Trampa.

Materijal do kojeg je došao Duramov tim pokazuje da su tim Klintonove i njen poizvođač Crowdstrike negirali zahteve FBI-ja za kritičnim podacima o navodnom ruskom hakovanju. Čini se da su se dva ključna saradnika Klintonove koji su bili sastavni deo ruske tvrdnje o hakovanju takođe lažno svedočila pred Kongresom, piše u tekstu na portalu Real Clear Investigations.

U njemu su objedinjena ova navodno zanemarena otkrića prikazana kroz sudske dokumente povezane sa Duramovom istragom, posebno kroz njegovo neuspešno gonjenje advokata Klintonove Majkla Susmana po odvojenoj optužbi za krivokletstvo.

U aprilu 2016. Susmann je angažovao Crowdstrike da istraži navodni hakerski napad na Demokratski nacionalni komitet (DNC) i Demokratski kongresni odbor za kampanju (DCCC). Sredinom juna, baš u trenutku kada su bivši britanski obaveštajac Kristofer Stil i privatna obaveštajna kompanija Fusion GPS pravili svoj prvi izveštaj o dosijeu, koji je finansirala Klintonova, a u kojem se navodi da postoji zavera između Trampa i Rusije, Crowdstrike koji je finansirala Klintonova se oglasio da javno optuži Rusiju za hakovanje kompjuterskih mreža demokrata.

Tanjug/AP/Julia Nikhinson

 

Susman, koji je blisko sarađivao sa tom firmom, lobirao je kod FBI-a da podrži optužbe. FBI je u početku odbio, ali je nekoliko meseci kasnije promenio mišljenje uprkos tome što nije pregledao DNC/DCCC servere, piše u Mateovom ekspozeu. Umesto toga, slično kao što je koristio Stilov dosije da dobije naloge za nadzor i istražne radnje kada je u pitanju tajni dogovor, FBI se oslanjao na forenziku Crowdstrike-a i redigovane izveštaje.

Zavisnost FBI-ja od Crowdstrike-a dodatno je dovedena u pitanje kada se ispostavilo da je sadašnji menadžer informativne bezbednosti Šon Henri pod zakletvom priznao da "nema konkretne dokaze“ o ruskom hakovanju. To je otkrio Kongresu u decembru 2017.

Henri, bivši bliski FBI kolega direktora Roberta Milera i Džejmsa Komija, otkrio je Kongresu u decembru 2017. Ipak, njegovo svedočenje je držano u tajnosti tokom cele istrage FBI-ja o Rusiji koju nadgledali bivši direktori te agencije Džejms Komi i Robert Miler. Informacija je postala javna u maju 2020.

Inače, Henri je prodao 4.000 deonica CrowdStrike Holdings Inc (NASDAK:CRVD) 15. jula ove godine, što je objavljeno u nedavnoj prijavi Komisiji za obveznice i berzu (SEC). Nakon ove transakcije, on sada poseduje 183.091 deonica kompanije.

Kada su se u decembru 2017. pojavili pred Komitetom za obaveštajne poslove Predstavničkog doma, i Susman i Henri su tvrdili da FBI nije pokušao da sprovede sopstvenu nezavisnu istragu na licu mesta servera Demokratske stranke. Iskaz je bio u suprotnosti sa zvaničnicima FBI-ja, uključujući Komija, koji su rekli da su tražili pristup, ali im je odbijen.

Na direktno pitanje da li je FBI tražio pristup serverima, Susman je odgovorio: "Ne, nisu". Zatim je dodao: "Izvinite, ne koliko znam". FBI bi, dodao je Susman, "imao pristup da su to želeli..., ali to nije bilo nešto što ih je zanimalo u to vreme“.

Henri je takođe rekao Komitetu da "nije svestan" da je FBI ikada tražio pristup serverima ili da im je to uskraćeno. Upitan direktno da li mu je ikada rečeno da je FBI "zahtevao pristup serverima“, Henri je rekao: „Ne sećam se da su to rekli meni ili bilo kome u mom timu, ne“.

Henrijevi i Susmanovi iskazi nisu bili samo u direktnoj suprotnosti sa FBI-jem, već i sa njihovim internim mejlovima u koje je Duram imao uvid.

Ovi mejlovi iz oktobra 2016. pokazuju da je FBI direktno pitao Susmana da li bi agenti mogli da dođu na lice mesta da pregledaju i kopiraju servere. Susman je preneo taj zahtev Henriju i drugim rukovodiocima CrowdStrike-a - koji su ga odmah odbili.

U dopisci od 13. oktobra 2016., Elvis Čen, specijalni agent u kancelariji FBI-ja u San Francisku, pitao je Susmana da li bi "DNC/DCCC mogli da dozvole osoblju kompjuterske forenzike FBI-ja da na licu mesta izvrši snimanje servera".

"U teoriji, naravno“, odgovorio je Susman, dodajući da će ga "direktno povezati sa Crowdstrike-om.

Crowdstrike: Pronašli smo dokaze ruskog hakovanja Demokratske stranke

Ovo su samo neke od dopiski koje su objavljene u ekspozeu Arona Matea, dok je sa svoje strane Crowdstrike objavio pojašnjenje svoje uloge u Russiagate istrazi još 2020. Ono je i dalje na sajtu kompanije i u njemu se ističe da su pronašli dokaze da je Rusija hakovala Demokratsku stranku

"To je takođe podržano od strane obaveštajne zajednice SAD i nezavisnih izveštaja Kongresa. Nakon sveobuhvatne istrage koju je CrowdStrike javno izneo, kompanija je u maju 2016. zaključila da su dva odvojena ruska neprijateljska aktera povezana sa obaveštajnim službama upala u DNC mrežu", navodi se na sajtu kompanije.

Ispod je objavljen isečak iz izveštaja Crowdstrike-a objavljen 14. juna 2016. koji glasi:  

"Crowdstrike Services Inc., našu grupu za odgovor na incidente, pozvao je Demokratski nacionalni komitet (DNC), formalno upravljačko telo Demokratske partije SAD, da odgovori na sumnju da je izvršen upad. Rasporedili smo naš IR tim i tehnologiju i odmah identifikovali dva sofisticirana neprijatelja na mreži – COZY BEAR i FANCY BEAR…. U DNC-u, COZY BEAR upad je identifikovan još od leta 2015., dok je FANCY BEAR odvojeno provalio u mrežu u aprilu 2016."

U pitanju su hakerske grupe koje su navodno povezane sa ruskom državom, dok je Obaveštajni komitet Senata 2020. objavio izveštaj da je ruski predsednik VLadimir Putin, "odobrio i usmeravao aspekte ove kampanje uticaja".

Komentari (0)

Svet