Planeta

Evropa u panici zbog Vensa: Kakav signal je Tramp poslao ratobornim saveznicima i Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/07/2024

-

09:01

Evropa u panici zbog Vensa: Kakav signal je Tramp poslao ratobornim saveznicima i Ukrajini
Evropa u panici zbog Vensa: Kakav signal je Tramp poslao ratobornim saveznicima i Ukrajini - Copyright Tanjug/AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Ubrzo nakon što je preživeo atentat, republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izabrao je za svog potpredsedničkog kandidata senatora iz Ohaja Džejmsa Dejvida Vensa, što je užasnulo mnoge evropske lidere i mejnstrim medije. Za razliku od svog prethodnog mandata, kada se 2016. opredelio za prekaljenog Majka Pensa, neokonzervativca iz dominantne struje Republikanske partije kojoj nije pripadao, Tramp je ovaj put izabrao čoveka sa još manje političkog iskustva od sebe, ali sa mnogo bližim stavovima.

Sudeći po obećanjima, sporazumima i ogromnim izdacima za Ukrajinu, rat koji se tamo vodi je prioritet broj jedan za evropske lidere i EU vrhušku, ali ne i za Vensa, koji se zalaže za zatvoreniju spoljnu politiku, makar prema Starom kontinentu. Stoga ne čudi što u Evropi postoji strah da ovog puta Trampa neće moći da "podrivaju" veoma ratoborni neokonzervativci kojima se okružio pre osam godina, poput Džona Boltona i Majka Pompea.

Vensove izjave o "idiotima" i "islamistima" u Evropi

Primera radi Vens je Nemačku nazvao "idiotskom", a Veliku Britaniju "islamističkom", a ovo su samo neki od njegovih citata:

Intervju iz februara: "Znate, EU je zadržala milijarde dolara obećane pomoći Mađarskoj zbog svojih stavova o Ukrajini. Prikupila je milijarde dolara obećane pomoći od prethodne vlade u Poljskoj, zbog stavova konzervativne poljske vlade. To nije uređenje zasnovano na pravilima. To je Evropa, iz Brisela i Berlina, koja nameće liberalne imperijalističke poglede ostatku kontinenta"

Izjava o mađarskom premijeru Viktoru Orbanu iz 2021. godine: "U Mađarskoj pod Orbanom nude zajmove novopečenim bračnim parovima koji im se u nekom trenutku kasnije opraštaju ako su ti parovi zaista ostali zajedno i dobili decu. Zašto to ne možemo učiniti ovde? Zašto ne možemo zapravo da promovišemo formiranje porodice?"

Prozivka poljskog premijera Donalda Tuska koji je kritikovao republikance koji su blokriali pomoć Ukrajini: "Novi lider Poljske hapsi političke protivnike i duguje bezbednost svoje zemlje mojoj velikodušnosti. Mogao bi da razmisli o tome da pokaže malo poštovanja ili barem ublaži svoje autoritarne impulse"

Objava na društvenim mrežama iz marta da je Nemačkoj vojska slabašna, a energetska politika idiotska: "Ponašanje Nemačke u ovom ratu je sramotno i uvredljivo je za naše glasače što se previše republikanaca slaže sa tim. Sva njihova obećanja su se materijalizovala u vidu stajskog đubriva. Zašto američki poreski obveznici subvencionišu idiotsku nemačku energetsku politiku i slabu odbrambenu politiku? Misterija"

profimedia

 

Najnovija izjava o Velikoj Britaniji: "Moram da napadnem Veliku Britaniju oko samo još jedne stvari. Nedavno sam razgovarao sa prijateljem i pričali smo, znate, kako je jedna od velikih opasnosti u svetu, naravno, nuklearna proliferacija. I govorio sam o tome koja je prva istinski islamistička zemlja koja će dobiti nuklearno oružje, Možda je Iran, znate, možda se Pakistan već na neki način računa, a onda smo nekako konačno odlučili da je možda to zapravo Velika Britanija, pošto su laburisti upravo preuzeli vlast"

Tanjug AP/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

 

Izjava o italijanskoj premijerki Đorđi Meloni iz februara: "Pobeda Meloni u Italiji bila je u velikoj meri odbacivanje imigracione politike Brisela. Ali ipak, ona je bila potpuna katastrofa kada je u pitanju stvarno smanjenje migracije u Italiju"

EU lideri strahuju za nastavak rata u Ukrajini

Raspoloženje među evropskom elitom Guardian je opisao kao strah da se spoljna politika "Amerika na prvom mestu" ne pretvori u primoravanje Ukrajine da započne mirovne pregovore sa Rusijom.

"To je loša vest za nas, ali užasna za Ukrajinu. Vens nije naš saveznik", rekao je za britanski list neimenovani evropski diplomata u Vašingtonu.

Navodi se da strane diplomate i analitičari često Trampovu politiku nazivaju "crna kutija" jer nemaju pojma šta je u njoj, to jest šta će zapravo on uraditi ako ponovo dođe na vlast. Tešili su se mišlju da će možda ponovo imenovati nekoga ko priča njihovim jezikom, dok se Tramp bavi samo unutrašnjom politikom, ali su umesto toga dobili "energičnog surogata koji će raspirivati Trampovu skepsu prema Ukrajini i Evropi".

"Senator Vens je bio jedan od vodećih protivnika novog paketa pomoći Ukrajini prošlog proleća i izrazio je ravnodušnost prema onome što se dešava u tom ratu. Odabravši Vensa za svog potpredsednika, Tramp je pojasnio veoma jasan izbor američkim glasačima u novembru po pitanju spoljne politike“, rekao je Majkl Mekfol, direktor Instituta za međunarodne studije "Friman Spogli" i bivši ambasador SAD u Rusiji.

Evropljane plaši i to što su se navodno najveći Trampovi donatori angažovali u pokušaju da obezbede nominaciju za Vensa u satima koji su prethodili Republikanskoj konvenciji u Milvokiju. Prema portalu Axios, među uticajnim ličnostima koje su podržale Vensa su Elon Musk, Taker Carlson i Dejvid Saks. Sva trojica su skeptična prema podršci predsednika Džoa Bajdena ukrajinskom lideru Volodimiru Zelenskom, a investitor Saks je na bini konvencije rekao da je Bajden „isprovocirao Ruse da napadnu Ukrajinu pričajući o proširenju NATO-a”.

Oni su takođe povezani sa velikom grupom milijardera iz Silicijumske doline, uključujući Vensovog "mentora" iz sveta biznisa i milijadera Pitera Tila, koja je izuzetno agresivno nastrojena prema Kini.

Vens bi mogao da posluži Trampu za "potkusurivanje" Evrope

Kako piše Politico uloga Vensa, ako postane potpredsednik, mogla bi da bude "potkusurivanje" Evrope, tako što bi ga Tramp slao da umesto njega prisustvuje sastancima i drži lekcije liderima.

U prilog tome navodi se da Tramp ni ranije nije voleo da putuje u Evropu gde su ga čekale pridike neprijateljski nastrojenih političara i demonstracije gde god da se pojavi. Takođe, Vens je prethodno izrazio želju da prisustvuje Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji i prenese poruku da će Amerika prepustiti Evropi odgovornost za vođenje rata u Ukrajini.

Tanjug/AP/Carolyn Kaster

 

U tom slučaju bi Vens, prema Politicu, bio prosto glasnogovornik Trampove politike, koji bi se od prethodnika Pensa razlikovao i po tome što je energičniji i kritičniji.

Vensa u EU ne bi dočekivali samo lideri koji ne podnose ni njega ni njegovog šefa, već i saveznici poput Orbana i slovačkog premijera Roberta Fica.

Važna uloga Orbana

Upravo se "neposlušni" Mađar posle NATO samita u Vašingtonu sastao sa Trampom u njegovoj vili Mar a Lago na Floridi. Prethodno je obavio poprilično impresivnu misiju posetivši Kijev, Moskvu, Peking, pa čak i Baku u roku od nekoliko dana, na početku mađarskog predsedavanja EU.

Brisel se ogradio od bilo kakvih mirovnih inicijativa, osudom sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i porukom da Orban ne predstavlja Uniju. Bez obzira na to Orban je poslao zvaničan dopis šefovima država EU u kojima ih je detalljno obavestio o rezultatima svoje diplomatske misije.

"Ako Evropa želi mir i želi da ima odlučujuću reč u rešavanju rata i okončanju krvoprolića, ona sada mora da razradi i sprovede promenu kursa", rekao je povodom toga pomoćnik premijera Balaš Orban, koji je kasnije čestitao Vensu na nominaciji.

profimedia

 

Kako bi kaznila mađarsku mirovnu inicijativu EU je rešila da bojkotuje neformalne sastanke sa mađarskim premijerom i tako što će umesto komesara slati niže birokrate.

"U svetlu nedavnih događaja koji obeležavaju početak mađarskog predsedavanja, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen odlučila je da Komisija bude zastupljena na nivou samo viših državnih službenika tokom neformalnih sastanaka“, saopštio je Erik Mamer, glavni portparol Fon der Lajenove.

AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Ukrajinci sumnjaju da će njihov ulazak u NATO biti zaustavljen

U podužoj analizi odnosa Trampa i njegovih saveznika prema Ukrajini list Ukrajinska pravda ističe da je na NATO samitu odlučeno da je njihov put ka Alijansi nepovratan i da će to biti dovoljno da se prebrodi bilo kakva promena vođstva u Vašingtonu. Što se tiče Orbana, Ukrajinci ne veruju da će njegov stav uticati na ćlanstvo na osnovu prethodnog sastanka.

Tanjug AP/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

 

"Dok se ovaj pristup usvajao iza zatvorenih vrata, mađarski premijer nije imao primedbi. Ali kada je odluka NATO-a već bila usaglašena i kada je stigla na ceremonijalni sastanak sa Zelenskim na Savetu NATO-Ukrajina, Orban je počeo svoju igru za javnost", navodi se u tekstu uz zaključak da Orban nikada ne bi uložio veto.

Senator iz "Američkog Donbasa"

Portal Strana.ua analizu Vensa počinje njegovim izjavama protiv stavova Kijeva. Nabraja se kako se protivio "beskonačnoj pomoći" Ukrajini, tražio da se pomoć uslovi prestankom progona na pripadnike Ukrajinske pravoslavne crkve, zastupao neutralnost Ukrajine ne verujući kako će ikada povratiti teritoriju. Takođe se ističe kako je Vens predlagao da Ukrajina treba da prihvati "okrutnu realnost" i što pre sedne za pregovarački sto.

"Problem Ukrajine nije Republikanska partija, već matematika. Ukrajini je potrebno više vojnika nego što može da nađe, čak i ako sprovode drakonsku politiku mobilizacije. I treba joj više oružja nego što SAD mogu da obezbede", rekao je Vens.

Uz to Strana naziva deo Ohaja iz kojeg Vens potiče "Američkim Donbasom", zbog toga što je pun rudnika i metalurške industrije.

Zaharova: Rusija ne razmatra ukidanje sankcija Vensu

Rusija kao druga strana u ratu nije preterano oduševljena Vensom. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla u utorak da se pitanje ukidanja sankcija senatoru iz Ohaja ni ne razmatra

"Ovo pitanje nije na dnevnom redu“, citira TASS njen odgovor na pitanje novinara.

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

Vens je u maju 2023. uvršten na listu ruskog Ministarstva spoljnih poslova koja sadrži imena 500 američkih državljana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju, kao kontramera na antiruske sankcije, navodi portal Izvestija.

Zanimljivo je da ovaj ruski medij veoma blizak Kremlju u prvom sledećem redu navodi kako je Vens više puta javno osuđivao odluke Džoa Bajdena u vezi Ukrajine.

Takođe je odobrenje Ukrajini da napadne teritoriju Rusije nazvao "suludom odlukom koja približava svet sukobu velikih razmera". Rusi ističu i da je pozvao na ograničavanje dodatne pomoći Ukrajini tako što bi se pripremio predlog zakona koji bi značajno ograničio snabdevanje oružjem i Bajdenov uticaj na taj proces.

Navodi se i da je Vens u intervjuu za Fox News rekao da će Tramp, ako pobedi na američkim predsedničkim izborima u novembru 2024. godine, postati posrednik u pregovorima između Moskve i Kijeva da se ovaj sukob konačno okonča.

 

Komentari (0)

Svet