Planeta

Bajden ostavio lošiji utisak u debati sa Trampom: Manjak energije, gafovi i mumlanje ozbiljno zabrinuli demokrate

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/06/2024

-

12:12

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Sinoćnja prva predsednička debata između Džozefa Bajdena (81) i Donalda Trampa (78) u Atlanti bila je najavljena kao "istorijska", "sudbonosna", "odlučujuća", pa čak i "najvažnija u američkoj istoriji", ali je prvi utisak američkih i svetskih medija i analitičara da je bila poprilično razočaravajuća, pre svega zbog bledog i ponekad konfuznog nastupa aktuelnog predsednika.

Kao što je uobičajeno, dominirale su domaće teme poput bezbednosti granice, stanju ekonomije i inflacije, prava na abortus, klimatskih promena. Manje se govorilo o spoljnoj politici, gde su glavne teme bile kriza na Bliskom istoku i rat u Ukrajini. Više nego bilo šta drugo Bajden i Tramp su razmenjivali lične kvalifikacije i uvrede, a pre početka se nisu rukovali, kao što je običaj.

Dok su Trampa protivnicini uobičajeno optužili da je lagao i preuveličavao činjenice, Bajden je kritikovan zbog nedostatka energije, nemogućnosti da naglasi ključne reči u rečenici, promuklosti i nerazumljivljivih izjava. Anketa na CNN-u, koji je bio domaćin debate, pokazala je da 67 procenata gledalaca misli da je Tramp pobednik, 33 odsto da je to Bajden. Pošto je pre debate procenat bio 55 prema 45, može se zaključiti da je Bajden dodatno pokvario utisak. 

Kao Bajdenov najgori momenat mediji ističu njegovo izlaganje o koristima podizanja poreza za najbogatije tokom kojeg je odjednom klonuo i rekao: "Konačno smo pobedili Mediker (program zdravstvene zaštite)". Na ovu čudnu i nepovezanu rečenicu Tramp je odgovorio da se slaže sa njim i da je Bajden "prebio na mrtvo" Mediker.  

Tanjug/AP

 

Naravno, bilo je i međusobnih prebacivanja zbog poodmaklih godina, mada se u analizi CNN ističe da se Tramp suzdržavao i da nije jače napadao Bajdenove gafove kada mu se ukazala prilika. Kao jedan od retkih primera Trampovih opaski je da nema pojma šta je Bajden rekao na kraju jedne rečenice i da misli da ni on sam ne zna.

Ipak, obojica su pokušala da rivala predstave kao nesposobnog za obavljanje dužnosti tokom celog četvorogodišnjeg mandata.

"Polovinu karijere sam bio kritikovan da sam premlad, da sam najmlađi u politici, a sada sam najstariji. Ovaj tip je tri godine mlađi, a daleko je manje kompetentan", kazao je Bajden.

"Prošao sam dva kognitivna testa, a on ne bi prošao ni jedan. Redovno se kontrolišem, u dobroj formi sam. On ne može ni lopticu da udari", hvalio se Tramp.

Bajden je čak u jednom trenutku rekao da bi voleo da se takmiči u vožnji sa Trampom. Takođe je uvredio svog rivala zbog navodne afere sa porno zvezdom Stormi Danijels, rekavši da "ima moral ulične mačke".

Svaku od tema debate odredilo je izbegavanje konkretnih odgovora i međusobne kvalifikacije protiv kandidata, koji su jedan drugog nazivali lopovom ili kriminalcem i najgorim predsednikom ikada.

"Kao i mnogi političari, ovaj čovek se samo žali i hoće ovo, hoće ono, a nije ništa uradio. Jedino što jeste uradio je što je učinio našu zemlju nebezbednom, tako što je dozvolio da se u nju kliju milioni ljudi. Vojska ga ne poštuje. Ispali smo budale u Avganistanu. Nismo zaustavili užasne događaje u Izraelu. I ponavljam, rat u Ukrajini nikada nije trebalo da se desi. Ništa nije uradio za tri i po godine. Živimo u paklu. Sve je eksplodiralo jer nas ne poštuju. Niko nas ne poštuje u svetu", napao je Tramp.

Tanjug/AP

 

Urednica spoljno-političke rubrike televizije Euronews Srbija Nataša Đulić-Banović primetila je da se mnogo više priča o Bajdenovom lošem nastupu, čak i njegovom taboru.

"Tema je bila utisak koji će ostaviti dva kandidata. Zna se šta je trebalo svako od njih da uradi. Bajden je trebalo, bez obzira što su oni generacija, na njemu je bilo da pokaže da je sposoban da bude predsednik, da nije previše star, da se snalazi u toj ulozi. Na Trampu je bilo da pokaže da nije, kako ga Bajdenova kampanja prikazuje osvetoljubiv, da ne želi da bude diktator pa na izvestan način da je lud i da je, u žargonu rečeno, "pukao" posle onih izbora 2020. godine. U suštini reklo bi se da se ipak na kraju mnogo više priča o Bajdenu i o tome kako je on prošao. I demokrate, svakako i republikanci tvrde da se loše pokazao i čak bi neki, kako smo čuli, voleli da se na konvenciji izabere neki drugi kandidat, ali ja mislim da je to vreme prošlo. Do avgusta, ne znam koliko zaista ima vremena da bilo šta promene", ocenjuje ona.

Podsetimo, nekoliko dana pre debate nizale su se prognoze i sa leve i sa desne strane političkog spektra u SAD da je jedino pitanje hoće li će Bajden biti smenjen pre ili posle debate. Iako mnogi analitičari misle da je kasno za takav manevar i da se možda na ovaj način "smanjuju očekivanja" od Bajdena pred debatu, kako bi njegov nastup bio pozitivno iznenađenje, glavni urednik časopisa Forbes, Stiv Forbs misli da Bajden prosto nije sposoban da uspešno sprovede Ameriku kroz turbulentna zbivanja u svetu.

Tanjug/AP

 

Činjenica da nekoliko demokrata, skoro uvek nezvanično, šapuće medijima o zabrinutosti, otkriva rastuće brige o spremnosti ovog predsednika da izdrži do kraja kampanje. Skoro niko ne veruje da može da izađe na kraj sa poteškoćama drugog mandata", kaže ugledni američki novinar.

Posle debate kritike i pozivi na smenu su izgleda još oštriji, pa tako Sky News navodi da same demokrate, koje nisu imenovali, kažu da je ovo bila katastrofa, raspad sistema i "usporeni snimak sudara kola".

Jedan neimenovani demokratski član Kongresa je za NBC News rekao da je vreme da se otvoreno popriča o novom kandidatu Demokratske stranke.

"Ovo je bilo kao kada bi bokserski šampion ušao u ring nakon svog vrhunca i trener treba da baci peškir", slikovito se izrazio drugi neimenovani demokratski zakonodavac.

Na mogućnost Bajdenovog odustajanja diskretno je skrenuo pažnju i pomoćnik bivšeg predsednika Baraka Obame Dejvid Akselrod.

"Javlja se osećaj šoka zbog toga kako je započeo ovu debatu. Kako mu je zvučao glas. Delovao je malo dezorijentisano. Biće razgovora o tome da li treba da nastavi. Samo on može da odluči da li će nastaviti", kazao je on za CNN.

Treba napomenuti da bi promena kandidata u ovoj fazi kampanje bila teška i bez istorijskog presedana. Osim ako Bajden ne odluči da se povuče, delegati na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji bi morali da se pobune, uprkos tome što su izabrani na osnovu obećanja da će nominovati predsednika.

Tanjug/AP

 

Kada se uporedi ova debata sa onom od pre četiri godine stiče se utisak da je tada Bajden bio dosta živahniji, kaže Đulić-Banović. Ona dodaje da se tada češće obraćao direktno publici i gledao u kameru, što je bio slučaj i sa Trampom.  

"Ono što smo sada mogli da vidimo, za razliku od pre četiri godine, jeste da je Tramp delovao dosta smireno, skoncentrisano. Dok on priča on ćuti i gleda direktno kameru. Kada Tramp priča, Bajden malo luta pogledom i, da citiram jednog američkog novinara, kao da traži daljinski upravljač. Dosta to drugačije izgleda i, što se samog utiska tiče, ide u prilog bivšem predsedniku, što se onoga vizualnog tiče. A sada, ono što smo čuli, to je druga stvar", objašnjava spoljno-politička urednica naše televizije.

Ostatak analize Nataše Đulić-Banović možete pogledati u videu na početku teksta.

Kenedi: Debata je mnogo Amerikanaca bacila u depresiju

Nezavisni američki predsednički kandidat Robert F. Kenedi Mlađi rekao je da veruje da će nastupi predsednika Bajdena i Trampa u predsedničkoj debati na CNN-u ostaviti mnogo Amerikanaca u depresiji.

Kenedi je ocenio i da bi birači koji su gledali debatu Trampa i Bajdena, sada mogli ozbiljnije da razmotre njegovu kandidaturu, prenosi CNN.

"Mislim da je debata bila depresivna izložba. Imamo briljantne, briljantne ljude u ovoj zemlji, i sjajne inovatore i mislioce, i bilo je nekako depresivno. Da li je ovo zaista najbolje što možemo da smislimo", rekao je Kenedi.

Kenedi je ponovio da većina Amerikanaca ne želi da vidi reprizu predsedničkih izbora 2020. i sugerisao da bi on mogao da bude privlačniji glasačima koji ne žele da odlučuju između Trampa i Bajdena.

"Umorni su od toga da od dva zla biraju manje. Oni žele, znate, drugi izbor i, znate, nadam se da će neki od njih početi da me razmatraju", rekao je Kenedi.

Tanjug/AP/Meg Kinnard

 

Istovremeno, dok je trajala debata, Kenedi je govorio u lajv strimu na platformi Iks i odgovarao na ista pitanja koja su postavljana Trampu i Bajdenu, prenosi AP.

On je taj događaj nazvao "pravom debatom" rekavši da je to važno jer se građani SAD osećaju kao da je sistem namešten.

"To je upravo vrsta spajanja državne i korporativne moći kojoj se borim protiv", rekao je Kenedi.
Kenedi je rekao da ne može da pobedi osim ako glasači ne znaju da se kandiduje i ne veruju da može da pobedi Bajdena, demokratu, i Trampa, republikanca.  

Pojedine Kenedijeve pristalice postavile su štand za limunadu nekoliko blokova od prostorije u kojoj su novinari pratili debatu, a njegov kampanjski autobus je puštao muziku.

Politiko: Džo šupljih očiju se borio da održi korak sa kinetičkim Trampom


Američki portal Politiko ocenio je da je tokom debate kandidata za predsednika SAD, koju su obeležila nova pravila, republikanski kandidat izgledao kontrolisano, dok je kandidat demokrata Džozef Bajden izgledao nemoćno.

Debata koju je organizovao CNN, bez publike i novinara imala je, navodi se, više osnovnih pravila nego meč "Ultimate Fighting".

Nova pravila dala su mogućnost voditeljima da blokiraju upadice, da isključuju mikrofon, što je sprečilo ponavljanje jedne od debata 2020, gde je Tramp prekinuo Bajdena 71 put, a Bajden Trampa 22 puta.

Pretpostavljalo se da će nova pravila naneti više štete Trampu koji, ocenjuje Politiko, živi da dominira i širi haos, ali se ispostavilo da su pravila bila veliki podsticaj za njega.

"On često može sam sebi da bude najveći neprijatelj u debati. Sećate se kako je vrebao Hilari Klinton po bini u jednoj od debata 2016? U međuvremenu, novi format je omogućio Bajdenu da govori u neprekidnim vremenskim periodima, gde su njegov zaustavljeni govor i neživi afekti bili očigledni. Moglo bi se reći da je Bajden imao malo koristi od pravila", navodi portal.

profimedia

 

Dodaje se i da su Bajdenove pristalice, kako je veče odmicalo, sigurno poželele da se Tramp loše ponaša kako bi  Bajden mogao da ga postidi.

Tokom većeg dela 100-minutnog takmičenja, dva kandidata su istovremeno prikazivana na televiziji, tako da su gledaoci mogli da gredaju obojicu istovremeno i prate njihovu gestikulaciju dok je drugi pričao.

"Ovo takođe nije bio plus za Bajdena, jer je značilo da je njegovo naborano, ostarelo lice bilo izloženo celo veče. Njegovo lice je dugo vremena ostajalo neobično bezizražajno, pogled mu je bio spušten nadole kao da bi svakog trenutka mogao da klimne glavom, sve to naglašavajući njegove godine", navodi Politiko.

Oba kandidata "reciklirala" su svoje  o 6. januaru, istavove o inflaciji, Kovid-u, imigraciji, 6. januaru, Abortusu i Ukrajini umesto da otvaraju nove retoričke vidike.

Portal ocenjuje da svaka predsednička debata stiže sa punim očekivanjima o tome kako će kandidati nastupiti, koji će gafovi biti izrečeni, ali, navodi se, prva debata između Bajdena i Trampa iz 2024. resetovala je formu, vraćajući je na njeno poreklo iz 1960-ih kada je Džon F. Kenedi parirao Ričardu Niksonu.

"Kada, ili ako, se Bajden i Tramp sastanu za septembarski revanš, Bajden će morati da pronađe načine da nova pravila funkcionišu za njega isto kao i za Trampa. Ali da li je to moguće? Trajna slika noći je Džo šupljih očiju koji se bori da održi korak sa kinetičkim Trampom", ocenio je Politiko u analizi.
 

Komentari (0)

Svet