Fokus

"Obračun kod CNN korala": Tramp i Bajden noćas oči u oči, presudiće prvih 30 minuta

Komentari

Autor: Euronews Srbija/CNN/Fox News/CBC

27/06/2024

-

20:00

"Obračun kod CNN korala": Tramp i Bajden noćas oči u oči, presudiće prvih 30 minuta
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Džo Bajden i bivši predsednik Donald Tramp učestvovaće u prvoj predsedničkoj debati na izborima 2024. u noći između četvrtka i petka u 3 časa ujutru po našem vremenu. 

Debata, čiji je domaćin CNN, biće prvi put da se bilo koji kandidat pojavi na sceni debate od 2020. Debata će se takođe simultano emitovati na drugim mrežama, uključujući CBS i CBS News putem striminga.

Tramp će dobiti poslednju reč, dok Bajden može da bira da li želi podijum sa desne ili leve strane. Njihovi mikrofoni će biti isključeni, osim kada dođe red na njih da govore. 

Evo svih detalja: 

U debati će učestvovati samo dva pretpostavljena stranačka kandidata - predsednik Bajden i bivši predsednik Donald Tramp. 

Svi kandidati van glavnih stranaka, uključujući Roberta F. Kenedija mlađeg, nisu uspeli da se kvalifikuju za fazu debate do isteka roka koji je mreža odredila - 20. juna. 

Kenedi pravi svoju debatu

Kandidati su morali da dobiju podršku od najmanje 15% u četiri odobrena nacionalna glasanja i da budu na glasačkim listićima u dovoljnom broju država da bi mogli da osvoje 270 glasova u Elektorskom kolegijumu – što je prag za osvajanje predsedničkog mesta. 

Kampanje Bajdena i Trampa imaju zajednički interes da Kenedija drže dalje od faze debate, ali Kenedijeva kampanja saopštila je u utorak da će organizovati sopstvenu "debatu" u isto vreme kada i obračun Bajdena i Trampa koji će se prenositi onlajn. 

profimedia

Robert Kenedi mlađi

Prvu predsedničku debatu u 2024. moderiraju novinari CNN-a Džejk Taper i Dana Beš. Mreža je saopštila da će moderatori "koristiti sve alate koji su im na raspolaganju da sprovedu tajming i osiguraju civilizovanu diskusiju". 

Bajden i Tramp će debatovati u studijima CNN-a u Atlanti, a mreža je saopštila da neće biti studijske publike "kako bi se osiguralo da kandidati mogu maksimalno da iskoriste vreme dodeljeno debati". 

CNN nije podelio koje će teme biti pokrivene, ali nekoliko mogućih tema su: granična bezbednost i imigracija, što su teme o kojima je Tramp već pritiskao Bajdena; prava na abortus, pitanje koje je podstaklo demokrate otkako je Vrhovni sud poništio Ru protiv Vejda; Trampova osuda za krivično delo u slučaju koji se odnosi na isplatu "tihog novca" zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels pre izbora 2016; osuda predsednikovog sina Hantera Bajdena za kupovinu i posedovanje pištolja dok je bio zavisnik od kokaina; Ekonomija; i zabrinutost birača oko starosti i zdravlja oba kandidata.

Debata će se emitovati na CNN-u, ali mreža takođe dozvoljava drugim televizijskim i kablovskim informativnim mrežama da je istovremeno reemituju. CBS će biti jedna od mreža koje će strimovati debatu. 

Oni koji nemaju kablovsku pretplatu mogu je gledati onlajn na CNN.com ili striming na CBS News 24/7 i CBSNews.com, gde će se simultano emitovati. 

A sad... reklame

Debata će trajati 90 minuta i uključivati dve reklamne pauze. 

Osoblju kampanje nije dozvoljeno da komunicira sa kandidatima tokom pauza, saopštila je mreža, sprečavajući predsednika i bivšeg predsednika da dobiju povratne informacije od pomoćnika tokom debate koja traje sat i po. 

Inače, Bajden i Tramp dogovorili su se o još jednoj debati, čiji će domaćin biti ABC News 10. septembra. 

Planovi za ova dva događaja su se brzo složili nakon što je Bajdenova kampanja prošlog meseca predložila dve debate koje će voditi novinske organizacije. Trampova kampanja je prihvatila, ali je insistirala na više od dva događaja. 

Oni zaobilaze dugogodišnju tradiciju tri sastanka u organizaciji nestranačke Komisije za predsedničke debate, koja je nadgledala predsedničke debate od 1988. godine. Tri debate Komisije trebalo je da se održe u septembru i oktobru na univerzitetima u Teksasu, Virdžiniji i Juti.

Potpredsednička debata bi mogla da se održi ili 23. jula ili 13. avgusta. 

Bajdenova kampanja je prihvatila poziv CBS News-a da učestvuje u debati, rekavši da ti datumi odgovaraju rasporedu potpredsednice Kamale Haris. Tramp tek treba da imenuje svog kandidata, ali je poziv takođe proširen i na njegovu kampanju.

Debata bez presedana 

Debata u Atlanti između Džoa Bajdena i Donalda Trampa u četvrtak uveče ima dobre šanse da postane najsudbonosnija predsednička debata u istoriji SAD.

Po prvi put, sadašnji predsednik i bivši predsednik će se sresti pred milionima gledalaca, u susretu koji se odvija mnogo ranije nego što je uobičajeno - čak i pre partijskih konvencija. "Obračun kod CNN-a" je do sada najvažniji trenutak u izborima, i to je najbolja šansa za Bajdena da reanimira svoju kandidaturu za reizbor jer je u velikoj opasnosti da izgubi u borbi da ubedi birače da je isporučio političku i ekonomsku normalnost koju je obećao 2020.

profimedia

 

Otkako su senator Džon F. Kenedi i potpredsednik Ričard Nikson organizovali prvu televizijsku debatu u kampanji 1960. godine, došlo je do mučno tesnih izbora koji su Ameriku postavili na potpuno drugačiji kurs. Ali ulozi u 2024. su veći nego ikad zbog Trampovog pokušaja da poremeti miran prenos vlasti na osnovu tvrdnji o prevari na izborima 2020. 

Da je senator Džon Keri pobedio predsednika Džordža V. Buša 2004. ili da je bivši guverner Masačusetsa Mit Romni pobedio predsednika Baraka Obamu u trci za predsednika sa jednim mandatom 2012. godine, došlo bi do značajnih političkih promena. Ali karakter republike i njen globalni položaj ne bi se suštinski promenili. To uveravanje se ne može sa poverenjem primeniti na aktuelne izbore. 

"Ovo su neverovatno istoriski izbori. Ne možete prenaglasiti važnost ovoga", rekao je predsednički istoričar Daglas Brinkli za CNN u sredu.

Demokrate očajnički žele da 81-godišnji Bajden pokaže vitalnost i oštroumnost usred zabrinutosti za njegove godine. Najveća odgovornost sedamdesetosmogodišnjeg Trampa mogao bi biti on sam i mogućnost nastupa koji bi potvrdio Bajdenova upozorenja da je previše "neartikulisan" da bi bio predsednik.

Očekuje se da će Bajden udariti na Trampa zbog abortusa - jedne od onih oblasti politike u kojima nadmašuje bivšeg predsednika - i njegovog divljenja stranim diktatorima. Tramp već signalizira da će prikazati Bajdenovu Ameriku u distopijskim terminima, opterećenu nekontrolisanom imigracijom, divljim kriminalom i teškom ekonomskom krizom. Najneobičniji aspekt debate je to što se odvija manje od mesec dana nakon što je Tramp osuđen u krivičnom slučaju za skrivanje novca u Njujorku. Bajden je već istakao osuđujuću presudu u predizbornim događajima, ali Tramp insistira da je žrtva pokušaja da se pravni sistem meša u izbore.

Ekstremni pritisak

Obojica se nadaju i da će izbeći uobičajene noćne gafove u sličnim debatama ili neobične lične omaške koje su često postajale viralne i dominirale kritičkim medijskim izveštavanjem nakon debate koje pomaže da se učvrsti percepcija o tome ko je pobedio, a ko izgubio u glavama birača. Teatralni uzdasi potpredsednika Ala Gora 2000. i  Džordž H. V. Bušov nerazuman pogled na sat 1992. postali su simboli gubitničke kampanje. A rizici su sada mnogo veći zbog društvenih medija.

Predsedničke debate ne odlučuju uvek ko pobeđuje u novembru. Ali napetost oko prve ovogodišnje debate u junu, a ne u septembru ili oktobru kao obično, je opipljiva.

"Što su izbori bliže, veće su šanse da debata utiče na njih", rekao je Aron Kal, direktor debate na Univerzitetu u Mičigenu, koji je sproveo detaljnu studiju svake predsedničke debate. 

"Mnogo puta ove greške potvrđuju medijsku karikaturu jednog od kandidata koja je plasirana odranije. Za Bajdena to znači da ne sme da pokaže ni trunku senilnosti, a Trampu se savetuje da izbegava ispade koji bi potvrdili Bajdenovu karakterizaciju protivnika kao "tiranina koji čeka svoju priliku".

Guru anketa Nejt Silver daje Trampu 66 odsto šanse da pobedi na predsedničkim izborima


Guru anketa i stručnjak za podatke Nejt Silver otkrio je da je bivši predsednik Tramp solidan favorit za povratak u Belu kuću u svojoj prvoj prognozi za predsedničke izbore u sredu.

"Kandidat za koga, iskreno pred Bogom, mislim da ima veće šanse (Tramp) nije kandidat za koga bih ja radije da pobedi (Bajden)“, napisao je Silver, koji je ranije vodio veb stranicu za analizu anketa FiveThirtiEight, u svom "Silver Bulletin" blogu. 

Silverov model prognoze, zasnovan na 40.000 simulacija, utvrdio je da   Tramp ima 65,7%  šanseza pobedu na Elektroskom koledžu, u poređenju sa Bajdenom, koji ima 33,7% šanse. 

AP/Nam Y. Huh

 

"Ako se razlika između Elektorskog koledža i opšteg glasanja pokaže sličnom kao što je bilo 2016. ili 2020. godine, očekivalo bi se da će Bajden biti u velikom problemu ako je opšte glasanje otprilike izjednačeno", napisao je Silver, prenosi Fox News.

Silver je primetio da se njegov model prilagođava "da li se ankete provode među registrovanim ili verovatnim biračima, prisustvo ili odsustvo Roberta F. Kenedija mlađeg i druge efekte", i dodao da njegovo anketiranje u proseku ima "veću pouzdanost u odnosu na klasične ankete".

Ekspert za podatke je napisao da još ima vremena da Bajden preokrene stvari i predložio je da predsednik preda nominaciju potpredsednici Haris ili nekom drugom na demokratskoj konvenciji. Međutim, napisao je: 

"Odricanje od odgovornosti: to bi takođe mogla biti užasna ideja".

"On zaista nije toliko zaostao", napisao je Silver o Bajdenu. "Ali trka nije izgubljena. To je u najboljem slučaju bela laž - zgodna fikcija koja omogućava svima da izbegnu odgovornost za svoje prognoze i svoje odluke".

Silver je 2012. godine dobilo priznanje za tačan odabir pobednika u svakoj državi između Baraka Obame i Mita Romnija i pouzdano predviđanje Obamine pobede. Bio je optimističan prema Hilari Klinton 2016, ali je upozorio da Tramp ima razumnu šansu.

U 2020. model FiveThirtiEight dao je Bajdenu skoro 90% šanse da osvoji predsedničku funkciju uoči izbora.

Silver je ranije ovog meseca rekao da bi Demokratskoj stranci bilo "bolje da je Bajden odlučio da se ne kandiduje za drugi mandat".

"Bajden je juče dostigao najniži nivo odobravanja svih vremena (37,4%) na 538. Odustajanje bi predstavljalo veliki rizik. Ali postoji neki prag ispod kojeg je nastavak trke veći rizik. Jesmo li već stigli dotle? Ne znam, ali više je nego pošteno pitati", objavio je Silver 10. juna. 

Ni Tramp ni Bajden nisu imali duel uživo od svog poslednjeg sukoba u kampanji 2020. poremećenoj pandemijom. A njihova priprema za jednu od najvažnijih noći u njihovim životima odražava njihov karakter i političku ličnost.

Predsednik je danima bio van vidokruga, stisnut ispod hrastova, topola i javora u kampu Kemp Dejvid sa savetnicima, smišljajući strategiju kako da se nosi sa najizazovnijim protivnikom u debati u istoriji. Uz lazanje i takose, učestvovao je u lažnim debatama, uronio u registratore za brifing i pokušavao da predvidi Trampove divlje obrte i diverzije. 

Bivši predsednik Tramp mrzi lažne debate i umesto toga je usavršavao svoju pripremu na skupovima i događajima, verujući svojim instinktima i intuiciji i osećaju za političke slabosti protivnika. Međutim, imao je sesije za osvežavanje politike sa pomoćnicima i nekim potencijalnim potpredsedničkim kandidatima, uključujući senatora iz Ohaja Džej Di Vensa i senatora sa Floride Marka Rubija.

Bajden je za sebe podigao ulog u debati više od onih sa kojima se suočio bilo koji savremeni predsednik. On tvrdi da je Tramp kriminalac u kome je nešto "puklo" i koji je previše opasan i nepromišljen da bi ga pustili nazad u Belu kuću. Takođe je zamerio Trampu što koristi jezik u nacističkom stilu i upozorio da su demokratija i sloboda u pitanju.

Strategija "prvih 30 minuta"

Bajdenov debatni tim predvodi bivši šef kabineta Bele kuće Ron Klajn, koji već generaciju priprema demokrate za predsedničke debate. Jedna od Klajnovih mantri je "iako možete da izgubite debatu u bilo kom trenutku, možete da pobedite samo u prvih 30 minuta“. Stoga se od Bajdena očekuje da unapred iznese najvažnije tačke kako bi se dopao publici u verovatno najgledanijem delu događaja u udarnom terminu.

Bajdenov tim je proučavao Trampove nedavne javne intervjue i govore dok je radio na odgovorima na sve što bi on i moderatori mogli da iznesu Bajdenu. Predsednik će biti spreman za bilo koju verziju Trampa da se pojavi – bilo da se radi o bombastičnom protivniku koji ga je vređao u njihovom prvom sukobu 2020. ili uzdržanijem izazivaču koji želi da projektuje stabilnost. Ako Tramp teži predsedničkom držanju, Bajden ima ormarić pun uvežbanih napada i pobijanja koji su osmišljeni da ga isprovociraju na ispade koji bi mogli da odvrate glasače.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

Savetnik Bajdena rekao je za CNN da su pripreme za debatu uključivale pripremanje predsednika da odgovori ako Tramp postane ličan - nedeljama nakon što je njegov sin Hanter osuđen za krivično delo. Bajdenova ljubav i zaštitnički instinkt prema njegovoj porodici su uvek na površini, a on je besno reagovao kada je tadašnji predsednik pomenuo Hantera tokom njihove prve debate 2020.

Bajden "vežba" za debatu unutar velikog hangara u skloništu u Merilendu, gde se nalazi lažna bina debate sa jarkim televizijskim svetlima. Njegov lični advokat Bob Bauer glumi Trampa, a drugi pomoćnici su mu moderatori CNN Dejna Beš i Džejk Taper.

Predsednikovi pomoćnici i saveznici često su ukazivali na njegovo obraćanje o stanju Unije u martu kao uzoran primer Bajdena u svom najboljem izdanju. Bio je energičan, fokusiran i okretan, tvrdili su, tokom svog 67-minutnog govora u udarnom terminu.

Trampova priprema je neortodoksna kao i on

Predsednici koji su u Ovalnom kabinetu često imaju grubo buđenje na prvim predsedničkim debatama, pošto nisu navikli da im bilo ko  protivreči Ali Trampova prednost u ovom pogledu može biti ugrožena pošto je odbio debatu sa  bilo kim od svojih primarnih rivala iz GOP ove godine. Ipak, njegov agresivni stil debate nije mnogo drugačiji od ratobornog, oštrog stava koji pokazuje na većini javnih događaja.

Tramp se zagrejao za debatu nagoveštavajući da će Bajden biti "navučen" na drogu, dok su njegovi pomoćnici mahnito pokušavali da razbiju zamku očekivanja koju je bivši predsednik konstruisao za sebe sugerišući da je Bajden toliko mentalno "oštećen" da može jedva da ustane ili završi rečenicu. U bilo kojoj drugoj eri, ideja da kandidat optužuje protivnika za doping bila bi nezamisliva. Ali Trampova taktika je podsetnik na predsedništvo i politički stil koji je razbio sve prethodne norme.

U novom memorandumu u sredu, Trampova kampanja je nagovestila da će bivši predsednik napasti Bajdena zbog imigracije i ekonomije. Hvalio se anketnim prosecima za koje njegov tim kaže da pokazuju vođstvo bivšeg predsednika u svim ključnim državama.

Tramp i njegova kampanja intenzivno rade na tome da optuže Bajdena za prestup koji se najviše povezuje upravo sa njim - laganje.

"Čovek je hodajuća mašina za laganje i ispunjenje sna za sve "fakt čekere", napisao je Tramp na Truth Socialu, optužujući Bajdena, jednog od najboljih predsedničkih igrača golfa, da ne može da udari lopticu na 10 jardi.

Tanjug/AP/Chris Szagola

 

Trampov neortodoksni pristup znači da bi zemlja mogla da dobije još jedan podsetnik na haos, neslogu i kakofoniju koje je doživela tokom njegove četiri godine na funkciji – i koje njegove pristalice vole i žele da ih obnove.

Ali to je takođe rizik koji bi mogao da utiče na Bajdenovu želju da navede glasače da uoče kontrast između 45. i 46. predsednika za koji veruje da bi mu mogao doneti pobedu na izborima.

Bivši Obamin pisac govora Teri Šuplat rekao je da uspešni debatni nastupi govore koherentnu priču o tome gde se zemlja nalazi i kuda ide.

"To je priča o sebi. Zašto ste pravi kandidat. Zašto je drugi kandidat pogrešan kandidat. I to je priča o budućnosti. Svaki izbor je budućnost. To je izbor u vezi sa budućnošću“, rekao je Szuplat za Kejsi Hant sa CNN.

Ni Tramp ni Bajden do sada nisu ispunili taj cilj. Četvrtak je najbolja prilika za to.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet