Planeta

Haos u Keniji zbog povećanja poreza: Demonstranti upali u skupštinu, policija puca bojevom municijom, ima mrtvih (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

25/06/2024

-

16:04

Haos u Keniji zbog povećanja poreza: Demonstranti upali u skupštinu, policija puca bojevom municijom, ima mrtvih (VIDEO)
Haos u Keniji zbog povećanja poreza: Demonstranti upali u skupštinu, policija puca bojevom municijom, ima mrtvih (VIDEO) - Copyright Tanjug/AP/Andrew Kasuku

veličina teksta

Aa Aa

Najmanje osam osoba je poginulo u Keniji u protestima protiv kontroverznih novih poreza za koje demonstranti navode da su preveliki za uglavnom siromašnu afričku naciju, javila je lokalna televizija KTN, pozivajući se na hitne službe.

Nekoliko stotina demonstranata probilo je bezbednosne barijere i uletelo u zgradu parlamenta u Najrobiju, javlja Al Jazeera. Zapaljeno je više policijskih vozila i deo same zgrade. 

Policija je upotrebila suzavac, vodene topove i bojevu municiju protiv demonstranata.

Na snimcima sa društvenih mreža vidi se kako demonstranti pustoše zgradu skupštine, ali i kako odnose naizgled upucane ljude na ulici.

Demonstranti su zapalili i opljačkali prodavnicu, koja navodno pripada jednom od poslanika koji su glasali za zakon, prenose lokalni Telegram kanali uz objavljene snimke požara.  

Zvuk bojeve municije odjekivao je Najrobijem dok je policija pokušavala suzavcem da rastera demonstrante koji su bacali kamenice uzvikujući "Ruto (predsednik Kenije Vijlijam) mora da ode!", dodaje agencija.

Reporteri su videli tela na ulici, a svedoci su kako policija baca suzavac na demonstrante, prenosi BBC.

Neki poslanici se navodno skrivaju u podrumu parlamenta nakon što su usvojili finansijski zakon kojim se pokušavaju uvesti novi porezi.

Protesti se održavaju i u drugim delovima Kenije.

Polusestra Baraka Obame demonstrirala u Najrobiju

Kenijska aktivistkinja Auma Obama, polusestra bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, bila je među demonstrantima koji su danas napadnuti suzavcem tokom protesta ispred zgrade parlamenta u Najrobiju, preneli su američki mediji.

Aumu Obama je u gužvi uočio izveštač CNN-a iz Kenije i upitao je zbog čega je prisutna na demonstracijama.

"Tu sam, pogledajte šta se dešava. Mladi Kenijci demonstriraju za svoja prava. Demonstriraju sa zastavama i transparentima. Bacaju suzavac na nas, više ništa ne vidim", rekla je Auma Obama, prenoe je Rojters.

 

 

Komentari (0)

Svet