Planeta

Predsednik Zelenortskih ostrva pokrenuo temu reparacija zbog robovlasništva i prozvao bivše kolonizatore

Komentari

Autor: Tanjug

05/06/2024

-

21:28

Predsednik Zelenortskih ostrva pokrenuo temu reparacija zbog robovlasništva i prozvao bivše kolonizatore
Predsednik Zelenortskih ostrva pokrenuo temu reparacija zbog robovlasništva i prozvao bivše kolonizatore - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Zelenortskih ostrva Žoze Marija Neveš rekao je da je porast desničarskog populizma otežao održavanje ozbiljne debate o kolonijalnim reparacijama, ali tvrdi da to ne bi trebalo da spreči vlade da razgovore o tome vode iza zatvorenih vrata.

U intervjuu za novinski sajt Brasil Ža, Neveš je napomenuo da bi debate o reparacijama u javnosti potencijalno mogle da dovedu do veće političke polarizacije u zemljama kao što je bivši kolonizator Zelenortskih ostrva, Portugal, gde je krajnja desnica u usponu.

''Vidimo kako ekstremističke, ksenofobične, antiimigracione grupe rastu u bivšim kolonizatorskim silama. U ovom trenutku ne postoje politički uslovi da se javno raspravlja o ovim pitanjima. Ali među vladama je neophodno razgovarati o ovim stvarima'', ocenio je Neveš.

On je rekao da je moguće "izgraditi rešenja" za razgovore kroz diplomatiju, a bez doprinosa rastu ultradesničarskih grupa, prenosi Rojters.

profimedia

 

U aprilu je portugalski predsednik Marselo Rebelo de Suza rekao da je njegova zemlja odgovorna za zločine počinjene tokom transatlantskog ropstva i kolonijalne ere i sugerisao da postoji potreba za reparacijom.

Njegovi komentari izazvali su nacionalnu debatu i oštre kritike desničarskih partija.

Tokom više od četiri veka, skoro šest miliona Afrikanaca je kidnapovano i nasilno prevezeno preko Atlantika portugalskim brodovima i prodato u roblje, prvenstveno u Brazilu.

Protivnici reparacija tvrde, između ostalog, da savremene države i institucije ne treba da budu odgovorne za svoju prošlost.

Ali zagovornici navode da je potrebno preduzeti akciju kako bi se rešilo nasleđe ropstva i kolonijalizma, kao što je sistemski i strukturalni rasizam, a savremene države i dalje imaju koristi od bogatstva stvorenog stotinama godina eksploatacije.

Rojters podseća da je ideja o isplati reparacija za ropstvo i kolonijalizam i dalje osporavana, ali da dobija sve veću podršku u zemljama širom sveta.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet