Planeta

"Robo-Bajden" i unutarstranački izbori Demokratske partije: Zbog neobičnog slučaja političkom konsultantu preti kazna

Komentari

Autor: Reuters

26/05/2024

-

10:38

"Robo-Bajden" i unutarstranački izbori Demokratske partije: Zbog neobičnog slučaja političkom konsultantu preti kazna
"Robo-Bajden" i unutarstranački izbori Demokratske partije: Zbog neobičnog slučaja političkom konsultantu preti kazna - Copyright AP Photo/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Protiv političkog konsultanta iz američke države Luizijane podignuta je optužnica zbog lažnog "robotskog poziva" koji je imitirao predsednika SAD Džozefa Bajdena u cilju odvraćanja ljudi od glasanja za njega na unutarstranačkim izborima Demokratske partije u Nju Hempširu.

Stiven Kramer (54) suočava se sa 13 tačaka optužnice za krivično delo potiskivanja birača i lažnog predstavljanja kandidata nakon što je hiljade građana Nju Hempšira primilo audio poruku putem automatizovanog poziva u kojoj se traži da ne glasaju za Bajdena pre predsedničkih izbora u novembru, saopštila je u četvrtak kancelarija državnog tužioca te države, prenosi Reuters.

U odvojenom slučaju, Federalna komisija za komunikacije je u četvrtak predložila kaznu od šest miliona dolara zbog automatizovanih poziva za koje je utvrđeno da koriste "deep fake" audio snimak Bajdenovog kloniranog glasa, generisan veštačkom inteligencijom. Navodi se da pravila Komisije zabranjuju prenos netačnih informacija o identifikaciji poziva.

Takođe se predlaže da se kompanija "Lingo Telekom" kazni sa dva miliona dolara zbog navodnog prenošenja robotskih poziva.

U Vašingtonu raste zabrinutost da bi sadržaj generisan veštačkom inteligencijom mogao da glasače dovede u zabludu na predsojećim predsedničkim, ali i izborima za Kongres.

Neki senatori izrazili su želju da donesu zakon pre novembra koji bi se bavio pretnjama veštačke inteligencije po integritet izbora.

„Nju Hempšir ostaje posvećen osiguravanju da naši izbori ostanu slobodni od nezakonitog mešanja, a naša istraga o ovom pitanju je i dalje u toku“, rekao je državni tužilac Džon Formela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet