Fokus

Vladajuća koalicija izgubila većinu u japanskom parlamentu, ovo je "put za promenu vlasti"

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2024

-

22:05

Vladajuća koalicija izgubila većinu u japanskom parlamentu, ovo je "put za promenu vlasti"
Vladajuća koalicija izgubila većinu u japanskom parlamentu, ovo je "put za promenu vlasti" - Copyright Tanjug AP/Hiro Komae

veličina teksta

Aa Aa

Japanska vladajuća koalicija izgubila je većinu na izborima koji su danas održani, pokazuju preliminarni rezultati.

Ovakav ishod glasanja, ostavlja četvrtu po veličini svetsku ekonomiju suočenu sa perspektivom da manje partije budu kreatori pregovora o budućoj koaliciji, piše Politiko.

Prema preliminarnim rezultatima, vladajuća koalicija Liberalno demokratske partije (LDP) - Komeito neće dobiti većinu u japanskom parlamentu od 465 poslanika gde je dosad imala 247 mesta. Sada joj se predviđa najviše 219, što je manje nego 233 koliko je neophodno za većinu u donjem domu.

Na izborima je Ustavno-demokratska partija Japana značajno povećala svoj broj poslaničkih mesta na više od 130, sa 98 koliko je imala do sada.

Lider te stranke Jošihiko Noda, koji je i bivši premijer, je rekao da je ta partija "sada zaista na putu promene vlasti“, preneli su lokalni mediji.

LDP bi mogao da ostane na vlasti dovođenjem novih koalicionih partnera ili formiranjem manjinske vlade koju u ključnim pitanjima podržavaju rivalske stranke koje odbijaju da formalno vladaju sa njom.

Premijer Šigeru Išiba raspisao je vanredne izbore pre manje od mesec dana, nakon što je preuzeo vođstvo u Liberalno-demokratskoj partiji, koja je vladala Japanom veći deo svoje posleratne istorije.

Taj potez, koji je imao za cilj da učvrsti kredibilitet Išibe, imao je negativan efekat, jer su birači kaznili stranku zbog inflacije i skandala sa finansiranjem koji je doveo do isključenja nekih članova.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet