Evropa

Mišel pozvao Gruziju da sprovede istragu o navodnim neregularnostima na izborima

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2024

-

18:55

Mišel pozvao Gruziju da sprovede istragu o navodnim neregularnostima na izborima
Šarl Mišel - Copyright Tanjug AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je danas na hitnu i transparentnu istragu o navodnim neregularnostima tokom parlamentarnih izbora u Gruziji i najavio da će to pitanje uvrstiti u agendu samita EU u novembru.

"Dobili smo preliminarnu procenu OEBS/ODIHR i pozivamo Centralnu izbornu komisiju i druge relevantne organe da ispune svoju dužnost i brzo, transparentno i nezavisno istraže i razmotre izborne prekršaje i navode. Ova navodna kršenja moraju biti ozbiljno istražena i eliminisana", naveo je Mišel, prenosi gruzijski portal IPN.

Prema njegovim rečima, Evropska unija i dalje poziva rukovodstvo Gruzije da pokaže snažnu posvećenost putu zemlje ka Evropskoj uniji.

"Ponavljamo poziv Evropske unije rukovodstvu Gruzije da pokaže svoju snažnu posvećenost putu zemlje ka EU, u skladu sa zaključcima Evropskog saveta u junu i oktobru. Konstruktivan i inkluzivan dijalog širom političkog spektra sada je najvažniji", navodi se u saopštenju.

Izborna komisija u Gruziji saopštila je danas da je vladajuća partija Gruzijski san osvojila na izborima gotovo 54 odsto glasova, što opozicione stranke osporavaju. 

Izborni posmatrači takođe su prijavili značajna kršenja izbornog procesa.

"Izbori u Gruziji održani su u polarizovanom i restriktivnom okruženju koje je podrilo inkluzivnost, transparentnost i pravičnost, što je značajno ugrozilo demokratski integritet izbornog procesa", navodi se u saopštenju Evropske mreže organizacija za praćenje izbora ENEMO, prenosi gruzijski portal IPN.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa