Fokus

Kineska kompanija DJI koja proizvodi dronove tužila Pentagon

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2024

-

21:20

Kineska kompanija DJI koja proizvodi dronove tužila Pentagon
Kineska kompanija DJI koja proizvodi dronove tužila Pentagon - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineska kompanija koja proizvodi dronove Šenžen DJI Innovation Technology Co. Ltd. poznata kao DJI, podnela je tužbu protiv američkog ministarstva odbrane u pokušaju da poništi oznaku "vojna kompanija" koju je Pentagon dodelilo toj kineskoj firmi.

U tužbi se tvrdi da je ova oznaka neopravdano dodeljena jer "DJI nije u vlasništvu niti pod kontrolom kineske vojske i prodaje samo komercijalne, ali ne i vojne dronove", prenosi američki portal Politiko.

Kompanija DJI je u tužbi koju je Okružnom sudu u Vašingtonu u petak podnela američka advokatska kancelarija Pol Vais imenovala ministra odbrane SAD Lojda Ostina i zamenicu ministra odbrane za industrijsku politiku Lauru Tejlor-Kejl kao (glavne) optužene.

Kompanija tvrdi da je Pentagon odbio "da pruži objašnjenje za oznaku dodeljenu kompaniji DJI" i ignorisao je pozive na sastanak sa predstavnicima DJI.

Nova tužba dolazi kao odgovor na potez Pentagona da stavi DJI, najvećeg proizvođača dronova na svetu, na listu "vojnih kompanija koje posluju u Sjedinjenim Američkim Državama".

Odluka Pentagona je usledila nakon što je 2021. godine američko ministarstvo odbrane saopštilo da proizvodi DJI "predstavljaju potencijalne pretnje američkoj nacionalnoj bezbednosti" i nakon toga zabranio agencijama američke vlade upotrebu proizvoda kompanija DJI, što je, kako se navodi u tužbi, nanelo "trajnu finansijsku i reputacionu štetu" kineskoj kompaniji.

"Tužba protiv Pentagona je najnoviji napor kineske firme da iskoristi američke pravne okvire za potkopavanje naše nacionalne bezbednosti. Na kraju, ova tužba je slepa ulica za DJI", ocenio je Krejg Singleton, viši saradnik za Kinu u Fondaciji za odbranu demokratije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet