Fokus

Rosatom: Nuklearna energetska platforma BRIKS-a služiće isključivo u miroljubive svrhe

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2024

-

22:08

Rosatom: Nuklearna energetska platforma BRIKS-a služiće isključivo u miroljubive svrhe
Tanjug/AP/Gianluigi Guercia - Copyright Tanjug/AP/Gianluigi Guercia

veličina teksta

Aa Aa

Nuklearnu energetsku platformu BRIKS-a, koja će uskoro biti uspostavljena, činiće kompanije, postrojenja i organizacije u vezi sa tehnologijom, nuklearnom energijom i naukom i služiće isključivo u miroljubive svrhe, rekao je danas generalni direktor Rosatoma Aleksej Lihačov.

On je istakao da je pravno formalizovanje konsolidovane platforme već počelo, preneo je TASS.

"Države - definitivno ne, ali kompanije, postrojenja, istraživačke institucije - da", naglasio je Lihačov.

Istakao je da su dobrodošli svi oni koji imaju veze sa tehnologijama, naukom, nuklearnom industrijom i sposobni su da doprinesu razvoju sektora nuklearne energije.

Prema njegovim rečima, odluka da se podrži inicijativa Rosatoma za stvaranje takve platforme bila je jednoglasna.

"Neće biti preterivanja ako se kaže da je jednoglasno mišljenje svih učesnika sastanka - da se napravi nuklearna platforma BRIKS-a i da što pre počne njeno pravno formalizovanje. I to je već počelo", rekao je izvršni direktor.

Glavni cilj platforme je, kako kaže Lihačov, razvoj i implementacija najboljih praksi i unapređenja pristupa u pogledu energetske i neenergetske upotrebe nuklearnih tehnologija u miroljubive svrhe na tržištima BRIKS-a i BRIKS-a plus.

Predstavnici kompanija iz nuklearnog sektora iz zemalja BRIKS-a podržali su ranije danas stvaranje platforme za nuklearnu energiju.

Prvi sastanak u okviru platforme koja će biti kreirana održali su izvršni direktori relevantnih kompanija i organizacija zemalja iz grupe BRIKS plus, uključujući Rusiju, Boliviju, Brazil, Iran, Kinu, Etiopiju i Južnu Afriku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet