Fokus

Momenat koji će okončati rat ili prekretnica koja ne znači kraj borbi: Šta za Bliski istok znači ubistvo Sinvara?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/10/2024

-

22:01

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Pojasu Gaze je ubijen lider Hamasa Jahja Sinvar. Dok rođaci talaca i Sjedinjene Američke Države ovaj moment vide kao onaj koji će okončati rat, premijer Izraela govori o prekretnici koja ne mora da znači kraj borbi.

Glavna vest sa Bliskog istoka ove nedelje je likvidacija vođe Hamasa Jahje Sinvara. Njega su zajedno sa još dvojicom naoružanih ljudi locirali vojnici iz 828. brigade Bislamah tokom rutinske patrole u naselju Tal al-Sultan u blizini Rafe u južnom delu Pojasa Gaze.

Usledila je potera i razmena vatre. Dve osobe iz Sinvarove pratnje su likvidirane, a lider Hamasa sklonio se u obližnju kuću. Nakon što ga je locirao izraelski dron, Sinvar je ubijen tenkovskom granatom.

Kada je reč o Jahji Sinvaru, u pitanju je ključna figura u organizovanju Hamasovog napada na Izrael 7. oktobra prošle godine. Sinvar je član Hamasa od njegovog osnivanja 1987. a učestvovao je u osnivanju Hamasovog obaveštajnog ogranka pod nazivom MAŽD, zaduženog za lociranje i eliminaciju Palestinaca koji su smatrani saradnicima Izraela.

Zbog terorističkih aktivnosti, izraelske bezbednosne službe su ga uhapsile 1988. godine kada je osuđen na četiri doživotne robije, a pušten je iz zatvora 2011. kada je više od hiljadu palestinskih zatvorenika razmenjeno za izraelskog vojnika kojeg je oteo Hamas. Sinvar je vođa Hamasa postao 2017. i predvodio ga je sve do smrti.

Euronews Srbija

 

Među glavnim vestima ove nedelje su i napadi izraelskih snaga na pripadnike mirovne misije UNIFIL u Libanu. Prilikom tenkovske i streljačke paljbe ranjeno je pet plavih šlemova duž izraelsko-libanske granice.

Napadu je prethodilo upozorenje Izraela mirovnjacima da se povuku pet kilometara u dubinu libanske teritorije.

Izraelski zvaničnici odbacili su optužbe da Izrael namerno gađao položaje Ujedinjenih nacija i optužili Hezbolah da koristi infrastrukturu UN-a kao uporište. Napadi Izraela naišli su na oštre kritike međunarodne javnosti, a vazdušni napadi izraelskih snaga nastavljeni su nesmanjenom žestinom.

Ove nedelje izraelske snage su prvi put od početka napada na Liban gađale severni deo zemlje, čime je kompletna teritorija Libana zahvaćena borbenim dejstvima. Najintenzivniji vazdušni udari zabeleženi su na jugu Libana i u naselju Dahijeh na južnoj periferiji glavnog grada Bejruta, odnosno oblastima koje se smatraju glavnim uporištima Hezbolaha.

Prema podacima libanskog ministarstva zdravlja, u dosadašnjim napadima ubijeno je 2.300 ljudi, a milion ih je napustilo svoje domove.

Gost emisije Euronews Svet koji je govorio na temu trenutne krize na Bliskom istoku nakon ubistva lidera Hamasa Jahje Sinvara bio je Nikola Tucakov sa Instituta za evropske studije.

Tucakov: Očekuje se plan Netanijahua šta će da se radi nakon ubistva Sinvara

Na pitanje šta za Izrael znači likvidacija Jahje Sinvara, Tucakov ističe da su vlast i opozicija ujedinjeni u oceni da je ovo moralo da se desi.

Euronews Srbija

"Ovo je apsolutno velika pobeda što se tiče praktično svih političkih aktera u Izraelu. Dakle, reakcije su, kako od opozicije, tako i od vlasti, isključivo pozitivne i zapravo sada se govori o tome kako sada kapitalizovati ovu pobedu. Da li je ovo sad trenutak da se prelomi, da se sada na brzinu sklopi nekakav sporazum kojim će se vratiti taoci, ili da se ide dalje. Sada vidimo određene reakcije da bi trebalo možda ponuditi neku vrstu nagrade svakome ko je spreman da se odvoji od Hamasa i da ponudi, ili informacije, ili direktno da ponudi tela ili žive taoce i da za to dobije, na primer, amnestiju i neku novčanu nagradu. Za to stižu pozivi kako od predstavnika, na primer, vlasti u Knesetu, kao što je poslanica Tali Gotliv, ili od strane, na primer, Jaira Lapida i nekih drugih aktera iz opozicije. Dakle, apsolutno su pozitivne reakcije, ovo je velika pobeda, glavno pitanje je kako dalje", objašnjava Tucakov.

Tucakov kaže da nije isključeno da će u narednim danima premijer Netanijahu da predstavi plan kako će Izrael da postupa dalje prema Hamasu i Pojasu Gaze.

"Što se tiče premijera, on nije direktno sada predviđao bilo kakve neposredne planove za završetak sukoba, što je sasvim u skladu sa onim kako je on do sada vodio sukob. Nije isključeno da će pokušati u narednim danima da ipak istakne nekakav plan. Uglavnom to može da znači, naročito iz Netanjahuove perspektive, da je ovo sad znak da je cela stvar vrlo blizu kraja, sada se ide na neku potpunu pobedu, na dodatne napade, na dodatne operacije koje će Izrael voditi u Pojasu Gaze, tj. Izraelske odbrambene snage, a ne zapravo prestanak, jer, kako su izjavili neki, stigle su informacije od samog Hamasa, nema oslobađanja talaca do postizanja mira. Što se Netanjahua tiče: 'Prvo ćemo vas potpuno razoriti, a onda ćemo da pričamo'", kaže Tucakov.

Euronews Srbija

 

Hamas je trenutno u procesu izbora sledećeg vođe, samo što ovaj put bi trebalo, izgleda, da razdvoje političku i vojnu funkciju.

Na pitanje da li može ubistvo Sinvara da ojača ekstremnu desnicu u izraelskoj vladi, Tucakov kaže da Netanijahu i njegova partija i dalje uživaju najveće poverenje Izraelaca.

"Nije sasvim izgledno da će od toga doći. Ta kretanja u Izraelu, u izraelskoj unutrašnjoj politici nisu toliko pod uticajem tih svakodnevnih pobeda. To su ipak stvari koje se menjaju iz dana u dan. Mnogi Izraelci imaju mnogo duže političko pamćenje, mnogo duže razmatraju stvari. To vidimo između ostalog i po tome što u trenutku kada bi se reklo da je Netanijahu u najvećoj političkoj krizi, opet njegova partija po mnogim anketama uživa i dalje najveće poverenje izraelskih građana", kaže on i dodaje:

"Dakle, vrlo je malo verovatno, naročito zato što te najdesnije strane u izraelskom društvu vrlo naglašeno odbijaju sve koji su im udaljeni. Dakle, veoma je veliki prag koji se treba preći da bi se glasalo, na primer, za Bezazela Smotriča ili za Itamara Ben-Gvira. Oni ipak imaju neku svoju političku kulturu, svoje političke vizije, koje nije lako približiti nekome ko je, na primer, samo malo više levo od njih", primećuje Tucakov.

Građani Izraela su još uvek u nekoj vrsti psihoze od događaja 7. oktobra prošle godine, i u strahu su od širenja rata, a na pitanje da li oni podržavaju sve ono što se dešava, Tucakov kaže da je glavni zahtev javnosti povratak talaca i od toga se ne odstupa.

"Dakle, protesti su konstanta još od pre početka rata. Prvo, zbog Netanjahuovih optužbi za korupciju i svih sudskih postupaka koji se pokreću. Mi početkom decembra treba da vidimo njegovo prvo svedočenje u jednom od tih procesa. Dakle, ti protesti traju, ali kao što smo videli sve ovo vreme, preko godinu dana, oni očigledno nisu poljuljali Vladu, oni Vladu nisu srušili. I sada je zapravo pravo pitanje, zapravo kod tih protestanata, glavni zahtev je: 'Odlično, velika pobeda, iskoristite ovo da se vrate zarobljenici i da se završi rat'. Koliko ima sluha vlast za to, veoma je upitno, naročito jer su se, kažem, protesti pokazali prilično impotentnima za sada", kazuje Tucakov.

"Izrael želi da vrati desetine hiljada Izraelaca na sever zemlje u svoje domove"

Osim eskalacije na jugu Libana u sukobu sa Hezbolahom, Izrael je otvorio i sukob sa UN napadajući bazu UNIFIL-a, na pitanje zašto se Izrael odlučio na taj korak, Tucakov kaže da UNIFIL i UN nisu ispunili svoju misiju, što Izrael vidi kao problematično.

"Logika je takva da izraelske vlasti su prilično frustirane, to znamo dugoročno samom organizacijom Ujedinjenih nacija i svime što oni preduzimaju, ali glavna stvar ovde kod UNIFIL-a jeste da oni kažu: 'Vi zapravo ne radite ono što je vaš posao, ako je vaš posao po rezoluciji 1701, da vi obezbedite to da nema drugih oružanih snaga između reke Litani i plave linije, vi u tome prosto niste uspeli. Vi ili namerno ne želite to da uradite ili niste sposobni'. Nijedno ni drugo nije nešto na šta Izrael može da gleda sa odobravanjem, nijedno ni drugo nije nešto što osigurava bezbednost Izraelaca", kaže on i objašnjava da je prvi cilj Izraela da se vrate desetine hiljada Izraelaca u svoje domove na severu Izraela.

Izrael takođe mora da pazi dokle sme da ide, da se ne bi "posvađao" sa svim saveznicima, jer odnosi sa Italijanima, Špancima, Francuzima posebno, su već napeti, a Tucakov kaže da bi određeni pritisak možda mogao da uspori napredovanje Izraela.

Bez obzira na podršku ili "zatezanje" SAD, američki izbori su ključna tačka i za Izrael, te postoji mišljenje da kod izraleske vlade i premijera vlada ideja da se do američkih izbora postigne što više, što potvrđuje i Tucakov.

Opišrnije pogledajte u video prilogu, a celu emisiju Euronews Svet pogledajte u videu ispod.

Euronews Srbija

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet