Fokus

Brazil naložio izručenje Bolsonarovih pristalica optuženih za pokušaj puča koji su pobegli u Argentinu

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2024

-

23:20

Brazil naložio izručenje Bolsonarovih pristalica optuženih za pokušaj puča koji su pobegli u Argentinu
Brazil naložio izručenje Bolsonarovih pristalica optuženih za pokušaj puča koji su pobegli u Argentinu - Copyright Tanjug/AP/Eraldo Peres

veličina teksta

Aa Aa

Sudija Vrhovnog suda Brazila, Aleksandr de Moraes, naložio je ekstradiciju brazilskih državljana koji se trenutno nalaze u Argentini, a povezani su sa pokušajem puča iz 2023, saopštila je danas pres služba suda.

Osmog januara 2023, nedelju dana nakon inauguracije levičarskog predsednika Luisa Injasija Lule da Silve, hiljade pristalica bivšeg ekstremno desničarskog predsednika Žaira Bolsonara upale su u zgrade brazilskog Kongresa, Vrhovnog suda i predsedničke palate i opljačkale ih, preneo je Rojters.

Kako je navela britanska agencija, neki su očekivali da će to izazvati haos koji bi opravdao vojni puč kojim bi Lula bio svrgnut s vlasti.

Tanjug/AP/Eraldo Peres

Neredi u Brazilu 8. januara 2023.

Zahtev za ekstradiciju inicijalno je uputila brazilska federalna policija, navela su dva izvora upoznata sa dešavanjima, dodajući da je na ministarstvu pravde da odluči o tome, a zatim odluku prosledi argentinskoj vladi.

Između 50 i 100 Bolsonarovih pristalica optuženih za pobunu i vandalizam pobeglo je ranije ove godine u Argentinu nakon što je desničar Havijer Milej postao predsednik te zemlje u decembru, podsetio je Rojters.

Većinu begunaca Vrhovni sud je već osudio i prete im kazne do 17 godina zatvora za planiranje puča, rekao je tom prilikom visoki zvaničnik policije upoznat sa istragom.

Brazil je od argentinske policije tražio da utvrdi gde se begunci nalaze, kao i kakav je njihov status u toj zemlji, pre nego što odluči da zatraži da budu izručeni, naveli su zvaničnici policije.

Kako je navedeno, beguncima je kretanje ograničeno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet