Fokus

Peking sankcioniše dvojicu promotera "tajvanske nezavisnosti"

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

10:00

Peking sankcioniše dvojicu promotera "tajvanske nezavisnosti"
Peking sankcioniše dvojicu promotera "tajvanske nezavisnosti" - Copyright Tanjug/AP/Chiang Ying-ying

veličina teksta

Aa Aa

Kina je saopštila danas da će sankcionisati biznismena Roberta Cao iz kineskog regiona Tajvan i zakonodavca Pumu Šena zbog navodnih kriminalnih aktivnosti i delovanja u korist "tajvanske nezavisnosti".

U saopštenju kineske Kancelarije za poslove Tajvan navodi se da "Akademija crnog medveda", sa kojom su obojica povezana, nastoji da "podstakne separatizam koji bi se ugrozili odnosi preko Tajvanskog prolaza", prenosi Rojters.

Cao je jedan od najbogatijih ljudi u kineskom regionu Tajvan koji je pre dve godine obećao da će uložiti milione u dva programa obuke za civilnu odbranu, uključujući Akademiju crnog medveda.

Kancelarija za poslove Tajvana na nivou Državnog saveta saopštila je da će Cao i Šen biti uključeni na listu "fanatika tajvanske nezavisnosti" i da će se i njima i Akademiji crnog medveda uvesti sankcije.

Ova odluka doneta je u trenutku kada je Kina započela nove vojne vežbe oko svog regiona Tajvana.

Zvanični Peking je poručio da su vežbe upozorenje protiv "delovanja separatističkih snaga za nezavisnost Tajvana", osudivši lidera Tajvana Lai Čing-tea iz tajvanske Demokratske napredne stranke (DPP).

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet