Fokus

Obama pozvao afroameričku mušku populaciju da pruži veću podršku Kamali Haris

Komentari

Autor: Tanjug

11/10/2024

-

15:40

Obama pozvao afroameričku mušku populaciju da pruži veću podršku Kamali Haris
Obama pozvao afroameričku mušku populaciju da pruži veću podršku Kamali Haris - Copyright Tanjug AP/Paul Sancya

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik Barak Obama pozvao je afroameričku mušku populaciju da pruži veću podršku demokratskoj predsedničkoj kandidatkinji Kamali Haris.

Kako navodi američki Politiko, to je znak da je njen izborni štab zabrinut u vezi onog dela biračkog tela koje su demokrate  smatrale tipično pouzdanim.

Obama je usled izveštaja da podrška Harisovoj zaostaje među crnačkom muškom populacijom uputio prekor toj kategoriji birača prilikom nenajavljene posete kancelariji demokratskog izbornog štaba u Pitsburgu.

"Vi smišljate svakakve izgovore i razloge, to mi smeta", ukazao je on i dodao da ga to navodi na pomisao da muškarci jednostavno smišljaju druge razloge kako žena ne bi postala predsednik SAD.

Kako navodi Politiko, Obama je najpopularnija ličnost u Demokratskoj stranci a očekuje se da njegovo učešće u kampanji donese ključni zamah u finalnim nedeljama izborne trke.

On je poručio volonterima na terenu da se primećuje izraženije odsustvo entuzijazma među crncima muškarcima koji bi trebalo da budu ključ uspeha Kamale Haris ukoliko se nada pobedi nad republikanskim rivalom Donaldom Trampom, posebno u državama koje će biti presudne kao što je Pensilvanija.

Afroamerička muška populacija je izrazila razočarenje kampanjom Harisove, pri čemu su neki ocenili da su napori demokrata nedovoljni, ili čak snishodljivi, navodi Politiko.

Obama, koji je pobedio u Pensilvaniji oba puta kada se kandidovao za predsednika, duguje pobede delimično i rekordnom odzivu obojenih birača. 

On je sada sugerisao da potencijalni birači nalaze izgovore kako ne bi glasali za Harisovu, ženu koja je već ušla u istoriju kada je izabrana za potpredsednicu SAD.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet