Fokus

Mladi Latinoamerikanci u državama u kojima se odlučuje o ishodu izbora u SAD u velikom broju uz Trampa

Komentari

Autor: Fox News

07/10/2024

-

23:36

Mladi Latinoamerikanci u državama u kojima se odlučuje o ishodu izbora u SAD u velikom broju uz Trampa
Tanjug/AP/Charles Rex Arbogast - Copyright Tanjug/AP/Charles Rex Arbogast

veličina teksta

Aa Aa

Najnovije ankete pokazuje da mladi Latinoamerikanci podržavaju u jugozapadnim sving (swing) državama, Arizoni i Nevadi koje su dve od sedam ključnih država, podržavaju Donalda Trampa, bivšeg predsednika, u trenutnoj izbornoj trci u Americi.

"Sving" države se mogu definisati kao poprišta političke "borbe" u kojima razlika između kandidata gledajući nekoliko prethodnih izbornih ciklusa nije veća od nekoliko procenata. 

Manje od mesec dana do dana izbora u novembru, nova anketa pokazuje da je Tramp ostvario napredak u odnosu na mlađe latinoameričke birače u poređenju sa izborima od pre četiri godine, prema par anketa Univerziteta Safolk/USA Today objavljenih u ponedeljak.

"Do sada, prema izlaznim anketama iz tih država, Haris nije dostigla prednost od 24-26 poena koju je Džo Bajden imao među latinoameričkim biračima u Arizoni i Nevadi 2020. godine", istakao je direktor Centra za politička istraživanja Univerziteta Safolk Dejvid Paleologos.

"Ovaj demokratski nedostatak je u velikoj meri posledica izbora mladih latinoameričkih muškaraca", kaže on.

Tanjug/AP/Frank Franklin II

 

U obe države, naime, većina muškaraca mlađih od 50 godina bira Trampa umesto Haris.

Tramp vodi protiv Haris sa 53 u odnosu na 40 odsto među Latinoameričkim muškarcima starosti 18-34 godine u Nevadi, a prednjači sa 53 naspram 39 odsto među Latinoameričkim muškarcima u dobi od 35-49 godina.

U Arizoni, republikanski predsednički kandidat vodi sa 51 naspram 39 odsto među Latinoameričkim muškarcima starosti 18-34 godine i 57 nasrpam 37 odsto među Latinoameričkim muškarcima starosti od 35-49 godina.

Ekonomija i imigracija su bila dva glavna pitanja o kojima razmišljaju ispitanici u anketi u obe države.

Arizona i Nevada imaju referendume za zaštitu pristupa abortusu na glasačkim listićima u novembru - a anketa ukazuje na podršku većine ovim merama u obe države.

Arizona i Nevada – zajedno sa Džordžijom, Severnom Karolinom, Pensilvanijom, Mičigenom i Viskonsinom – imale su mršave razlike na predsedničkim izborima 2020. godine koje su odlučile da pobedi Bajden i svih sedam država će verovatno odrediti da li će Haris ili Tramp pobediti na izborima 2024. godine u trci za Belu kuću.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet