Fokus

Kompanije za javni prevoz u Peruu štrajkuju zbog kriminala i iznuda: Bande ubijaju i putnike i vozače

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2024

-

21:57

Kompanije za javni prevoz u Peruu štrajkuju zbog kriminala i iznuda: Bande ubijaju i putnike i vozače
Kompanije za javni prevoz u Peruu štrajkuju zbog kriminala i iznuda: Bande ubijaju i putnike i vozače - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kompanije iz Perua, zadužene za javni prevoz danas su započele štrajk, a od vlade te zemlje zahtevaju više akcija protiv porasta kriminala i iznuda.

Vlada je zatražila od poslodavaca da podstanku rad na daljinu, dok su škole u Limi zatvorene i oružane snage prevoze građane, prenosi Rojters.

Tržni centri i pijace u okolini Lime danas takođe ne rade, u znak podrške protestima, a vlasnici preduzeća kažu da se i oni suočavaju sa iznudom od strane grupa organizovanog kriminala.

''Protest se odnosi na pitanje nesigurnosti, koja je dostigla takav nivo da su i trgovci žrtve iznuda", rekla je Ketrin Gomez, vođa grupe trgovaca na pijaci u okrugu severno od Lime.

Ovo je drugi štrajk transportnih preduzeća u zemlji u dve nedelje, a ovoga puta sindikati širom zemlje pozvali su na 72-časovni štrajk.

U ponedeljak su četiri osobe u malom autobusu, uključujući vozača, ubijene u provinciji Kaljao kod Lime. 

Krajem septembra, vlada je proglasila vanredno stanje u 14 okruga u okolini Lime kako bi vojska mogla da pomogne policiji u borbi protiv kriminala.

Najmanje šest osoba je ubijeno u slučajevima iznude od kraja avgusta, saopštila je policija.

Policija je 2023. godine uhapsila 289 ljudi zbog iznude, što je 165 odsto više u odnosu na 2022, prema podacima peruvijskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Premijer Gustavo Adrijanzen rekao je u sredu uveče da će 10.000 policajaca i vojnog osoblja nadgledati štrajk vozača, čiji su lideri najavili da će marširati do Kongresa u centru Lime.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet