Fokus

Izraelska policija i Šin Bet osujetili plan za napad na tržni centar u Tel Avivu

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2024

-

20:56

Izraelska policija i Šin Bet osujetili plan za napad na tržni centar u Tel Avivu
Izraelska policija i Šin Bet osujetili plan za napad na tržni centar u Tel Avivu - Copyright Tanjug AP/Ohad Zwigenberg

veličina teksta

Aa Aa

Izraelska policija i bezbednosna služba Šin Bet nedavno su osujetili zaveru petorice Arapa, izraelskih državljana, da izvrše napad automobilom bombom na tržni centar Azrieli u Tel Avivu pod zastavom terorističke grupe Islamska država (IS), naveli su oni danas u zajedničkom saopštenju.

Pet stanovnika Tajbeha u centralnom Izraelu formiralo je terorističku ćeliju povezanu sa IS, preneo je Times of Israel.

Njih petorica su uhapšena nakon jednomesečne tajne istrage u saradnji sa jedinicom za teške zločine Lahav 433 i trebalo bi da se suoče sa optužbama narednih dana.

Vođe ćelije su Mahmud Azam i Ibrahim Šeik Jusef. Oni su regrutovali još trojicu - Sajeda Masarvu, Abdulaha Baransija i Abdela Karema Baransija.

Policija i Šin Bet su naveli da su njih petorica proučavali snimke terorističkih napada u Siriji i razgovarali o količini eksploziva koja je potrebna za rušenje kultnih kula Azrieli u Tel Avivu.

Azam i Jusef su bili u kontaktu sa stranim agentima IS i planirali su da otputuju u inostranstvo da bi se sastali sa operativcima iz te terorističke grupe, dodaje se u saopštenju, uz napomenu da je plan otkriven uz pomoć "preciznih i efikasnih obaveštajnih operacija" i da je zaustavljen u preliminarnim fazama.

U saopštenju se navodi da su hapšenja "sprečila veliku katastrofu i spasila živote".

Izraelska policija i Šin Bet su obećali da će nastaviti da "koriste sva sredstva koja su im na raspolaganju da osujete zavere koje bi nanele štetu bezbednosti Izraela i njenih građana".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet