Fokus

Mark Rute: Trampu će biti potreban NATO ako bude izabran za predsednika SAD

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2024

-

21:35

Mark Rute: Trampu će biti potreban NATO ako bude izabran za predsednika SAD
Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Republikanskom predsedničkom kandidatu Donaldu Trampu biće potreban NATO ako bude izabran za predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), izjavio je danas generalni sekretar NATO Mark Rute.

Kako je rekao SAD rizikuju izolaciju ako bi Tramp odlučio da se povuče iz NATO, prenosi Gardijan.
Rute je posle sastanka sa premijerom Velike Britanije Kirom Starmerom i ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Londonu kazao da veruje da i Tramp i njegova demokratska rivalka Kamala Haris prepoznaju značaj kontinuirane vojne pomoći Ukrajini.

Novi generalni sekretar NATO, koji je funkciju preuzeo pre 10 dana, odgovorio je i na zabrinutost koju je izneo Tramp da bi nivo izdvajanja za odbranu u Evropi morao da poraste, ukazujući da bi mogao da se odredi novi procenat izdvajanja od 2,5 ili tri odsto bruto domaćeg proizvoda.

"Izdvajanje je sada na dva odsto BDP-a, ali to očigledno nije dovoljno i potrebno je da učinimo više", ukazao je on.

U intervjuu za Gardijan, Rute je rekao da nije zabrinut ni u vezi Trampa, kao ni u vezi Kamale Haris, dodajući da je bivši američki predsednik "neko ko želi da brani SAD", a da mu je za to potrebno članstvo u NATO.

"Bez članstva u NATO on je sam, a u surovom, beskompromisnom svetu potreban mu je savez", istakao je Rute.

Gardijan podseća da je Tramp dugo skeptičan prema NATO i da je isticao da SAD doprinose previše u poređenju sa Evropom, a u jednom trenutku tokom svog predsedničkog mandata 2018. je, navodno, razmatrao napuštanje Alijanse.

U martu je, međutim, Tramp rekao da će ostati u NATO sve dok evropske zemlje "budu igrale fer" i ne budu "iskorišćavale" visok nivo američkih izdvajanja za odbranu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet