Fokus

Da li evropske zemlje i dalje isporučuju naoružanje Izraelu: "Pozivaju na prekid vatre dok šalju oružje IDF-u"

Komentari

Autor: Euronews

11/10/2024

-

07:06

Da li evropske zemlje i dalje isporučuju naoružanje Izraelu: "Pozivaju na prekid vatre dok šalju oružje IDF-u"
Da li evropske zemlje i dalje isporučuju naoružanje Izraelu: "Pozivaju na prekid vatre dok šalju oružje IDF-u" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pre nekoliko dana obeležena je prva godišnjica rata u Pojasu Gaze, a sve više se mogu čuti pozivi da na embargo na oružje Izraelu, koji je počeo da širi svoju ofanzivu protiv militanata u regionu koje podržava Iran. Poslednji među njima je predsednik Francuske Emanuel Makron koji je proteklog vikenda optužio vlade koje pozivaju na prekid vatre u Pojasu Gaze dok nastavljaju da snabdevaju izraelske snage oružjem. Naravno, na Makronovu izjavu odmah je oštro reagovao izraelski premijer Benjamin Netanjahu.

Podsetimo, rat između Hamasa i Izraela počeo je na 7. oktobra 2023. godine napadima na Izrael iz Pojasa Gaze. A kako se ispostavilo, to je najveći ratni sukob na Bliskom istoku od Jomkipurskog rata 1973. Do kraja septembra poginulo je više od 43.000 osoba, od čega je 41.431 Palestinac. U ranim jutarnjim časovima 7. oktobra prošle godine, nekoliko hiljada pripadnika Hamasa upalo je iz Pojasa Gaze u dvadesetak kibuca raspoređenih uz granicu sa Izraelom. Uprkos kopnenoj pomorskoj i vazdušnoj blokadi, pripadnici Hamasa iznenadili su izraelske bezbednosne snage. Ubijeno je 1.200 civila i pripadnika vojske i policije, a 250 je odvedeno u Gazu. 

profimedia

 

Evropske države su jednoglasno podržale pravo Izraela na samoodbranu nakon Hamasovih napada 7. oktobra, ali zabrinutost da bi oružje koje je donirao Zapad mogao doprineti ratnim zločinima i smrti civila u opkoljenom Pojasu Gaze, podstakla je pozive na uvođenje embarga na oružje.

Veliki slučajevi, poput slučaja genocida u Južnoj Africi protiv Izraela pred najvišim sudom Ujedinjenih nacija, Međunarodnim sudom pravde (ICJ), povećali su pritisak na vlade da izbegnu saučesništvo u ratnim zločinima protiv civila u Gazi.

Evropske države su takođe potpisnice Ugovora o trgovini oružjem, koji im zabranjuje da dozvole prenos oružja koje bi moglo da se koristi u "napadima usmerenim na civilne objekte", piše Euronews.

Između 2019. i 2023. godine, SAD su činile više od dve trećine (69 odsto) svog oružja prodatog Izraelu iz inostranstva, dok je Nemačka bila drugi najveći dobavljač sa 30 odsto, prema Međunarodnom institutu za istraživanje mira u Stokholmu.

Bilo koje druge evropske isporuke oružja i vojne opreme činile su manje od jedan odsto svih kupovina, od čega je Italija učestvovala sa 0,9 odsto.

profimedia

 

To znači da je politička posvećenost vojnoj podršci Izraelu u Vašingtonu, i u manjoj meri u Berlinu, bila kritična u održavanju kapaciteta Izraela da vodi ono što je opisano kao jedna od najsmrtonosnijih i najrazornijih vojnih kampanja u istoriji.

Tim Euronews-a "EuroVerify" koji se bavi proverom činjenica analizirao je kako su evropske zemlje odgovorile na pozive za embargo na oružje.

Nemačka

Podrška Nemačke Izraelu smatra se delom njenog "državnog razloga", zbog uloge koju je ta zemlja imala u Holokaustu. To znači da je Berlin daleko najveći evropski snabdevač oružjem jevrejskoj državi.

Ipak, podaci pokazuju da je Nemačka od početka ove godine kočila prodaju oružja Izraelu, iako je Berlin kategorički negirao da menja svoju politiku.

Tanjug/AP

 

Podaci koje je obezbedilo nemačko Ministarstvo ekonomije - koje odobrava izvozne dozvole - pokazuju da je Izraelu odobrilo 326,5 miliona evra oružja 2023. godine, ali je samo 14,5 miliona evra između januara i sredine avgusta 2024.

To dolazi usred sve većeg pravnog i političkog pritiska na zemlju da osigura da nije saučesnik u potencijalnim kršenjima međunarodnog prava u Pojasu Gaze. U predmetu visokog profila koji je Nikaragva pokrenula pred Međunarodnim sudom pravde, Nemačka je optužena da je prekršila konvenciju UN o genocidu slanjem oružja Izraelu.

Francuska

Makron je tokom vikenda pružio uveravanja da je Francuska prestala da šalje oružje Izraelu. Tu tvrdnju potkrepljuju podaci Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira, koji pokazuju da Francuska Izraelu nije isporučivala oružje od 1998. godine.

Međutim, Francuska je nastavila da isporučuje Izraelu delove koji bi mogli da se koriste u njihovoj domaćoj proizvodnji oružja.

profimedia

 

Izrael je, kako se izveštava, povećao domaću proizvodnju kako bi smanjio zavisnost od stranih dobavljača, pošto zemlje odlažu ili prete da će prekinuti sa pošiljkama oružja u tu zemlju.

Francuski istraživački mediji "Disclose" otkrili su u junu da je Pariz isporučio opremu za proizvodnju izraelskih dronova korišćenih u ofanzivi na Gazu.

Španija

Španska vlada kaže da je obustavila prodaju oružja Izraelu od 7. oktobra, kada je počela ofanziva u Gazi.

Madrid je u maju otišao korak dalje tako što je uskratio pristanište brodovima koji nose oružje u Izrael, nakon pritiska levičarskih partnera u koalicionoj vladi Pedra Sančeza.

Međutim, španski istraživački novinari koji se pozivaju na brojke dobijene sa vladinog portala kažu da je municija u vrednosti od 987.000 evra izvezena iz Španije u Izrael u novembru 2023. godine, kao deo izvozne dozvole odobrene pre napada 7. oktobra.

Italija

Italija, koja se smatra trećim najvećim stranim dobavljačem oružja Izraelu posle SAD i Nemačke, uveravala je javnost da će posle napada 7. oktobra prestati da isporučuje oružje Izraelu.

Ali u martu ove godine, italijansko ministarstvo odbrane je priznalo je da je sve što je potpisano i odobreno pre 7. oktobra isporučeno tokom rata, uprkos italijanskom zakonu koji zabranjuje izvoz smrtonosnog oružja u zemlje u ratu.

Belgija

Kada je u pitanju Belgija, kako piše Euronews, izvoz je regulisan regionalnim nivoom u toj zemlji, a iz regiona Valonija poručili su da su suspendovali dozvole za municiju od izbijanja rata.

Belgijska ministarka razvoja Karolin Genez takođe je pozvala na uvođenje embarga na oružje Izraelu širom Evropske unije.

Ujedinjeno Kraljevstvo

U septembru je nedavno izabrana vlada premijera Kira Starmera na čelu sa laburistima, koja je objavila da je suspendovala 30 od 350 dozvola za izvoz oružja u Izrael nakon što je utvrdila da postoji "jasan rizik da bi određeni vojni izvoz u Izrael mogao biti iskorišćen za kršenje međunarodnog humanitarnog prava".

Prema Međunarodnom institutu za istraživanje mira u Stokholmu, Velika Britanija i dalje isporučuje Izraelu komponente koje se koriste u borbenim avionima F-35 koji se koriste za gađanje Pojasa Gaze.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet