Fokus

Uragan Milton bi mogao da "oduva" Haris: Da li se SAD spremaju za oktobarsko iznenađenje

Komentari

Autor: The Hill

09/10/2024

-

14:09

Uragan Milton bi mogao da "oduva" Haris: Da li se SAD spremaju za oktobarsko iznenađenje
Donald Tramp i Kamala Haris - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Intenziviranje uragana Milton u oluju kategorije pet koja se kreće pravo ka Floridi predstavljaće ozbiljan test za Bajden-Haris administraciju, koja je već bila opterećena razornim uticajem uragana Helene na Floridi, Džordžiji i u Severnoj Karolini, piše američki "The Hill".

Predsednik Bajden i potpredsednica Haris, koji su već posetili delove zemlje pogođene Helenom, naporno su radili da ostanu na čelu operacija saveznih agencija u pokušajima za oporavak, ali će njihove liderske veštine biti testirane na novi način kada uragan Milton, koji generiše brzinu vetra od 175 milja na čas, udari u Floridu.

Senator Floride iz redova Republikanaca, Marko Rubio objavio je mapu u ponedeljak popodne na društvenoj platformi "X" upozoravajući da bi oblasti duž zapadne obale njegove države mogle biti pogođene olujnim udarom od 8 do 12 stopa.

Pripremajući se za ogromnu oluju, Bajden je u ponedeljak potpisao deklaraciju o vanrednom stanju za Floridu, navodeći više od tri desetine okruga koji bi mogli biti pogođeni olujom.

Ulozi su visoki za Kamalu Harisa, koja ima veći rejting od bivšeg predsednika Trampa, ali zaostaje za republikancem po osobini "liderstva" u nekim državama gde se vodi tesna trka.

"Ovo će zaista zavisiti od štete uragana Milton, koji će uticati na Floridu i najverovatnije uzrokovati mnogo više kiše iznad Severne Karoline. To će zaista testirati odgovor savezne vlade. Ako bude bilo kakvih nedostataka u planovima Nacionalne garde ili Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA) da pomognu onim državama koje su na putu Miltona, na Trampa će se gledati kao na nekoga ko će reći: 'Rekao sam vam da će biti tako'", rekao je Ron Bonžean, republikanski strateg i dodao:

"Tramp bi to apsolutno mogao da iskoristi ako to nisu isplanirali do kraja. To će zaista biti test...Govorimo o pokušaju da ubedimo mali broj nezavisnih birača da izaberu jednu od dve strane", rekao je on.

Dok Haris vodi protiv Trampa kada se od birača traži da ocenjuju koji je kandidat saosećajniji ili pošteniji, ona tek treba da u potpunosti utvrdi svoje liderske sposobnosti u upravljanju ekonomijom i nacionalnom bezbednošću, što su dva glavna pitanja u glavama nekih glasača.

Manjak liderskih sposobnosti Kamale Haris mogao bi da odluči rezultat izbora

Stratezi obe stranke se osvrću na uragan Sendi, koji se obrušio na srednjeatlantske države neposredno pre dana izbora 2012. godine.

Oni kažu da je vešt odgovor tadašnjeg predsednika Obame na katastrofu, koji je u vizuelnom smislu zabeležio republikanski guverner Nju Džersija Kris Kristi, koji je srdačno pozdravio predsednika na pisti međunarodnog aerodroma Atlantik Siti krajem oktobra, pomogao da zapečati njegovu pobedu nad kandidatom Republikanske stranke Mitom Romnijem.

Dvanaest godina kasnije, republikanski guverneri Floride i Džordžije, Ron DeSantis i Brajan Kemp, shvataju značaj i politički ulog trenutka, i pažljivo izbegavaju bilo kakve foto-operacije, koje bi mogle da učine da Haris izgleda "predsednički".

Tanjug/AP/Steven Senne/Morry Gash

 

DeSantis je u ponedeljak odbio da prihvati poziv Kamale Haris pošto je DeSantisov pomoćnik objasnio da se čini da je to "politički čin".

Kemp se, u međuvremenu, drži podalje od Haris, koja je prošle nedelje posetila Džordžiju, a umesto toga se pojavio sa Trampom na događaju u okrugu Kolumbija.

Haris je najavila na konferenciji za štampu prošle nedelje u Augusti, Džordžija, da će FEMA obezbediti samo 750 dolara ljudima kojima je potrebna hitna pomoć zbog Helene.

Situacija bi mogla da se dramatično pogorša na Floridi i drugim državama u narednih nekoliko dana, jer se još jedna ogromna oluja spušta na Tampu i Sarasotu, dok su ulice i trotoari lokalnih zajednica još uvek obeleženi ostacima od poslednje oluje.

Borba "na dva fronta" za administraciju Bajden-Haris ugrožava predsedničku kampanju demokrata

"Moraće da se okrenu veoma brzo i pokušaju da isporuče sve što je potrebno pod ogromnim pritiskom. Oni se i dalje suočavaju sa posledicama prethodne oluje", rekao je Džim Menli, demokratski strateg.

Menli je rekao da će Bajden i Haris morati da ostanu fokusirani na pomoć u katastrofama, uprkos potrebama predsedničke kampanje, koja se vodi u državama širom zemlje.

Tanjug/AP

 

"Oni su trenutno preopterećeni. Mnogi republikanci čine sve što mogu da pokušaju da poseju konfuziju, ali moraće da ostanu fokusirani i urade ono što treba da pomognu desetinama hiljada Amerikanaca", rekao je Menli.

Tramp, koji je izjednačen sa Haris u Severnoj Karolini i prati je u stopu u Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu, pokušava da seje sumnje u kompetentnost Kamale Haris i vidi savezni odgovor na dve velike oluje kao veliku priliku da promeni dinamiku trke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet