Fokus

Želeo da bude atletičar, posvetio se crkvi: Među novim kardinalima i alžirski biskup koji trči maraton

Komentari

Autor: Tanjug

06/10/2024

-

19:53

Želeo da bude atletičar, posvetio se crkvi: Među novim kardinalima i alžirski biskup koji trči maraton
Želeo da bude atletičar, posvetio se crkvi: Među novim kardinalima i alžirski biskup koji trči maraton - Copyright Tanjug/AP/Riccardo De Luca

veličina teksta

Aa Aa

Među 21 novim kardinalom koje će papa Franja imenovati 8. decembra nalazi se i alžirski biskup Žan-Pol Vesko koji trči maraton.

Vesko je 62-godišnji pripadnik Dominikanskog reda i nadbiskup Alžira, a takmiči se za sportsku organizaciju Atletika Vatikana, prenela je agencija Ansa.

Njegov lični rekord iznosi dva sata i 52 minuta a istrčao ga je na stazi dugoj 42.195 kilometara na Njujorškom maratonu 1989.

Biskup Vesko je ispričao da je kao dečak planirao da bude atletičar, ali je kada je odrastao krenuo drugim putem.

Trčanje se, ipak, vratilo u njegov život a u Njujorku je, kako kaže, postigao lični rekord.

"Motiv za trčanje na tako dugim stazama nije takmičenje sa drugima već osluškivanje samog sebe. Trčanje je sloboda zato što transformiše bilo koju stazu, čak i u urbanoj sredini, u širok otvoren prostor”, ispričao je alžirski biskup.

Prema rečima Veska, kada obujete patike za trčanje to je dovoljno da unutrašnji i spoljašnji univerzum prevaziđu svoje granice.

On je zaključio da je za njega trčanje umesto meditacije i posebne unutrašnje spoznaje.
Papa Franja najavio je ranije danas da će imenovati 21 novog kardinala Katoličke crkve 8. decembra koji odlučuju o izboru novog pape.

Papa (87) je rekao tokom redovne podnevne molitve pred hodočasnicima i turistima na Trgu Svetog Petra u Rimu da će ceremonija postavljanja novih kardinala biti održana 8. decembra, preneo je Rojters.

Kardinali su na drugom mestu posle pape u crkvenoj hijerarhiji i oni su njegovi najbliži savetnici.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet