Fokus

Sud u Hong Kongu osudio na zatvorske kazne dvojicu novinara zbog podsticanja pobune

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2024

-

23:10

Sud u Hong Kongu osudio na zatvorske kazne dvojicu novinara zbog podsticanja pobune
Sud u Hong Kongu osudio na zatvorske kazne dvojicu novinara zbog podsticanja pobune - Copyright Tanjug AP/Chan Long Hei

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Hong Kongu osudio je na zatvorske kazne dvojicu novinara koji su uređivali prodemokratski dnevni list Stend Njuz, nakon što su proglašeni krivim za podsticanje pobune.

Novinari Čung Pui-kuen i Patrik Lam objavljivali su članke o gušenju građanskih sloboda u Hong Kongu koji je pod kineskom vlašću, prenosi BBC.

Čung je osuđen na kaznu od 21 meseca zatvora, dok je Lamu izrečena kazna od 11 meseci, ali je oslobođen iz medicinskih razloga.

Izdavač sada ugašenog lista Stend Njuz, kuća Best Pensil, kažnjena je novčano sa 643 dolara.

Ovo je bio prvi slučaj suđenja novinarima za podsticanje pobune u Hong Kongu otkako je Velika Britanija predala ovu teritoriju Kini 1997. godine, podsetio je  Bi-Bi-Si.

Nakon dugog suđenja koje je počelo u oktobru 2022., sudija Kvok Vai-kin Kvok utvrdio je da su članci dvojice novinara pozivali na pobunu, a da je list Stend Njuz postao "opasnost po nacionalnu bezbednost".

Grupe za ljudska prava, kao i zapadne zemlje i SAD osudile su ovakve kazne izrečene novinarima.
Kako navodi  BBC, Stend Njuz je bio među poslednjim otvoreno prodemokratskim glasilima u Hong Kongu dok nije ugašen u decembru 2021. kada je više od 200 pripadnika policije učestvovalo u upadu u redakciju.
 

Komentari (0)

Svet