Fokus

Bitka za Kartum: Sudanska vojska pokrenula veliku ofanzivu protiv paravojne grupe RSF

Komentari

Autor: Tanjug

26/09/2024

-

21:16

Bitka za Kartum: Sudanska vojska pokrenula veliku ofanzivu protiv paravojne grupe RSF
Bitka za Kartum: Sudanska vojska pokrenula veliku ofanzivu protiv paravojne grupe RSF - Copyright Tanjug/AP/Rashed Ahmed

veličina teksta

Aa Aa

Sudanska vojska pokrenula je danas veliku ofanzivu protiv moćne paravojne grupe Snage za brzu podršku (RSF) sa kojima se bori u građanskom ratu, a na meti napada našle su se njihove baze u prestonici Kartumu, kao i u gradu Bahri.

Sudan potresa građanski rat otkako su vojska i RSF započele ogorčenu borbu za vlast u aprilu 2023, što je dovelo, kako su navele UN, do jedne od najgorih humanitarnih kriza u svetu, preneo je BBC.

U tom sukobu poginulo je do 150.000 ljudi, dok je više od deset miliona, oko petina populacije, primorano da napusti domove.

Vojna eskalacija usledila je uprkos naporima na čelu sa SAD da posreduju u postizanju primirja, o čemu je razgovarano na marginama Generalne skupštine UN ove sedmice.

Kako navode očevici, vojska je prešla ključne mostove preko reke Nil, koji su razdvajali područja pod kontrolom vlade u području Omdurman od regiona koje kontrolišu RSF.

Pripadnici RSF tvrde da su odbili ove napade, ali se sa lokacija u centru Kartuma mogu čuti borbe i videti stubovi dima. Od početka rata, paravojska je imala kontrolu nad gotovo čitavom prestonicom, a današnji proboji su prvi značajniji pokušaj vladinih snaga tokom više meseci da povrate deo teritorije.

UN su pozvale na trenutnu akciju kako bi se zaštitili civili i okončale borbe.

Kako su navele UN, od početka septembra registrovano je najmanje 78 poginulih civila u granatiranju i vazdušnim udarima u širem području Kartuma.

Obe strane optužuju se uzajamno za neselektivno bombardovanje civilnih područja.

UN su upozorile i da glad preti stanovništvu, a ministarstvo zdravlja je objavilo da  epidemija kolere vlada u zemlji, pri čemu je prošlog meseca od nje umrlo 430 ljudi.

U međuvremenu, vođa RSF general Mohamed Hamdan Dagalo, izjavio je danas da je ova frakcija spremna da primeni sporazum o prekidu vatre u ratu protiv vojske i da dozvoli isporuku humanitarne pomoći.

On je to izjavio u snimljenoj poruci upućenoj učesnicima Generalne skupštine UN, nakon obraćanja komandanta sudanske vojske, preneo je Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet