Fokus

Gerilci napali vojnu bazu u Kolumbiji: Ubijena dva vojnika, ranjen najmanje 21

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2024

-

08:33

Gerilci napali vojnu bazu u Kolumbiji: Ubijena dva vojnika, ranjen najmanje 21
Gerilci napali vojnu bazu u Kolumbiji: Ubijena dva vojnika, ranjen najmanje 21 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U napadu kolumbijske gerile ELN na vojnu bazu u istočnoj Kolumbiji ubijena su dva vojnika i ranjen najmanje 21, saopštila je kolumbijska vojska dok napetost eskalira između kolumbijske vlade i jedne od najvećih preostalih pobunjeničkih grupa u zemlji, preneo je jutros AP.

Kolumbijska vojska okrivila je Nacionalnu oslobodilačku vojsku (ELN) za napad, a predsednik Gustavo Petro nagovestio je da će napad dovesti do obustave ili otkazivanja mirovnih pregovora s pobunjeničkom grupom.

"Ovo je krvavi napad koji praktično zatvara mirovni proces", rekao je Petro.

ELN je prekršila prekid vatre s kolumbijskom vladom u avgustu, ali su još uvek uključeni u mirovne pregovore čiji je cilj okončanje više od 50 godina dugog sukoba.

Vojska je saopštila da je grupa ispalila ručno rađene rakete iz teretnog kamiona koji je bio parkiran u blizini baze u Porto Jordanu, gradiću u kolumbijskoj pokrajini Arauca.

Šta je ELN?

ELN su ranih 1960-ih osnovali sindikalni lideri i studenti inspirirani Kubanskom revolucijom. Procenjuje se da grupa ima oko 6.000 boraca u Kolumbiji i Venezueli, a finansira se trgovinom drogom i ilegalnim rudnicima zlata.

Nedavno se ELN proširio u ruralna područja koja su napustile Revolucionarne oružane snage Kolumbije, velika pobunjenička grupa koja je sklopila mirovni sporazum s kolumbijskom vladom 2016. Nakon što je izabran pre dve godine, Petro je ubrzo pokrenuo mirovne pregovore s ELN i nekoliko manjih naoružanih skupina u okviru politike poznate kao "potpuni mir".

Ali, razgovori s ELN su propali jer je grupa nastavila s otmicama i reketarenjem civila u područjima pod svojom kontrolom.

ELN je takođe izrazio svoju frustraciju nedavnim naporima kolumbijske vlade da započne odvojene mirovne pregovore s jednom od svojih otcepljenih grupa u jugozapadnoj Kolumbiji.

Prekid vatre između vlade i ELN-a istekao je krajem avgusta i nije obnovljen.

Od tada je grupa pojačala svoje napade na vojne ciljeve i naftovode u Arauci.

Kolumbijsko ministarstvo odbrane saopštilo je da će delovati "čvrsto i odlučno kako bi obnovili bezbednost i stabilnost" u Arauci.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet