Fokus

Osumnjičeni u žbunju na oko 500 metara od bivšeg predsednika: Šta se zna o još jednom napadu na Trampa

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Tanjug

16/09/2024

-

10:13

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki predsednik i aktuelni kandidat za vodeću poziciju u Beloj kući Donald Tramp hitno je prebačen na sigurno u nedelju nakon, kako je saopštio FBI, "očiglednog pokušaja ubistva" na Trampovom golf terenu u Vest Palm Biču na Floridi. Incident se dogodio skoro tačno dva meseca nakon pucnjave na Trampovom skupu u Pensilvaniji, u kojoj je Tramp ranjen, a jedan njegov pristalica ubijen.

Osumnjičeni za napad na Floridi imenovan je u medijima kao Rajan Raut, a informacije o njemu, kao i mogućem motivu još uvek pristižu. 

Kako je primećen osumnjičeni?

Incident se dogodio u golf klubu u Vest Palm Biču, koji se nalazi na oko 15 minuta od Trampove rezidencije na Floridi Mar-a-Lago.

Naoružanog napadača su prvo primetili agenti Tajne službe, koji su proveravali teren dok je bivši predsednik igrao golf. Agenti, kako piše BBC, obično idu jednu rupu ispred kako bi izvršili bezbednosne provere. 

Puška, koju je okružni šerif Rik Bredšo prvobitno opisao da je u stilu AK-47, primećena je kako viri u žbunju. U tom trenutku Tramp je bio oko 272-557 metara udaljen od napadača, rekao je Šerif.

profimedia

 

Agent je "odmah stupio u vezu" s osobom koja je držala pušku, koja je pobegla, rekao je Bredšo.

"Tajna služba je uradila upravo ono što je trebalo da uradi", navedeno je.

Kako je uhapšen osumnjičeni?

Agenti su otvorili vatru kada su uočili napadača i ispalili četiri do pet hitaca. Osumnjičeni je ispustio pušku i pobegao vozilom, ostavivši oružje i dva ranca, nišan i GoPro kameru. Kako je rekao Bredšo, svedok je video i snimio bekstvo, te snimak dao policiji.

Policija je osumnjičenog uhapsila u okrugu Martin, otprilike 61 kilometar od Trampovog terena za golf.

Prinstscreen YouTube/news.com.au

 

Nekoliko izvora je reklo za CBS news da se osumnjičeni zove Rajan Visli Raut.

Ko je Rajan Raut?

Detalji o osumnjičenom polako isplivavaju na videlo. Govoreći za američke medije, Rautov sin Oran opisao ga je kao "oca koji voli i brine".

"Ne znam šta se dogodilo na Floridi i nadam se da su stvari napumpane, jer ono malo što sam čuo ne zvuči kao da čovek koga poznajem može da uradi bilo šta ludo, a još manje nasilno", rekao je Oran u izjavi za CNN.

BBC Verify je uspeo na pronađe profile na društvenim mrežama pod tim imenom, a oni ukazuju da je Raut pozivao strane borce da odu u Ukrajinu i da se bore protiv ruskih snaga. Na njegovom profilu nalaze se i propalestinske, protajvanske i antikineske poruke, uključujući navode o kineskom "biološkom ratu" i referišući na virus kovid 19 kao "napad".

Raut, koji nije imao vojnog iskustva, rekao je za New York Times 2023. godine da je otputovao u Ukrajinu odmah nakon početka ruske invazije u februaru 2022. da pronađe vojne regrute među avganistanskim vojnicima koji su pobegli od talibana.

Tanjug AP/Audrey McAvoy

 

Čini se da je bio uključen u regrutovanje i ovog leta, napisavši u julu na Fejsbuku: "Vojnici, molim vas ne zovite me. Još uvek pokušavamo da nateramo Ukrajinu da prihvati avganistanske vojnike i nadamo se da ćemo neke odgovore u narednim mesecima... molim vas budite strpljivi".

Rajan Raut (58) od 2019. godine podržava isključivo demokratske kandidate, prenose američki mediji. Kako piše New York Post, Raut, koji je iz Severne Karoline, često je na društvenim mrežama objavljivao komentare o politici, a u aprilu je na mreži X napisao da je "demokratija na glasačkom listiću" ove godine.

"Ne možemo da izgubimo", napisao je on, ponavljajući antitrampovsku retoriku, navodi list.

Za Trampa je naveo da ga je kao predsednik razočarao i da "Amerikance želi da učini robovima".

"Ne možemo priuštiti poraz. Svet računa na nas da mu pokažemo put", jedna je od poruka koje je Raut objavio na društvenim mrežama. Od 2019. godine, Raut je demokratskim kandidatima 19 puta donirao novac.

Raniji izveštaji sugerišu da je Raut imao krivični dosije. Prema izvorima CBS-a, Rajan Raut je optužen i osuđen za brojna krivična dela u okrugu Gilford u Severnoj Karolini u periodu od 2002. do 2010. godine.

Krivična dela uključuju nošenje oružja, pružanje otpora prilikom hapšenja, vožnju bez dozvole, posedovanje ukradene imovine i saobraćajni udes.

U kakvom je stanju Tramp?

Tramp je u nedelju prošao nepovređeno. Ubrzo nakon što je njegov predizborni tim potvrdio incident, republikanac se oglasio.

"Bilo je pucnjave u mojoj blizini, ali pre nego što glasine počnu na izmiču kontroli, želeo sam da prvo čuhete ovo: BEZBEDAN SAM I DOBRO", rekao je on.

Tramp je i voditelja Fox news-a Šona Henitija obavestio.

"Bili su na petoj rupi, spremali su se da se popnu i udare", preneo je Heniti. Bivši predsednik je čuo "pop, pop, pop pop".

"U roku od nekoliko sekundi, Tajna služba je nasrnula na predsednika i pokrila ga", rekao je on i dodao da je blindirano vozilo ubrzo odvelo Trampa na sigurno.

Šta dalje?

Tokom iste konferencije za novinare sa šerifom, Džefri Veltri iz terenske kancelarije FBI u Majamiju rekao je da biro vodi istrage zajedno sa drugim agencijama za sprovođenje zakona.

"Rasporedili smo brojne resurse, uključujući istražne timove, članove tima za krizno reagovanje, tehničare za bombe i članove tima za reagovanje na dokaze", rekao je Veltri, dodajući da su "puni resursi FBI-a" uz druge kancelarije mobilisani.

Bela kuća je saopštila da su predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris, koja je predsednički kandidat demokrata, obavešteni o incidentu i da im je laknulo kada su saznali da je bezbedan.

Tanjug/AP/Rebecca Blackwell

 

"Duboko sam uznemirena mogućim pokušajem atentata na bivšeg predsednika Trampa danas", navela je Haris u saopštenju.

Rafael Baros iz Tajne službe rekao je novinarima u nedelju da su mere preduzete od prethodnog pokušaja atentata i da je "nivo pretnje visok".

Prvo pojavljivanje gospodina Rauta pred sudom očekuje se u danas, u sudnici okruga Palm Bič u blizini Mar-a-Laga.

Bajden: Nema mesta za nasilje

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da mu je laknulo što je bivši američki predsednik i republikanski kandidat Donald Tramp nepovređen u bezbednosnom incidentu u svom golf klubu u Vest Palm Biču na Floridi, koji se istražuje kao mogući atentat.

Bajden je naveo da je osumnjičeni u pritvoru i pohvalio rad Tajne službe i drugih agencija za sprovođenje zakona.

"Laknulo mi je što je bivši predsednik nepovređen. U toku je aktivna istraga o ovom incidentu jer policija prikuplja više detalja o tome šta se dogodilo. Kao što sam mnogo puta rekao, u našoj zemlji nema mesta za političko nasilje ili bilo kakav drugi vid nasilja", istakao je Bajden, a saopštila Bela kuća.

Opšrnije u ovoj temi možete pogledati i u Kocki: 

Euronews Srbija

Komentari (0)

Svet