Fokus

FBI istražuje navodni "pokušaj ubistva Donalda Trampa", u grmlju pronađena puška AK-47, nišan i GoPro kamera

Komentari

Autor: BBC

15/09/2024

-

23:03

FBI istražuje navodni "pokušaj ubistva Donalda Trampa", u grmlju pronađena puška AK-47, nišan i GoPro kamera
Rebecca Blackwell - Copyright Tanjug/AP/Rebecca Blackwell

veličina teksta

Aa Aa

Američki Federalni istražni biro (FBI) istražuje "navodni pokušaj ubistva bivšeg predsenika Donalda Trampa"

FBI je saopštio da je Tramp bio predmet pokušaja atentata u njegovom golf klubu na Floridi.

Osumnjičeni je bio u drvoredu, naoružan puškom AK-47, objavio je CBS news. Više službenika za sprovođenje zakona reklo je televizijskoj kući da je naoružanog muškarca na rubu golf terena primetio član američke tajne službe Donalda Trampa.

Napadač je navodno pobegao s mesta zločina nakon što ga je agent tajne službe upucao s više hitaca, a osumnjičeni je uskočio u automobil.

Lokalni šerif je na konferenciji za medije rekao da je puška "u stilu AK-47" pronađena u grmlju gde je osumnjičeni viđen, zajedno s nišanom, dva ranca i GoPro kamera.

Tramp igrao golf sa donatorom Stivom Vitkofom

Agent FBI Džefri Veltri kaže da FBI sada vodi istragu o incidentu. On dodaje da je više timova na golf terenu i traži od javnosti da izbegava to područje.

"Tramp je bio između 250 i 350 metara od osumnjičenog. Ali s puškom i takvim nišanom, to nije velika udaljenost", rečeno je na konferenciji.

Tramp se, u trenutku pokušaja atentata, kretao između pete i šeste rupe na svom golf terenu u južnoj Floridi, rekao je za dobro upućen izvor za CNN.  

Tramp je igrao golf sa donatorom Stivom Vitkofom kada se incident dogodio, rekao je izvor za CNN.

Tanjug/AP/Stephanie Matat

 


Šerif okruga Palm Bič Rik Bredšo Bredšo je rekao da je agent Tajne službe uspeo da uoči cev puške sa nišanom  koji je virio iz ograde u Trampovom golf klubu u Vest Palm Biču, preneo je CNN.
 Prema rečima Bredšoa, agent Tajne službe primetio je pušku kako viri iz ograde i otvorio vatru. Agent je ispalio četiri do šest metaka, rekao je zvaničnik Tajne službe. 

Osumnjičeni je potom pobegao, ali je nedugo zatim uhvaćen.   

Osumnjičeni nije pokazivao mnogo emocija

Bredšo je rekao da se stvari osumnjičenog obrađuju.

Očevidac je video kako osumnjičeni beži iz žbunja i slikao je njegovo vozilo što je dovelo do hapšenja osumnjičenog.

Čovek koji je priveden nakon pucnjave u blizini Trampa bio je "relativno miran" kada je priveden, rekao je šerif okruga Martin, Vilijam D. Snajder.

"Nije pokazivao mnogo emocija. Nije pitao: 'O čemu se radi?'", rekao je Snajder.

Bela kuća je nakon incidenta saopštila da su predsednik SAD Džozef Bajden i potpredsednica Kamala Haris obavešteni o bezbednosnom incidentu na Trampovom međunarodnom golf terenu, gde je bivši predsednik Tramp igrao golf.

"Osetili su olakšanje kada su saznali da je bezbedan. Njihov tim će ih redovno obaveštavati o razvoju situacije", navela je Bela kuća.

Tajna služba je odvela na sigurno bivšeg predsednika i kandidata republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima Donalda Trampa nakon što su agenti otvorili vatru na čoveka koji je primećen sa nečim što je možda bio pištolj dok je bivši predsednik bio na golf terenu, naveli su izvori iz policije, preneo je Njujork post.

Pucnjava se dogodila oko dva meseca nakon što je Tomas Metju Kruks izveo atentat na Trampa na skupu u Batleru, u Pensilvaniji 13. jula, kada mu je naneo povredu uha.

Komentari (0)

Svet