Fokus

Jordanski kralj prihvatio ostavku Bišera Hasavneha - Džafar Hasan novi premijer

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2024

-

15:27

Jordanski kralj prihvatio ostavku Bišera Hasavneha - Džafar Hasan novi premijer
AP/Saudi Press Agency - Copyright AP/Saudi Press Agency

veličina teksta

Aa Aa

Jordanski kralj Abdulah danas je prihvatio ostavku premijera Bišera Hasavneha, koji će ostati na dužnosti do formiranja novog kabineta.

Kralj je za novog premijera imenovao šefa njegove kancelarije i bivšeg ministra planiranja i međunarodne saradnje Džafara Hasana, prenosi Rojters.

Hasan je funkciju ministra vršio od 2009. do 2013. godine, a prethodno je doktorirao političke nauke i međunarodnu ekonomiju na Institutu za međunarodne i razvojne studije u Ženevi.

Odlazeći premijer je nastojao da pokrene reforme koje je podstakao kralj Abdulah kako bi pomogao da se preokrene decenija usporenog rasta, koji se kretao oko dva odsto, a koji je bio pogoršan pandemijom koronavirusa i sukobima u susednom Iraku i Siriji.

Tradicionalni konzervativni establišment dugo je bio okrivljen za opstrukciju modernizacije koju je zagovarao zapadnjački monarh, strahujući da će liberalne reforme narušiti njihovu vlast.

Prema jordanskom ustavu, većina ovlašćenja i dalje pripada kralju, koji imenuje vladu i može da raspusti parlament.  Skupština može naterati vladu da podnese ostavku glasanjem o nepoverenju.

 

Komentari (0)

Svet