Fokus

Nova optužnica u slučaju silovanja i ubistva u Kalkuti, kritike na račun policije

Komentari

Autor: Tanjug

15/09/2024

-

11:46

Nova optužnica u slučaju silovanja i ubistva u Kalkuti, kritike na račun policije
Nova optužnica u slučaju silovanja i ubistva u Kalkuti, kritike na račun policije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Indijska savezna policija podigla je optužnicu protiv bivšeg direktora bolnice Kar u Kalkuti zbog uništavanja dokaza povezanih sa slučajem silovanja i ubistva neimenovane lekarke u avgustu, što je dovelo do višenedeljnih protesta širom te zemlje i izazvalo kritike na račun propusta u istrazi policije.

Bivši direktor bolnice Sandip Goš se već nalazi u policijskom pritvoru zbog sumnje na korupciju, prenosi Rojters.

Indijski Centralni istražni biro (CBI) optužio je Goša da je ''namerno uništio dokaze'' i navodi da su bivši direktor i drugi navodno kasno prijavili smrt žrtve i podneli prvi informativni izveštaj (FIR), što je dovelo do uništavanja ključnih dokaza.

Neimenovani izvor je za britansku agenciju rekao da je indijski CBI takođe uhapsio Abhidžita Mondala, službenika zaduženog za policijsku stanicu koja ima jurisdikciju nad tom bolnicom, jer navodno nije propisno obezbedio mesto zločina.

Visoki zvaničnik policije Kalkute rekao je novinarima da će snage bezbednosti na optužbe odgovoriti pred sudom.

Silovanje i ubistvo 31-godišnje doktorke, čije je telo pronađeno u bolnici pre više od mesec dana, izazvalo je talas protesta lekara koji zahtevaju veću bezbednost žena na radnom mestu i pravdu za ubijenu koleginicu.

Lekari u indijskoj državi Zapadni Bengal, čiji je glavni grad Kalkuta, obećali su da će nastaviti sa protestima dok pravda za ubijenu doktorku ne bude zadovoljena.

U danima nakon otkrića tela doktorke u sali za seminare javne bolnice u kojoj je radila, Vrhovni sud je naveo da je lokalnoj policiji bilo potrebno ''skoro 14 sati“ da podnese FIR.

Kako navodi CNN, ovaj izveštaj je ključni prvi korak u procesu krivičnog pravosuđa Indije, a u slučajevima silovanja, indijski zakon zahteva od policije da podnese taj izveštaj odmah nakon prijave zločina, jer u suprotnom istraga ne može da otpočne.

Centralni istražni biro, Nacionalna komisija za žene i roditelji žrtava naveli su druge propuste u vođenju istrage o ovom zločinu.

''Najšokantnija činjenica je da je FIR podnet nakon što je (žrtva) kremirana. Prvo su roditelji obavešteni da joj nije dobro, a zatim im je rečeno da je izvršila samoubistvo. Tek na insistiranje njenih kolega i prijatelja obavljen je pregled'', rekao je advokat CBI.

Postoje i drugi izveštaji o dugim kašnjenjima u pokretanju istraga o izveštajima o seksualnom nasilju širom Indije, piše CNN.

U jednom slučaju, otac 17-godišnje devojke koja je navodno preživela grupno silovanje rekao je medijima da je policija odbila da podnese izveštaj, ali da ga je okrivila što je njegova kćerka bila van kuće. 

Odri D'Melo, direktorka Medžlisa, neprofitne organizacije koja nudi pravno savetovanje ženama i deci suočenim sa seksualnim i nasiljem u porodici, rekla je za CNN da su kašnjenja u akcijama policije česta pojava. 

Tokom proteklih desetak godina, od 2.500 slučajeva silovanja na kojima je Medžis radio, D'Melo je rekla da je podnošenje FIR kasnilo u 90 odsto situacija.

U decembru 2012, grupno silovanje i ubistvo 23-godišnje studentkinje medicine izazvalo je masovne proteste u Indiji i u svetu, dok je hiljade ljudi zahtevalo pravdu i promenu.

U tom slučaju je svih pet optuženih osoba proglašeno krivim, ali uprkos stvaranju fonda kroz koji vlada stavlja na raspolaganje nekoliko stotina miliona dolara za finansiranje inicijativa koje poboljšavaju bezbednost indijskih žena, do promene nije došlo, piše CNN.

Najnoviji statistički podaci indijskog Nacionalnog biroa za evidenciju zločina pokazuju da je 2022. godine prijavljeno 31.516 slučajeva silovanja, što je u proseku 86 prijava silovanja dnevno.
 

Komentari (0)

Svet