Fokus

Blinken se sastao i sa premijerom Ukrajine Denisom Šmihaljom

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2024

-

23:34

Blinken se sastao i sa premijerom Ukrajine Denisom Šmihaljom
Entoni Bilkn - Copyright AP Photo/Mark Schiefelbein, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Državni sekretar Entoni Blinken sastao se danas u Kijevu sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom, sa kojim je razgovarao o podršci SAD ukrajinskoj vojsci, tekućim potrebama na bojnom polju i kontinuiranom ulaganju i jačanju sistema protivvazdušne odbrane Ukrajine.

Njih dvojica su takođe razgovarali o tekućim reformskim naporima u borbi protiv korupcije kako bi se podstakao ekonomski oporavak Ukrajine i nastavila njena putanja ka evroatlantskim integracijama, saopšteno je iz američkog Stejt departmenta.

Blinken je tokom sastanka ponovio podršku SAD suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine i posvećenosti SAD zaštiti i popravci ukrajinske energetske mreže.

Blinken je doputovao u zvaničnu posetu Ukrajini zajedno s britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Lamijem, gde se sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i drugim zvaničnicima.

On je istakao da je sa Zelenskim i drugim zvaničnicima razgovarao o ratnim ciljevima Kijeva i načinima na koje Vašington može da pomogne.

Pored toga, Blinken je najavio više od 700 miliona dolara podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Ukrajinski zvaničnici vršili su pritisak na posetioce da im dozvole da koriste rakete dugog dometa koje je obezbedio Zapad protiv ciljeva unutar Rusije, a Blinken je rekao da će o tome razgovarati u Vašingtonu i obavestiti predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet