Fokus

Papa Franja stigao u Singapur, na kraju turneje po Aziji i Okeaniji

Komentari

Autor: Tanjug

11/09/2024

-

13:12

Papa Franja stigao u Singapur, na kraju turneje po Aziji i Okeaniji
Papa Franja stigao u Singapur, na kraju turneje po Aziji i Okeaniji - Copyright Tanjug/AP/Vincent Thian

veličina teksta

Aa Aa

Papa Franja danas je stigao u Singapur, jednu od najbogatijih država posle posete jednoj od najsiromašnijih - Istočnom Timoru, gde je održao misu pred 600.000 vernika.

Posetom Singapuru papa završava višednevnu turneju po Aziji i Okeaniji, a danas nema zakazane događaje u tom gradu-državi, osim privatnog sastanka s jezuitskim sveštenicima, prenosi AP.

Ranije jutros, završio je boravak u Istočnom Timoru razgovorom sa mladim ljudima, koji čine većinu od 1,3 miliona stanovnika te zemlje.

On ih je pozvao da rade zajedno na izgradnji svoje zemlje, koristeći temelje koje su starije generacije postavile, a koje su formalno obezbedile nezavisnost od Indonezije 2002. godine.

"Idite napred sa srećom mladosti, ali ne zaboravite jednu stvar. Vi ste naslednici onih koji su istrajali da osnuju ovaj narod. Za ovo ne gubite sećanje, sećanje na one koji su istrajali sa toliko žrtvovanja da uspostave ovaj narod”, rekao je papa.

Papa je prethodno održao misu pred 600.000 ljudi i apelovao na njih da se čuvaju ''krokodila'' na svojim obalama, koji žele da im ''promene kulturu i istoriju''.

Kako se navodi, to se odnosilo na prošlost Istočnog Timora, kao kolonijalnog poseda prvo Portugala, a zatim Indonezije, ali i na kompanije koje na ostrvu žele da eksploatišu rezerve prirodnog gasa.

Industrija nafte i gasa je osnova timorske privrede i glavni izvor prihoda vlade. Razvoj perspektivnog gasnog polja Greater Sunrise, koje dele Australija i Istočni Timor, zaustavljen je više od dve decenije, uglavnom zbog pitanja u koju zemlju gorivo treba da se isporuči.

Papa Franja, koji je iz Argentine i prvi je latinoamerički papa u istoriji, dugo se protivi multinacionalnim kompanijama koje iskorišćavaju siromašne zemlje zbog njihovih prirodnih resursa, a ne vode računa o životnoj sredini i dobrobiti lokalnog stanovništva.

"I ne prilazite tim krokodilima jer oni ujedaju i grizu mnogo, mnogo“, rekao je poglavar Rimokatoličke crkve, koristeći izraz na španskom jeziku koji znači i "ujedati" i "primati mito".

Veliki odziv vernika je povezan i sa podrškom crkve borbi ove zemlje za nezavisnost, a papa je pohvalio Istočni Timor zbog nezavisne izgradnje ekonomije, ali i zbog pomirenja sa Indonezijom.

Pre Istočnog Timora, papa je boravio u Indoneziji i Papui Novoj Gvineji, a nakon okončanja posete Singapuru, vraća se danas u Rim.

Komentari (0)

Svet