Fokus

Si Đinping na sastanku sa Storeom: Kina spremna da radi sa Norveškom na promovisanju saradnje

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2024

-

16:55

Si Đinping na sastanku sa Storeom: Kina spremna da radi sa Norveškom na promovisanju saradnje
Si Đinping na sastanku sa Storeom: Kina spremna da radi sa Norveškom na promovisanju saradnje - Copyright Tanjug AP/Yin Bogu/Xinhua via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Kine Si Đinping sastao se sa norveškim premijerom Jonasom Garom Storeom i rekao da je Kina spremna da radi sa Norveškom na promovisanju kontinuiranog razvoja prijateljske saradnje, javlja Sinhua.

Si je zamolio Storea tokom jučerašnjeg susreta da prenese svoje pozdrave kralju Haraldu V. 

Predsednik Kine je rekao da od kada su dve zemlje uspostavile diplomatske veze pre 70 godina, dva naroda su poštovali, cenili i učili jedan od drugog, stvarajući dragoceno prijateljstvo.

"Kinesko-norveška prijateljska saradnja u skladu je sa voljom dva naroda, osnovnim interesima dveju zemalja i globalnim trendom održavanja bližih veza među državama kako bi delile dobro i loše", rekao je Si.

On je napomenuo da današnji svet prolazi kroz duboke promene neviđene u jednom veku, koje ispituju da li međunarodna zajednica može da napravi pravi izbor.

Kina će nastaviti da ide putem mirnog razvoja, naglasio je Si.

"Daljim produbljivanjem reformi na svestrani način i unapređenjem kineske modernizacije, Kina će uneti stabilnost i izvesnost u svet prepun promena i turbulencija i stvoriti više mogućnosti za zajednički razvoj svih zemalja", rekao je predsednik Kine.

Tanjug AP/Yin Bogu/Xinhua via AP

 

Store je preneo srdačne pozdrave kralja Haralda V predsedniku Siju.

On je rekao da Norveška poštuje suverenitet Kine, da se čvrsto pridržava politike jedne Kine i da je spremna da nastavi da sarađuje sa Kinom.

Norveška se raduje proširenju saradnje sa Kinom, posebno u oblastima kao što su zeleni razvoj, klimatske promene, pomorstvo i brodarstvo, poljoprivreda i ribarska industrija, nova energetska vozila i veštačka inteligencija, rekao je Store.

Konstatujući da Norveška podržava slobodnu trgovinu, Store je rekao da je ta zemlja spremna da ojača komunikaciju i saradnju sa Kinom u multilateralnim okvirima kao što je G20 i da podržava saradnju između Evrope i Kine.

Dvojica zvaničnika su razmenila mišljenja o ukrajinskoj krizi i drugim značajnim pitanjima.

Si je istakao da Kina ohrabruje i podržava sve napore koji vode ka mirnom rešavanju ukrajinske krize i da će nastaviti da promoviše mirovne pregovore i da igra konstruktivnu ulogu u promovisanju političkog rešenja.

Predsednik Kine je izrazio nadu da će sve strane raditi zajedno na stvaranju povoljnih uslova za političko rešenje krize kroz dijalog.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet