Fokus

Saudijska kompanija Bahri saopštila da njen tanker nije bio meta napada Huta

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2024

-

09:30

Saudijska kompanija Bahri saopštila da njen tanker nije bio meta napada Huta
Saudijska kompanija Bahri saopštila da njen tanker nije bio meta napada Huta - Copyright Tanjug/AP/Maxar Technologies

veličina teksta

Aa Aa

Saudijska brodska kompanija Bahri saopštila je danas da njen tanker Amdžad nije bio meta napada u Crvenom moru i potvrdila da taj brod nije pretrpeo nikakvu štetu u incidentu u kojem je meta bio drugi tanker koji je plovio u blizini.

Američka Centralna vojna komanda je saopštila da su "jemenski pobunjenici Huti, koje podržava Iran, u ponedeljak napali u Crvenom moru dva tankera sa sirovom naftom - saudijski Amdžad i panamski Blu Lagun1 - lansirajući dva balistička projektila i bespilotnu letelicu koji su pogodili oba broda", prenosi Rojters.

"Nekoliko puta potvrđujemo da tanker Amdžad nije bio meta i da nije pretrpeo nikakve oštećenja. Brod je i dalje potpuno operativan i kreće se prema planiranoj destinaciji bez zastoja. Kompanija Bahri je odmah obavestila sve relevantne instance i ostaje u stalnoj komunikaciji sa posadom pažljivo prateći situaciju", navodi se u saopštenju kompanije Bahri, koja je vlasnik broda Amdžad.

Huti su kasno u ponedeljak preuzeli odgovornost za napad na tanker Blu Lagun1 koristeći više raketa i dronova, ali nisu spomenuli saudijski tanker.

Prema saopštenju američke vojske, oba broda su bila natovarena sirovom naftom, pri čemu je Amdžad prevozio oko dva miliona barela nafte.

Američka Centralna vojna komanda opisala je napade kao "neprikladne terorističke akte koje su počinili Huti".

Komentari (0)

Svet