Fokus

Putin u poseti Mongoliji: Razgovori o međunarodnim i bilateralnim pitanjima i razviju odnosa

Komentari

Autor: Tanjug

03/09/2024

-

08:17

Putin u poseti Mongoliji: Razgovori o međunarodnim i bilateralnim pitanjima i razviju odnosa
Putin u poseti Mongoliji: Razgovori o međunarodnim i bilateralnim pitanjima i razviju odnosa - Copyright Tanjug AP/Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je u glavni grad Mongolije Ulan Bator na razgovore sa mongolskim predsednikom Uhnaginom Hurelsuhom, preneli su danas ruski mediji.

Ruskom lideru je priređena svečana ceremonija dočeka na centralnom trgu kod Državne palate u Ulan Batoru, prenosi RIA Novosti.

Putin će učestvovati na svečanostima posvećenim 85. godišnjici zajedničke pobede sovjetskih i mongolskih oružanih snaga nad japanskim militaristima na reci Halhin Gol.

Tanjug AP/Kristina Kormilitsyna, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Pre početka ceremonije, devojčica u nacionalnoj mongolskoj haljini poklonila je Putinu cveće, a duvački orkestar izveo je himne Ruske Federacije i Mongolije, nakon čega su predsednici dve zemlje prišli četi počasne garde i pozdravili je.

Putin i predsednik Mongolije Uhnagiin Hurelsuh razmeniće mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, a razgovaraće i o perspektivama za dalji razvoj bilateralnih odnosa sveobuhvatnog strateškog partnerstva, a kako je navela pres služba Kremlja, nakon pregovora planirano je potpisivanje bilateralnih dokumenata.

Ovo je prvo Putinovo putovanje u zemlju potpisnicu statuta Međunarodnog krivičnog suda koji je pre 18 meseci izdao nalog za njegovo hapšenje.

Tanjug AP/Natalia Gubernatorova, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Odgovarajući na pitanje novinara da li je bilo pregovora sa mongolskim vlastima o ovom pitanju, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da su svi aspekti putovanja pažljivo pripremljeni.

Pretpretresno veće MKS, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, izdalo je nalog za hapšenje Putina i ombudsmana za decu Mariju Lvovu-Belovu.

Ruska strana je optužena za deportaciju dece koja su spasena od ukrajinskog granatiranja i odvedena iz zone borbenih dejstava u bezbedna područja.

Komentari (0)

Svet