Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Rođaci talaca tokom protesta pokušali da se probiju u Gazu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

29/08/2024

-

11:23

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Rođaci talaca tokom protesta pokušali da se probiju u Gazu
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Rođaci talaca tokom protesta pokušali da se probiju u Gazu - Copyright Tanjug/AP/Abdel Kareem Hana/Majdi Mohammed/Abdel Kareem Hana/Ariel Schalit

veličina teksta

Aa Aa

Nastavljaju se ratna dejstva na Bliskom istoku. Visoki operativac palestinskog militantnog pokreta Islamski džihad Fares Kasem ubijen je u napadu Izraelske odbrambene snage u Siriji, potvrdile su Izraelske odbrambene snage (IDF). Kako je saopštio IDF, Kasem je imao zadatak da izradi operativne planove za terorističku organizaciju palestinski Islamski džihad u Siriji i Libanu. Kako su preneli palestinski mediji, u izraelskim napadima u izbegličkim kampovima blizu Dženina i Tubasa na severu Zapadne obale poginulo je 10 Palestinaca.

Ključni događaji

  • IDF preuzela odgovornost za napad u Siriji, kaže da je ubijen stariji pripadnik
  • Sirija: Izraelski dron pogodio kontrolni punkt, poginula tri Palestinca i borac Hezbolaha
  • Palestinski mediji: U izraelskim napadima na Zapadnoj obali poginulo 10 Palestinaca

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

19.45 SZO: Izrael i Hamas pristali na tri pauze radi vakcinacije dece u Gazi

Izraelska vojska i palestinska militantna grupa Hamas pristali su na tri odvojene trodnevne pauze u borbama u različitim delovima Pojasa Gaze, kako bi se omogućilo vakcinisanje oko 640.000 dece protiv dečije paralize, rekao je Rik Piperkorn, visoki zvaničnik Svetske zdravstvene organizacije za region.

On je napomenuo da će kampanja početi u centralnom Pojasu Gaze trodnevnom pauzom u borbama, nakon čega će uslediti još dve trodnevne pauze na jugu i severu enklave Piperkorn.

SZO je 23. avgusta potvrdila da je najmanje jedna beba paralizovana virusom poliomijelitisa tipa 2, što je prvi takav slučaj na toj palestinskoj teritoriji u poslednjih 25 godina.

13.35 Fajon na ministarskom sastanku EU pozvala na sankcije Izraelu

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je danas da će osuditi novu ofanzivu Izraela na Zapadnoj obali i pozvati na sankcije Izraelu na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU koji se održava danas u Briselu. "Situacija na Bliskom istoku je 'duboko zabrinjavajuća', posebno u svetlu humanitarne katastrofe u Gazi, rekla je ona kada je stigla na sastanak. Pozvaću na hitan privremeni prekid vatre, na (vojne) pauze, kako bismo sproveli kampanje vakcinacije za zaštitu dece od bolesti", rekla je Fajon novinarima uoči početka sastanka, prenosi STA.

11.22 Izrael: Ubijeno pet palestinskih boraca u džamiji u Tulkaremu na Zapadnoj obali

Izraelska vojska saopštila je danas da su njene trupe ubile pet palestinskih boraca koji su se krili u džamiji u gradu Tulkarem na Zapadnoj obali, u jednom od najvećih napada na okupiranu teritoriju poslednjih meseci. Vojska je saopštila da je jedan od pet boraca ubijenih u džamiji ,Muhamad Džaber, poznat kao "Abu Šudža", šef mreže militanata u izbegličkom kampu Nur Šams u blizini grada.

Operacija, za koju je očevidac Rojtersa naveo da je još u toku, počela je juče ujutru uz učešće stotine izraelskih vojnika i podršku helikoptera, dronova i oklopnih transportera koji su izvršili raciju na gradove Tulkarem, Dženin i druge oblasti u dolini Jordana.

10.33 Rođaci talaca tokom protesta pokušali da se probiju u Gazu

Članovi porodica izraelskih talaca, koje drže militanti Hamasa, okupili su se na granici sa Gazom da dozivaju svoje rođake preko velikih zvučnika i u jednom trenutku pokušali su da se probiju u palestinsku enklavu. Uz reči molitve i, povremeno, kritike izraelskih vlasti, oni su se obraćali svojim rođacima koje je Hamas oteo prilikom napada na Izrael u oktobru, prenosi Times of Israel.

Neki rođaci talaca koji su organizovali protest u blizini granice sa Gazom probili su zaštitnu ogradu i pokušali da se upute dublje u palestinsku enklavu ka svojim najmilijima, saopštio je Forum porodica talaca i nestalih. Oni su saopštili i da su ubrzo poslušali molbe snaga bezbednosti i da su se vratili u Kibuc Nirim gde je okupljanje organizovano, prenosi Times of Israel.

06.51 IDF preuzela odgovornost za napad u Siriji, kaže da je ubijen stariji pripadnik

Izraelske odbrambene snage (IDF) potvrdile su da su napale dronom Siriju i ubile visokog operativca palestinskog militantnog pokreta Islamski džihad u Siriji. Prema IDF-u, u vazdušnom udaru na sirijskoj strani autoputa Bejrut-Damask, u blizini granice između Libana i Sirije, ubijen je Fares Kasem. Izraelska vojska tvrdi da je Kasem istaknuti član operativne jedinice Islamskog džihada.

"Kasem je imao zadatak da izradi operativne planove za terorističku organizaciju palestinski Islamski džihad u Siriji i Libanu, i uzeo je centralno učešće u regrutovanju palestinskih terorista u terorističku organizaciju Hezbolah, u svrhu izvođenja terorističkih operacija iz Libana protiv Države Izrael", navodi se u saopštenju IDF, prenosi Times of Israel.

06.42 Abas prekinuo zvaničnu posetu Saudijskoj Arabiji zbog eskalacije na Zapadnoj obali

Predsednik Palestine Mahmud Abas prekida svoju državnu posetu Saudijskoj Arabiji nakon pokretanja velike operacije IDF-a na Zapadnoj obali, prenosi Vafa.

Abasov portparol Nabil Abu Rudejne upozorava da će antiteroristička operacija u Tulkaremu i drugim oblastima na severu Zapadne obale imati velike posledice.

Tanjug/AP/Amr Nabil

 

06.30 Sirija: Izraelski dron pogodio kontrolni punkt, poginula tri Palestinca i borac Hezbolaha

U jučerašnjem izraelskom napadu dronom na automobil koji je prolazio kroz sirijski kontrolni punkt blizu granice sa Libanom poginula su trojica palestinskih boraca i jedan pripadnik libanskog Hezbolaha, rekla su dva bezbednosna izvora za Reuters. Prema tim izvorima, u automobilu nije bilo oružja. 

Lokalni sirijski zvaničnik Abdo al-Taki potvrdio je u intervjuu za jednu sirijsku radio stanicu da je automobil pogođen u sredu ujutru na putu između sirijske prestonice Damaska i libanske prestonice Bejrut i da su poginule četiri osobe.

06.00 Palestinski mediji: U izraelskim napadima na Zapadnoj obali poginulo 10 Palestinaca

U izraelskim napadima u izbegličkim kampovima blizu Dženina i Tubasa na severu Zapadne obale poginulo je 10 Palestinaca, preneli su palestinski mediji. Palestinsko ministarstvo zdravlja tvrdi da su tri osobe poginule u izraelskom napadu dronom na severu Zapadne obale, prenosi palestinska agencija WAFA. Navodi se i da su još trojica mladića stradala juče ujutro u napadu izraelskim dronom na vozilo u selu Seir, jugoistočno od Dženina.

Komentari (0)

Svet