Fokus

Gutereš: Temperature vode u Pacifiku rastu tri puta brže nego u drugim delovima sveta

Komentari

Autor: Tanjug

27/08/2024

-

15:45

Gutereš: Temperature vode u Pacifiku rastu tri puta brže nego u drugim delovima sveta
Gutereš: Temperature vode u Pacifiku rastu tri puta brže nego u drugim delovima sveta - Copyright Tanjug/AP/Themba Hadebe

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je da temperature vode u Pacifiku rastu tri puta brže nego u drugim delovima sveta i upozorio da je stanovništvo tog dela planete "posebno izloženo" uticaju rasta nivoa mora.

Govoreći novinarima u Tongi gde se održava Forum pacifičkih ostrva, Gutereš je posebnu ukazao na nalaze koji pokazuje da je jugozapadni Pacifik najteže pogođen porastom nivoa mora, na nekim mestima i više od dva puta od globalnog proseka u poslednjih 30 godina, prenosi portal Euraktiv.

"Došao sam u Tongu da uputim globalni SOS, u vezi sa rastom nivoa mora - Spasimo naša mora", apelovao je Gutereš preko svog X naloga.

On je ukazao da rastući nivo mora pojačava učestalost, intenzitet i snagu olujnih talasa koji izazivaju poplave na obalama pacifičkih ostrvskih država i predočio da poplave ugrožavaju priobalne zajednice, uništavaju ribarenje, oštećuju useve i kontaminiraju izvore pijaće vode što dovodi u ozbiljnu opasnost sve ostrvske zemlje u Tihom okeanu.

Izveštaj koji je danas objavila Svetska meteorološka organizacija pokazuje da temperature vode u jugozapadnom delu Pacifika rastu i do tri puta brže nego u ostatku sveta.

"Pacifička ostrva su posebno izložena. To je region sa prosečnom visinom od samo jednog do dva metra iznad nivoa mora. Polovina infrastrukture je unutar radijusa od 500 metara od mora", rekao je Gutereš.

Bez smanjenja globalnih emisija štetnih gasova pacifička ostrva mogu očekivati do 2050. godine dodatni porast nivoa mora od 15 centimetara i 30 dana godišnje priobalnih poplava, upozorio je generalni sekretar UN.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet