Fokus

Portparol UN-a: Moguće da Gutereš pozove na sastanak predsednika Kipra i lidera Turaka

Komentari

Autor: Tanjug

24/08/2024

-

15:45

Portparol UN-a: Moguće da Gutereš pozove na sastanak predsednika Kipra i lidera Turaka
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš razmatra mogućnost da pozove predsednika Kipra Nikosa Hristodulidisa i lidera kiparskih Turaka Ersina Tatara na zajednički sastanak, koji bi mogao da bude održan u septembru, na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku, izjavio je Guterešov portparol Stefan Dižarik.

Dožarik je, odgovarajući na pitanje agencije AMNA povodom pisanja turskih medija da je kancelarija generalnog sekretara kontaktirala Tatara kako bi ispitala mogućnost zajedničkog sastanka sa predsednikom Hristodulidesom rekao da je ta mogućnost otvorena.

"Videli smo izveštaje u štampi. Mogu vam reći da generalni sekretar zaista razmišlja da pozove dvojicu lidera na zajednički sastanak kako bi razgovarali o narednim koracima po pitanju Kipra", rekao je on, prenosi Ekatimerini. Portparol je, međutim, naglasio da "pozivnice još nisu poslate".

Tatar je početkom meseca izjavio da nije dobio poziv za sastanak koji su UN planirale za 13. avgust, kao i da na njega ne bi otišao jer za to nema razloga. Hristodulides je, s druge strane, prihvatio poziv na taj sastanak.

Tatar je kazao da je stav kiparskih Turaka o uslovima za pregovore jasan, kao i da oni ne mogu početi dok se ne prizna njihova "suverena jednakost i jednak međunarodni status".

Ove godine se obeležava pola veka otkako su turske snage izvršile invaziju na Kipar, kao odgovor na puč koji je podržala Grčka, a podela ostrva je čvršća nego ikada UN nastoje da nađu zajedničku poziciju za nastavak pregovora grčkih i kiparskih Turaka koji su već dugo u zastoju

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet