Fokus

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Američki zvaničnik: Razgovori u Kairu o taocima u Gazi bili konstruktivni

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

26/08/2024

-

07:45

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Američki zvaničnik: Razgovori u Kairu o taocima u Gazi bili konstruktivni
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Američki zvaničnik: Razgovori u Kairu o taocima u Gazi bili konstruktivni - Copyright Tanjug AP/Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Sukob Izraela i Hamasa traje 325 dana, a situacija na Bliskom istoku preti da eskalira. Libanska militantna grupa Hezbolah izvela je napad na Izrael kao odgovor na ubistvo visokog komandanta Hezbolaha Fuada Šukra u predgrađu Bejruta prošlog meseca. Ispaljeno je više od 320 raketa i veliki broj dronova na ciljeve u severnom Izraelu. Izraelske snage pokrenule su kontra-napad, u kom je učestvovalo oko 100 izraelskih borbenih aviona. Ova serija izraelskih napada bila je jedna od najintenzivnijih od početka sukoba između Hezbolaha i Izraela nakon napada Hamasa 7. oktobra. Nacionalna novinska agencija Libana prenela je da su zbog izraelskih napada izbili šumski požari. Jedan od napada na grad Hijam usmrtio je borca iz šiitske grupe Amal, koja je u savezu sa Hezbolahom.

Ključni događaji:

  • Hezbolah napao Izrael kao odgovor na ubistvo visokog komandanta te grupe

  • Izrael proglasio vanredno stanje i izveo kontra-napad

  • Netanjahu: Preventivni udari na Hezbolah nisu kraj priče

  • Pentagon naredio prisustvo dve američke udarne grupe nosača aviona na Bliskom istoku

  • Jordan upozorava da bi eskalacija u Libanu mogla da dovede do regionalnog rata

  • Hamas odbacuje nove izraelske uslove za prekid vatre u Pojasu Gaze

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

 

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

21.55 Kirbi: Nastavljaju se pregovori o primirju i oslobađanju talaca

Pregovori u Kairu o postizanju primirja u Pojasu Gaze i dogovora o taocima i dalje se nastavljaju, izjavio je savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džon Kirbi, dodajući da će se razgovori u narednim danima nastaviti na nivou radnih grupa.

Kirbi je odbacio navode da su pregovori propali i rekao da su, naprotiv, bili konstruktivni.

"Razgovori su napredovali do tačke gde se činilo da je sledeći logičan korak formiranje radnih grupa na nižim nivoima kako bi se razradili detalji", rekao je Kirbi.

Prema njegovim rečima, radne grupe će se baviti i razmena talaca koje Hamas drži i palestinskih zatvorenika koje drži Izrael.

Tanjug AP/Susan Walsh

 

14.35 Veliki broj aviokompanija otkazao letove za Bliski istok zbog mogućeg širenja sukoba

Veliki broj međunarodnih avio-kompanija, uključujući Lufthanzu, Er Frans-KLM, Er Indija, Britiš ervejz i Junajted erlajnz, suspendovale su letove ka regionu Bliskog istoka zbog zabrinutosti da bi moglo da dođe do širenja sukoba u regionu.

Lufthanza grupa, koja uključuje avio prevoznike "Sviss International Air Lines", Austrian Airlines, "Brussels Airlines", "Condor" i "Eurovings", nastaviće letove za glavni grad Jordana, Aman, i za grad Erbil u Iraku od 27. avgusta, ali je produžila suspenziju na letove za Tel Aviv i Teheran do 2. septembra, dok je letove za Bejrut obustavila do 30. septembra, preneo je Rojters.

Avio-kompanija Er Frans otkazala je letove za Tel Aviv i Bejrut do najmanje 26. avgusta, a holnadski KLM je otkazao sve letove za i iz Tel Aviva do 26. oktobra. Er Indija obustavila je redovne letove za i iz Tel Aviva do daljnjeg. Kompanija Britiš ervejz obustavila je letove ka i iz Tel Aviva do 28. avgusta. Junajted erlajnz sa sedištem u Čikagu saopštio je da je obustavio letove za Tel Aviv u doglednoj budućnosti iz bezbednosnih razloga.

09.50 Iranski ministar ponovio da će Teheran odgovoriti na ubistvo lidera Hamasa

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči ponovio je da će njegova zemlja odgovoriti na ubistvo političkog lidera militantne grupe Hamas Ismaila Hanijea prošlog meseca u Teheranu.

"Reakcija Irana na izraelski teroristički napad u Teheranu je konačna i biće odmerena i dobro proračunata. Ne plašimo se eskalacije, ali je ne tražimo - za razliku od Izraela", napisao je Aragči na mreži X, a prenosi Al džazira. Aragči je naveo da je to rekao u telefonskom razgovoru sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Antoniom Tajanijem. Hanije je ubijen krajem jula u Teheranu, a Iran je za njegovu smrt okrivio Izrael i obećao odmazdu.

AP Photo/Vahid Salemi

 

07.31 Američki zvaničnik: Razgovori u Kairu o taocima u Gazi bili konstruktivni

"Razgovori o oslobađanju talaca iz Pojasa Gaze na nedavno održanim pregovorima u Kairu bili su konstruktivni i urađeni su u duhu postizanja konačnog rešenja", izjavio je neimenovani američki zvaničnik.

On je za Tajms of Izrael rekao da će se proces nastaviti narednih dana kroz susrete radnih grupa, kako bi se rešila preostala pitanja i detalji. Izraelski list dodaje da se čini da su američki zvaničnici jedina strana u pregovorima koja deluje optimistično po pitanju toka pregovora i navodi da je administracija Džozefa Bajdena prošle nedelje nagovestila da namerava da postigne dogovor.

07.05 Gutereš pozvao Izrael i Hezbolah da odmah prekinu sukobe

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš duboko je zabrinut zbog eskalacije sukoba između Izraela i libanske militantne grupe Hezbolah i pozvao je obe strane da odmah prekinu neprijateljstva, izjavio je danas Guterešov portparol Stefan Dižarik. Prema njegovim rečima, eskalacija sukoba ugrozila je i libansko i izraelsko stanovništvo, kao i regionalnu bezbednost i stabilnost, preneo je Rojters. Izrael je danas pokrenuo napade na raketne lansere Hezbolaha u Libanu, a teroristička grupa je ispalila 230 projektila na sever Izraela.

06.50 Netanjahu: Preventivni udari na Hezbolah nisu kraj priče

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je na početku sednice vlade da izraelski preventivni udari na Hezbolah u Libanu ne predstavljaju kraj akcije.

"Hezbolah je pokušao da napadne državu Izrael raketama i dronovima. Mi smo naložili izraelskim oružanim snagama da izvedu snažan, preventivni udar kako bi eliminisali pretnju", rekao je on, preneo je Tajms of Izrael.

Netanjahu je dodao da je izraelska vojska uništila hiljade raketa kratkog dometa, a svakoj je bio cilj da nanese štetu građanima i snagama Izraela u Galileji.

Kako je rekao, IDF su osim toga presrele sve dronove koje je Hezbolah lansirao ka strateškim ciljevima u Izraelu.

profimedia

 

06.38 Pentagon naredio prisustvo dve američke udarne grupe nosača aviona na Bliskom istoku

Ministar odbrane SAD Lojd Ostin naredio je prisustvo dve američke udarne grupe nosača aviona na Bliskom istoku, saopštio je Pentagon.

Saopštenje je usledilo nakon telefonskog razgovora između Ostina i izraelskog ministra odbrane Joava Galanta, preneo je Reuters.

Pentagon je prvobitno rasporedio nosač aviona "Abraham Linkoln" u regionu Bliskog istoka sa planom da zameni nosač aviona "Teodor Ruzvelt".

Tanjug/AP/Song Kyung-Seok

 

06.25 Jordan i Egipat upozorili da bi eskalacija u Libanu mogla da dovede do regionalnog rata

Jordan je upozorio da bi pojačana eskalacija između Izraela i Hezbolaha koji podržava Iran mogao da dovede do regionalnog rata koji bi ugrozio stabilnost.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Sufain Kudah rekao je da nemilosrdna agresija Izraela u Gazi i neuspeh u postizanju primirja izlažu region opasnosti od širenja sukoba, preneli su jordanski državni mediji.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi upozorio je na opasnosti od otvaranja novog fronta u Libanu i naglasio neophodnost očuvanja stabilnosti i suvereniteta.

Sisi je takođe pozvao na odlučan stav međunarodne zajednice i snažniji odgovor na zajedničke egipatsko-američko-katarske napore za sporazum o prekidu vatre i oslobađanju talaca, koji bi omogućio "put ka smirenju i stabilnosti u regionu".

06.10 Vođa Iranske garde: Teheran ima obavezu da se osveti Izraelu za ubistvo lidera Hamasa

General-major Hosein Salami, vrhovni komandant Korpusa čuvara islamske revolucije (IRGC), ponovio je obećanje Teherana da će uzvratiti Izraelu zbog ubistva poltičkg lidera Hamasa Ismaila Hanijea na iranskom tlu.

"Čućete dobre vesti o osveti, ako Bog da", rekao je Salami tokom inspekcije graničnog prelaza između Irana i Iraka, dok su hiljade šiitskih hodočasnika krenule u irački grad Kerbalu na hodočašće Arbaeen.

Grupa hodočasnika opkolila je komandanta uzvikujući "Smrt Izraelu", prenosi iranska novinska agencija IRNA.

Ismail Hanije, politički lider Hamasa, ubijen je krajem jula u Iranu, a Iran je za njegovu smrt okrivio Izrael.

Komentari (0)

Svet