Fokus

Otišli na osam dana, a ostaće osam meseci: Šta se dešava sa američkim astronautima zarobljenim u svemiru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/08/2024

-

22:25

Otišli na osam dana, a ostaće osam meseci: Šta se dešava sa američkim astronautima zarobljenim u svemiru
Otišli na osam dana, a ostaće osam meseci: Šta se dešava sa američkim astronautima zarobljenim u svemiru - Copyright Tanjug AP/Chris O'Meara

veličina teksta

Aa Aa

Američki astronauti Sunita Vilijams i Buč Vilmor mogli bi da ostanu na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) još osam meseci, saopštili su zvaničnici NASA.

Vilijams i Vilmor započeli su 5. juna ono što je trebalo da bude osmodnevna misija u svemir u novoj letelici "Starliner" kompanije "Boeing", ali se letelica suočila sa problemima i curenjem u pogonskom sistemu.

Lansiranje planirano za 6. maj je prekinuto zbog ventila koji je neprestano otvarao i zatvarao gornji stepen rakete Atlas. Timovi su kasnije primetili curenje helijuma u Starlinerovom servisnom modulu, piše BBC.

Nakon tri nedelje, pregledom je zaključeno da je bezbedno lansirati Starliner sa malim curenjem helijuma, ali je lansiranje prekinuto za manje od četiri minuta zbog problema sa napajanjem na opremi za podršku na zemlji.

Uprkos tome, raketa je uspešno lansirana 5. juna, ali su na putu do Međunarodne svemirske stanice (ISS) identifikovana dva nova curenja helijuma. 

Planirani povratak astronauta pomeranje  nekoliko puta, a poslednje informacije govore da astronauti neće moći uskoro da se vrate na Zemlju.

Rizik kao deo posla

Džo Akaba, glavni astronaut NASA, kaže da se astronauti "upuštaju u misije potpuno svesni različitih scenarija i ishoda koji mogu postati naša stvarnost".

On kaže da astronauti prolaze rigoroznu obuku kako bi bili sigurni da su mentalno i fizički spremni za izazove koji se mogu pojaviti u bilo kojoj misiji.

"Ova misija je bila probni let... znali su da ova misija možda nije savršena. Svemirski let za ljude je sam po sebi rizičan, a mi kao astronauti to prihvatamo kao deo posla", kaže on.

Javnost se posebno interesuje za pomeranje rokova koje je postavila NASA i kada će da odluči da dovede astronaute kući.

Tanjug AP/NASA via AP

 

Prvobitno je obećano da će to biti sredinom avgusta, ali sada NASA kaže da će to biti poslednja nedelja u mesecu, ali "nema jasnog datuma", kažu zvaničnici.

Još jedno pitanje koje se postavlja je da li je Starlajner i dalje bezbedan da astronauti mogu da se vrate kući, u slučaju nužde.

NASA je na to ponovila da ima "veliko poverenje" u Starliner, a zvaničnici dodaju da činjenica da astronauti mogu da provedu nedelje na Međunarodnoj svemirskoj stanici znači da imaju vremena da pokušaju da dođu do dna tehničkih problema sa letelicom.

"Smatramo da je rizik razuman da se Buč i Suni ukrcaju na to vozilo u nepredviđenim slučajevima", rekao je oficir mornarice i bivši astronaut NASA Ken Bauersoks.

Tanjug/AP/NASA

 

Američka svemirska agencija ispituje da li bi dva astronauta mogla da se vrate na Zemlju u letelici američke kompanije "Spejseks" umesto u kapsuli "Starlajnera" koja je opterećena problemima od lansiranja pre više od dva meseca.

Sve su veće šanse da se astronauti Buč Vilmor i Sunita Vilijams vratiti na Zemlju u letelici "Spejseksa", dok će se letelica Starlajner vratiti prazna.

Vraćanje astronauta u letelici "Spejseksa" bio bi veliki udarac za "Boeing", navodi britanski Independent, podsećajući da je let u junu bio prva misija posade na "Starlajneru" upućene na ISS i da je trebalo da se takmiči sa "Spejseksom" za ugovore sa NASA.

Boeing i NASA rade zajedno 

Bauersoks kaže da gaji "ogromno poštovanje" prema Boeingu i da je "to poštovanje poraslo kroz ovaj proces".

"Imali smo veoma iskrene razgovore jedni sa drugima i nisam iznenađen da tim Boeinga 100 odsto stoji iza svoje letelice. Ali mogu vam reći i da žele da rade sa nama kroz partnerstvo. Ono što tim NASA misli da je važno, a kada dođemo do odluke, zajedno ćemo to razraditi", dodaje on.

S druge strane Džoel Montalbano, zamenik pomoćnika administratora u NASA je rekao da će vozilo za snabdevanje ove subote pristati na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), a uz to je NASA saopštila da nema problema sa zalihama za dodatne astronaute na svemirskoj stanici.

 

 

Komentari (0)

Svet