Fokus

"To je bio houmran": Kako je guverner sa Srednjeg Zapada prošao proveru tima Kamale Haris i čime je osvajao poene

Komentari

Autor: CNN

07/08/2024

-

18:15

"To je bio houmran": Kako je guverner sa Srednjeg Zapada prošao proveru tima Kamale Haris i čime je osvajao poene
"To je bio houmran": Kako je guverner sa Srednjeg Zapada prošao proveru tima Kamale Haris i čime je osvajao poene - Copyright Tanjug AP/Matt Rourke

veličina teksta

Aa Aa

Tim Volc je bio usred intervjua sa timom potpredsednice Kamale Haris kada im je rekao da treba da znaju nešto važno.

On ne koristi teleprompter, saopštio im guverner Minesote. On ga, u stvari, čak i nema. Dakle, ako on bude izbran, rekao im je Volc, tim Hrisove bi morao da mu nabavi teleprompter i nauči ga kako da ga koristi.

Bio je to jedan možda opušteniji trenutak, ali i deo procesa mnogo obimnijeg intervjua sa timom Harisove koji je Volc prihvatio, rekli su za CNN više izvora upoznati sa sastankom. Guverner Minesote je bio otvoren u vezi sa svojim slabostima, napominjući da nije iz sving države i da njegovo ime nije dovoljno poznato. Takođe je rekao da nije baš dobar u debatama.

Ali Volc je jasno stavio do znanja da će biti timski igrač. Upitan kako vidi svoju ulogu potpredsednika, Volc je rekao da će obavljati posao kako god Haris to želi. Na pitanje da li želi da bude poslednja osoba u prostoriji pre nego što Haris donese odluku, Volc je odgovorio. "samo ako bi ona želela da budem tamo".

Nedostatak ambicije kao veliki plus

Na pitanje da li ima ambicije da se i sam kandiduje za predsednika jednog dana, Volc je rekao da nema, što je poenta za koju izvori kažu da je bila važna timu koji želi da umanji potencijal za bilo kakvu unutrašnju dramu u budućoj administraciji Harisove.

"Imao je vrlo jasno razumevanje da treba da bude partner, ali da podrži predsednika, izađe i poveže se sa Amerikom i bude taj vladajući partner“, rekao je Sedrik Ričmond, bivši kongresmen Luizijane i Bajdenov savetnik Bele kuće koji je duboko uključeni u proces selekcije. "To nije najlakša pozicija, ali je veoma važna".

Intervju za proveru bio je ključni korak da konačno bude zaključen izbor koji je Haris napravila nakon što se srela sa trojicom finalista, uključujući guvernera Pensilvanije Džoša Šapira i senatora iz Arizone Marka Kelija, tokom intervjua jedan na jedan u svojoj rezidenciji u nedelju.

"To je bio houmran", rekao je jedan izvor upoznat sa Volcovim sastankom sa timom za proveru. "Svi su ga obožavali".

Osim lične hemije koju su Haris i njen tim osećali prema Volcu, ljudi upoznati sa procesom intervjua rekli su da je Volc takođe neko za koga Harisova smatra da može da privuče one glasače koje su demokrate izgubile od Donalda Trampa – glasače sa kojima Haris možda neće moći da se poveže sama.

"On lovi, peca, vi želite da popijete pivo sa njim“, rekao je izvor. Značiće mnogo u Mičigenu, Viskonsinu, Zapadnoj Pensilvaniji, Džordžiji, Severnoj Karolini.

Dugogodišnji demokratski operativac koji poznaje Volca godinama složio se, rekavši: "On priča i izgleda kao mnogi glasači koje smo izgubili od Trampa".

Do utorka, zaposleni u štabu Harisove kampanje već su se šalili o "Blue Walzu" , pozivajući se na ključne države na bojnom polju na srednjem zapadu za koje se nadaju da će joj pomoći da dobijea.

"Prolazni" igrač

Šapiro – koga su neki  Demokratske partije i republikanaca protiv Trampa favorizovali kao umereniju selekciju – nije tako dobro prošao sa timom Harisove tokom njegovog intervjua za proveru, rekli su za CNN izvori upoznati sa procesom. Dok je Volc delovao kao poštovan i kooperativan, Šapiro se nekima učinio preambicioznim, sa "mnogo pitanja" o tome kakva bi bila uloga potpredsednika.

I dok je Šapiro prošao "veoma dobro" na svom privatnom sastanku sa Haris u nedelju, više izvora je reklo da se Volc smatrao izborom s kojim će imati manje drame i intriga – kako u toku kampanje, tako i ako pobede u novembru, u Beloj kući.

"Bio je to upečatljiv kontrast između njih dvojice", rekao je izvor upoznat sa sastankom.

Tanjug AP/Joe Lamberti

Džoš Šapiro

Volc je bio neočekivani kandidat da postane broj 2 na listi demokrata – jedva da je pominjan među potencijalnim kandidatima kada je Džo Bajden odustao pre nešto više od dve nedelje. Ali izvori upoznati sa procesom selekcije opisali su Volca kao igrača koji je na kraju izabran za tim umesto kandidata "sa pet zvezdica", jer je bio guverner Srednjeg Zapada koji može da vodi kampanju čak i "sedeći na panju" kao bilo ko od potencijalnih glasača.

Volc, koji je veteran Nacionalne garde i nastavnik u srednjoj školi pre nego što je ušao u politiku, uneo je "radost i uzbuđenje" u proces koji je na kraju osvojio Haris i njen tim, rekao je drugi izvor.

On je, istina, bio kandidat o kojem je Haris najmanje znala - ali je osvojio demokratsku kandidatkinju, kao i njen tim, tako što je jasno stavio do znanja da će se prilagoditi njenom stilu i politici.

Haris nije očekivala da će Volc reći da ne planira da se kandiduje za predsednika, rekao je za CNN izvor. Ali nakon što je sedela sa njim za istim trpezarijskim stolom u Pomorskoj opservatoriji, Volcov odgovor joj je bio vrlo upečtaljiv.

"To je pokazalo njegovu spremnost da kaže: ’Vidi, nisam zabrinut za svoj imidž ili rejting odobravanja ili šta me čeka u sledećem poglavlju života. Ostaću u ovom trenutku, biti vaš potpredsednik, prolaziti kroz zidove, boriti se za američki narod i demonstrirati naše vrednosti“, rekao je Ričmond. "To je jak i ubedljiv argument".

Lako i veoma prirodno

Uzdizanje Volca bilo je kulminacija izuzetnog vrtloga, kamen temeljac dvonedeljne kampanje za pridruživanje demokratskoj listi – prvo, sa ciljem da privuče pažnju tima, a drugo, da pridobije samu potpredsednicu.

"Bio je opušten i veoma prirodan", rekao je viši demokratski savetnik koji je bio obavešten o Volcovom intervjuu licem u lice sa Haris. "Bila je to 'znaš-čim-vidiš' vrsta stvari".

Dok je veliki deo pažnje oko procesa provere bio fokusiran na posao koji obavljaju bivši generalni tužilac Erik Holder i bivši savetnik Bele kuće Dejna Remus, pitanja izvan papirologije i biografskih proveravanja zaista su počela prošlog petka sa video intervjuima sa kandidatima koji su razmatrani.

Zoom pozivi su takođe uključivali do sada tajni komitet od tri osobe: Ričmonda, bivšeg gradonačelnika Bostona i ministra rada Martija Volša i senatorku iz Nevade Ketrin Kortez Masto.

Ričmond je postao glavni savetnik Harisove. Volš i Haris su se zbližili tokom njegovog vremena u Bajdenovoj administraciji. Kortez Masto je izabrana iste godine u Senat zajedno sa Harisovom, ali su takođe ranije zajedno služile kao državni tužioci tokom značajne nagodbe o hipoteci koja je postala odlučujući trenutak za njihove karijere nakon finansijske krize 2008.

Tanjug/AP/LM Otero

 

Grupa od tri osobe je izabrana zbog geografske raznolikosti, različitih veština i porekla. Ali najviše od svega, oni su izabrani zato što su bili oni kojima je Haris verovala da mogu da joj pomognu  da shvati kome može da veruje, što mnogi koji je poznaju priznaju da je često najteža stvar za nju.

Ričmond i Volš, koji su oboje prošli put od izabranih zvaničnika do članova Bajdenove administracije, bili su tu da pomognu da odgovori na pitanje koje je Haris imala na umu nakon njenog sopstvenog iskustva kao potpredsednika: 

"Želela je da bude sigurna da možemo da postavljamo pitanja kao što su: "Preći ćete sa mesta direktora na mesto hibridnog direktora/zaposlenika. Možete li da napravite tu tranziciju?’", prema jednom izvoru koji je upoznat sa procesom.

Od devet proverenih opcija i šest koji su se virtuelno sastali sa komitetom, Volc i Šapiro su ušli u poslednji vikend kao izraziti favoriti, izjavila su za CNN tri osobe uključene u proces. Keli je bio uključen kao treća opcija.

Smešno, ali ne preterano 

Volca je pogurala i podrška iz cele Demokratske stranke – kako progresivnih tako i umerenih frakcija – u sofisticiranoj kampanji koju su vodili neki od najiskusnijih operativaca stranke. Imao je na svojoj strani bivšu predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi – staru saveznicu iz njegovih 12 godina u Kongresu kada je predstavljao ruralni okrug Minesote – kao i blistave reči bivšeg predsednika Baraka Obame, koji je u izjavi za Volca u utorak rekao: "On ima vrednosti i integritet koji nas čine ponosnim".

Obama je takođe služio kao "rezonantna tabla za potpredsednicu Haris, praktično formulišući njena razmišljanja“, rekao je jedan viši pomoćnik.

Kada je Volc stekao popularnost na mrežama zbog svog komentara da su republikanci "čudni", Haris je takođe bila zadovoljna.

"Sviđa joj se način na koji on radi", rekla je osoba uključena u proces. "Svidelo joj se kako je to ispalo. Bilo je smešno, bilo je naglašeno, ali nije bilo preterano".

Iako Haris i Volc nisu imali mnogo prethodnih kontakata – činjenica zbog koje su neki oko Volca brinuli da bi mogla da bude njegov nedostatak u tom procesu – saradnici su rekli da je Haris postajala sve više oduševljena načinom na koji se Volc ponašao tokom procesa. Kurtoazni poziv koji je Volc uputio Harisovoj 21. jula, istog nedjeljnog popodneva kada je Bajden odstupio, pokrenuo je formalni proces provere koji ga je na kraju doveo do vrha liste finalista.

Usput, mnogi demokratski lideri verovali su da je Šapiro prednjači u iznenadnoj trci da postane potpredsednik Harisove. Opsežne ankete i fokus grupe koje je sprovela kampanja Harisove nisu pokazale nikakvu nominalnu razliku među konačnim kandidatima, ali su dva demokratska savetnika bliska procesu potrage priznala da je Šapiro, koji je Jevrejin, postao nešto poput gromobrana za proteste u Gazi, pitanje koje je delilo demokrate tokom kampanje 2024.

"Niko nije želeo da ponovo otvori tu ranu", rekao je jedan od demokrata, govoreći pod uslovom anonimnosti da bi otkrio deo poverljivog procesa. Ali drugi izvori bliski procesu provere odbacili su ideju da protesti u Gazi imaju bilo kakve veze sa odlukom Harisove da odabere Volca umesto Šapira.

Na kraju, veća prepreka za Šapira bio je njegov sastanak licem u lice sa Harisovom, gde je postavio "veoma konkretna" pitanja o ulozi potpredsednika, uključujući i odluke koje će on biti uključen u donošenje, ako pobede na izborima. .

"On je sa njom pregovarao o poslu, dok je Volc govorio 'Šta mogu da učinim da pomognem?'", rekao je demokratski savetnik, koji je dodao da je Šapiro nesumnjivo zvezda u usponu u stranci, ali da jednostavno nije prepoznao trenutak i napravo "udobnu" konekciju sa Harisovom.

Za Volca, evolucija od toga da sebe vidi kao umerenog demokratu – pobedivši u kongresnom okrugu naklonjenom republikancima 2006. – do toga da postane vodeći progresivni guverner impresionirala je Haris i njen tim zbog njegove nesumljive karizme.

Volcov stil, pun poštovanja, je takođe bio veliki faktor u njegovoj privlačnosti Harisovoj, rekli su izvori.

"Htela je da se uveri da kandidati mogu da shvate da će biti trenutaka kada će imati veliki uticaj i biće trenutaka kada se nešto dešava i kada im se to kaže u poslednjem trenutku", rekao je jedan od ljudi uključenih u proces provere. "Ona je rekla: 'To je samo priroda posla i morate da se pomirite s tim'".

Krofne i teleprompter

Uoči tri nedeljna intervjua Harisove, sa Volcom, Šapirom i Kelijem, grupa bliskih savetnika predstavila je nalaze i preporuke potpredsednici u njenoj rezidenciji u Pomorskoj opservatoriji.

Kako bi se što bolje pripremili, viši službenici kampanje pripremili su video snimke i logotipe i marčedajz za različite opcije. Čekali su, ne znajući kojim će putem Haris krenuti. Bili su u dilemi oko toga koliko su zaista različite opcije i šta bi svaka značila za kampanju i za njih.

Prema izvorima upoznatim sa procesom, Haris je odmah nakon nedeljnih sastanaka naginjala Volcu. Ali bila je u dilemi do samog kraja.

Tanjug/AP Photo/Matt Rourke

 

Haris je prespavala u nedelju sa tom nedoumicom, a do ponedeljka je već tiho prilazila izboru Volca, obaveštavajući samo malu grupu savetnika o tome kuda se kreće njeno razmišljanje te večeri, rekao je izvor upoznat sa ovim pitanjem. Harisova ni u ponedeljak uveče nije donela nikakvu zvaničnu odluku.

Mali timovi osoblja poslani su da budu na lokaciji za svaku od poslednje tri opcije, a niko od njih nije znao, kada su se probudili u utorak ujutru, šta će dan doneti.

Govori za miting u utorak uveče u Filadelfiji napisani su unapred za sve opcije.

Kada je Haris konačno nazvala u utorak ujutru, Volc je bio kod kuće sa svojom ženom i dvoje dece, zajedno sa svojom sestrom i deverom. Nije odgovorio na prvi poziv koji je stigao tog jutra, jer je bio sa nepoznatog broja, pošto nije želeo da propusti poziv od Harisove.

Dobila ga je iz drugog pokušaja.

Volcu je uručen govor ubrzo nakon što ga je Haris nazvala da mu zvanično kaže da je izabran.  Nakon male porodične proslave, Volc je doneo krofne zaposlenima koji su bili tamo sa njim i okupio širu grupu osoblja da im se zahvali na njihovom radu.

Po dolasku u Filadelfiju na prvi zajednički skup Haris - Volc u utorak, izvor je rekao da je Volc vežbao korišćenje telepromptera pre nego što je izašao na binu da održi svoj govor.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet