Fokus

Zdravlje važnije od ljubavi prema Kimu: Bivši zvaničnik severnokorejske ambasade na Kubi otkrio zašto je prebegao

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2024

-

12:41

Zdravlje važnije od ljubavi prema Kimu: Bivši zvaničnik severnokorejske ambasade na Kubi otkrio zašto je prebegao
Zdravlje važnije od ljubavi prema Kimu: Bivši zvaničnik severnokorejske ambasade na Kubi otkrio zašto je prebegao - Copyright Tanjug/AP/Ahn Young-joon

veličina teksta

Aa Aa

Bivši zvaničnik u severnokorejskoj ambasadi na Kubi Ri Il Gju izjavio je danas da je dugo razmišljao o begu u Južnu Koreju, ali da se na taj korak odlučio kada je odbijen njegov zahtev da ode u Meksiko na lečenje napuklog diska u vratu.

Rekao je da sumnja da iza odbijanja stoji njegov šef u Pjongjangu, čiji je zahtev za mito prethodno odbio.

Bivši diplomata je u intervjuu za AP istakao da je nestrpljivo čekao na aerodromu, pre nego što je sa porodicom ušao u avion za treću zemlju, strahujući da će ih drugi severnokorejski zvaničnici uhvatiti.

On nije otkrio detalje bega iz zabrinutosti od diplomatskih incidenata, kao i budućih zvaničnika koji odluče da prebegnu. Naveo je da su on i njegova porodica bili uhvaćeni, suočili bi se sa ''budućnošću gorom od smrti'' u zatvorskom logoru gde su ljudi primorani da jedu insekte da bi preživeli, piše AP.

On je takođe otkrio da se sa liderom Kim Džon-unom sastao najmanje tri puta u prisustvu drugih zvaničnika, rekavši da je vođa pušio jednu cigaretu za drugom i često ostajao bez vazduha.

Južnokorejska špijunska agencija nedavno je izvestila da severne vlasti u inostranstvu traže lek za Kimove zdravstvene probleme izazvane prekomernom težinom, uključujući visok pritisak i dijabetes.

Ri, o čijem je begu javnost informisana u julu, nalazi se pod zaštitom vlade Južne Koreje, budući da je severnokorejski režim u prošlosti vršio atentate na visokorangirane zvaničnike koji su prebegli, članove porodice Kim u inostranstvu i visoke zvaničnike iz Seula.

Tanjug/AP/Ahn Young-joon

 

Rekao je da nije siguran šta ga dalje očekuje na Jugu, ali da ga ohrabruje priča bivšeg zvaničnika u Lonodnu Tae Jonga, koji je prebegao u Južnu Koreju 2016. i kasnije osvojio mesto u parlamentu u Seulu.

''Ne mogu da garantujem da će ovo dovesti do većeg broja severnokorejskih diplomata koji beže. Ali mislim da će im dati malo više hrabrosti da to učine'', zaključio je Ri.

Ri je postao je najviše rangirani diplomata koji je prebegao u Južnu Koreju od 2016, a svoju suprugu i dete obavestio je o begu samo dan ranije.

Oko 34.000 Severnokorejaca je pobeglo u Južnu Koreju od kasnih 1990-ih da bi izbegli siromaštvo i političko ugnjetavanje, a većina njih su žene iz siromašnijih severnih provincija Severne Koreje. 

U 2023. godini, oko 10 pripadnika severnokorejske elite stiglo je u Južnu Koreju, što je najveći takav broj poslednjih godina, prema vladi Južne Koreje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet