Fokus

Severna Koreja ubrzano traži lek za preteranu gojaznost svog lidera, spremni su i da ga kupe od "ljutih neprijatelja"

Komentari

Autor: AP/Politico

31/07/2024

-

20:52

Severna Koreja ubrzano traži lek za preteranu gojaznost svog lidera, spremni su i da ga kupe od "ljutih neprijatelja"
Severna Koreja ubrzano traži lek za preteranu gojaznost svog lidera, spremni su i da ga kupe od "ljutih neprijatelja" - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Severnokorejski lider Kim Džong Un ponovo se ugojio i izgleda da ima ozbiljne zdravstvene probleme vezane za prekomernu težinu, kao što su visok krvni pritisak i dijabetes, a njegovi zvaničnici traže nove lekove u inostranstvu za njihovo lečenje, saopštila je južnokorejska špijunska agencija svojim nadređenima početkom nedelje.

40-godišnji Kim, poznat po ljubavi prema alkoholu i duvanu, dolazi iz porodice sa istorijom srčanih problema. I njegov otac i deda, koji su vladali Severnom Korejom pre nego što je nasledio vlast 2011, umrli su od srčanih problema.

Neki posmatrači su rekli da izgleda da je Kim, koji je visok oko 170 centimetara i ranije imao 140 kilograma, izgubio dosta težine 2021. godine, verovatno zbog promene ishrane. Ali nedavni snimci državnih medija pokazuju da je ponovo u problemu sa težinom.

U ponedeljak je Nacionalna obaveštajna služba (NIS), glavna špijunska agencija Južne Koreje, saopštila svojim nadređenima na brifingu iza zatvorenih vrata da se procenjuje da Kim ponovo teži oko 140 kilograma i da je u grupi visokog rizika od srčanih bolesti, navodi se u saopštenju Li Seong Kvena, jednog od poslanika.

Li je rekao da je obaveštajna služba rekla da Kim pokazuje simptome visokog krvnog pritiska i dijabetesa od ranih 30-ih godina. Drugi poslanik, Park Sunvon, rekao je da obaveštajci veruju da je Kimova gojaznost povezana sa alkoholom, pušenjem i stresom.

Alkohol, pušenje, stres...

Li i Park su citirali NIS koji je saopštio da je dobio obaveštajne podatke da su severnokorejski zvaničnici pokušavali da nabave nove lekove u inostranstvu za Kimov visok krvni pritisak i dijabetes, čak i u onim zemljama koje su im tradicionalni "neprijatelji".

Severna Koreja je jedna od najtajnovitijih zemalja na svetu i praktično ne postoji način da stranci znaju tačno Kimovo zdravstveno stanje. NIS takođe ima lošu evidenciju u potvrđivanju razvoja događaja u Severnoj Koreji.

"Otkriven je trend u kojem Kim Džong Un traži druge lekove osim postojećih", rekao je on.

Deo Kimovog stresa može biti povezan sa vremenskim prilikama. Naime, Severnu Koreju su ove godine ponovo pogodile rekordne kiše i velike poplave koje su ostavile hiljade ljudi bez doma i oštetile obradivo zemljište koje je ključno za obezbeđivanje hrane za pothranjeno stanovništvo.

Obilne kiše potopile su kuće i preplavile grad Sinudžiu i okrug Uiju, koji se graniči sa Kinom. Kim je primećen na retkim slikama koje su očigledno imale za cilj da ga prikažu kako vodi akciju pomoći dok je prelazio poplavljene puteve u svom crnom Leksusu, dok voda pljušti po dnu vozila.

Profimedia

 

Kim je bio ljut zbog "teške krize" koju su izazvali lokalni zvaničnici, prenose državni mediji, prenosi NK News.

Izveštava se da je on "lično upravljao bitkom" i proglasio delove tri provincije za "posebne vanredne zone u slučaju katastrofe", dok je naređivao zvaničnicima da isporuče pomoć žrtvama i preduzmu brze mere da spreče dalje katastrofe usled budućih padavina.

Rečeno je da je više od 4.200 stanovnika evakuisano vazdušnim putem, ali će poplave pojačati strahove od povećane nesigurnosti hrane u narednim mesecima.

Profimedia

 

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje saopštilo je da je izveštavanje o poplavama imalo za cilj da ojača propagandu o Kimovom imidžu kao lidera koji voli svoj narod i da naglasi njegove sposobnosti upravljanja krizama.

Kimovo zdravlje je u fokusu velike pažnje izvan Severne Koreje pošto on nije zvanično imenovao naslednika koji bi preuzeo kontrolu nad nuklearnim arsenalom zemlje koji bi ciljao na Sjedinjene Države i njihove saveznike ako bi on bio onesposobljen.

Projektovana naslednica nije još ni tinejdžerka

NIS je na brifingu od ponedeljka ostao pri svojoj proceni da Kimova ćerka, koja još nije ni u tinejdžerskim godinama, koja se navodno zove Kim Džu Ae, jača svoj verovatni status očevog naslednika. Međutim, NIS je saopštio da ne može da isključi mogućnost da bi je zamenio neko od braće i sestara jer ona nije zvanično određena za naslednicu svog oca.

Spekulacije o Kim Džu Ae, koja ima oko 10 ili 11 godina, rasplamsale su se kada je pratila svog oca na javnim događajima visokog profila počevši od kraja 2022. Državni mediji su je nazivali "najvoljenijim" ili "najpoštovanijim" detetom Kim Džong Una i uznemireni objavili snimke i fotografije koje dokazuju njen sve veći politički položaj i bliskost sa ocem.

NIS je rekao zakonodavcima da je najmanje 60 odsto javnih aktivnosti Kim Džu Ae uključivalo prisustvovanje vojnim događajima sa svojim ocem.

profimedia

 

"Pjongjang uči Kim Džu Ae da bude naslednica, što ukazuje da je ona najverovatnije odabrana", rekao je Li novinarima posle brifinga agencije.

Kim navodno ima još dvoje dece, a Džu Ae je srednje dete. Međutim, veći deo svog ličnog života držao je u tajnosti, a prava imena i godine njegove dece nisu potvrđeni.

Čak i sa javnim nastupima Džu Ae, sukcesija Severne Koreje ostaje u magli. Mnogi su izvestili da bi, ukoliko Kim umre ili bude primoran da napusti položaj, neko od njegove braće mogao da pokuša da preuzme vlast.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet