Fokus

Bacio se i telom zaštitio suprugu i dve ćerke: Na Trampovom skupu u Pensilvaniji ubijen bivši vatrogasac

Komentari

Autor: Euronews Srbija, NBC News, Tanjug

14/07/2024

-

20:40

Bacio se i telom zaštitio suprugu i dve ćerke: Na Trampovom skupu u Pensilvaniji ubijen bivši vatrogasac
Bacio se i telom zaštitio suprugu i dve ćerke: Na Trampovom skupu u Pensilvaniji ubijen bivši vatrogasac - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Muškarac ubijen na predizbornom skupu za bivšeg predsednika Donalda Trampa u Pensilvaniji u subotu identifikovan je kao 50-godišnji bivši šef vatrogasaca Kori Komperatore, saopštio je u nedelju guverner Pensilvanije Džoš Šapiro.

Komperatore je bio strastveni pristalica Trampa i uzbuđen što će biti na Trampovom mitingu u subotu u Batleru, rekao je Šapiro. Bio je tamo sa svojom ženom i dve ćerke i bacio se preko njih da ih zaštiti kada su se u masi čuli pucnji.

"Njegova žena mi je ispričala da se bacio na svoju porodicu kako bi ih zaštitio", rekao je Šapiro.

"Kori je umro kao heroj", naveo je on.

 

 

Šapiro je rekao da je Komperatore svake nedelje išao u crkvu i voleo svoju porodicu i zajednicu.

"Kori je bio najbolji od nas, neka je blagosloven", rekao je Šapiro.

Dva druga stanovnika Pensilvanije takođe su upucana na mitingu i obojica su u kritičnom stanju, rekao je Šapiro.

"Prošla noć je bila šokantna za ovu zajednicu, a znam i za ovu zemlju", rekao je Šapiro.

"Političke nesuglasice se nikada, nikada ne mogu rešiti nasiljem. Nesuglasice su u redu, ali moramo da koristimo miran politički proces da rešimo te razlike."

Šapiro kaže da nije razgovarao s Donaldom Trampom, ali je razgovarao s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, koji ga je pitao ima li sve resurse koji su im potrebni.

"Iznad svega mi smo Amerikanci", rekao je Šapiro novinarima.

"Trampov skup u Pensilvaniji odneo je život mog brata, Coreya Comperatorea. Mržnja prema jednom čoveku oduzela je život čoveku kojeg smo najviše voljeli", rekla je sestra žrtve u objavi.

Pucnji su se na mitingu čuli oko šestog minuta nakon početka Trampovog govora u subotu.

Bivši predsednik se uhvatio za uho nakon što se na mitingu začula buka.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Tramp se sagnuo na zemlju dok je nekoliko agenata Tajne službe pojurilo na binu i opkolilo ga sa svih strana, a posmatrači su vrištali.

Tramp je rekao da je pogođen metkom koji mu je probio gornji deo desnog uha.

FBI je saopštio da je ubica, identifikovanog kao 20-godišnji Tomas Metju Kruks iz Betel Parka u Pensilvaniji, odmah ubila Tajna služba.

Motiv za sada nije poznat.

Prikupljanje donacija za podršku žrtvama i njihovim porodicama

Organizacioni tim predsedničke kampanje bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa pokrenuo je GoFundMe - prikupljanje donacija za podršku žrtvama i njihovim porodicama pucnjave u Batleru u Pensilvaniji, a kojoj su se odmah odazvali bivši predsednički kandidat republikanac Vivek Ramsvami i Trampova ćerka.

Jedan učesnik jučerašnjeg skupa na kojem je Tramp govorio poginuo je a dvojica su povređena. Snajperistu (20) je ubila tajna služba.

Tom prilikom metak je Trampu okrznuo uvo. GoFundMe je promovisan i na društvenim mrežama kako bi se lakše došlo do milion dolara namenjih porodici ubijenog i porodicama ranjenih koji su, kako prenose mediji, u kritičnom stanju.

Bivši predsednički kandidat Vivek Ramsvami donirao je 30.000 dolara za tu svrhu a ćerka bivšeg predsednika SAD Ivanka Tramp i njen suprug Džared Kušner 10.000.

Na stranici, koju je pokrenula Meredit O'Rurk, Trampova nacionalna finansijska direktorka kampanje, stoji da ih je predsednik Tramp još sinoć ovlastio da otvore nalog za donacije namenjen pristalicama i porodicama ranjenih ili ubijenih u brutalnom i užasnom pokušaju atentata, prenosi Fox News.

 

 

Komentari (0)

Svet