Fokus

Opasna "ameba koja jede mozak": Drugi smrtni slučaj od encefalitisa u Izraelu, zaražen mladić (26) dok se kupao na plaži

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2024

-

18:12

Opasna "ameba koja jede mozak": Drugi smrtni slučaj od encefalitisa u Izraelu, zaražen mladić (26) dok se kupao na plaži
Opasna "ameba koja jede mozak": Drugi smrtni slučaj od encefalitisa u Izraelu, zaražen mladić (26) dok se kupao na plaži - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Izraelac star 26 godina preminuo je od encefalitisa izazvanog retkom amebom, što je drugi takav slučaj ikada zabeležen u Izraelu.

Bolnica Bejlinson saopštila je da je muškarac, koji je bio zdrav, mogao da dođe u kontakt sa retkom vrstom amebe Naegleria fowleri koja izaziva encefalitis dok se kupao na plaži Gaj u Tiberijadi na severu Izraela. 

Muškarac je u utorak primljen u bolnicu Šaron sa simptomima groznice, glavobolje i povraćanja, a prebačen je u bolnicu Bejlinson kada mu se stanje pogoršalo, preneo je Tajms of Izrael.

Istražitelji Ministarstva zdravlja Izraela uzeli su uzorke vode u blizini plaže i nisu pronašli dokaze da sadrži amebe.

Stopa smrtnosti od encefalitisa izazvanog ovom amebom je veoma visoka, iako je infekcija izuzetno retka.   

Gavobolja, groznica, mučnina, povraćanje, ukočenost vrata

Prvi smrtni slučaj od te bolesti zabeležen je u Izraelu u avgustu 2022. godine kada je preminuo muškarac star 36 godina.

Do sada je dijagnostifikovano samo oko 400 slučajeva širom sveta.

Prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, Naegleria fowleri se obično naziva "ameba koja jede mozak" jer može da izazove infekciju mozga kada voda koja sadrži amebu prodre u nos.

Naegleria fowleri živi u toploj vodi, a u većini slučajeva ništa se ne dešava ljudima koji plivaju u vodi u kojoj je prisutna ameba. 

Simptomi često uključuju glavobolju, groznicu, mučninu, povraćanje, ukočenost vrata i neurološke simptome kao što su konfuzija i halucinacije, a potrebna je hitna medicinska pomoć.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet