Fokus

"NBC News": Bajden sa porodicom odlučuje o nastavku kampanje

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2024

-

16:27

"NBC News": Bajden sa porodicom odlučuje o nastavku kampanje
Džo Bajden i Džil Bajden - Copyright Tanjug AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SAD Džo Bajden danas će razgovarati sa svojom porodicom o tome da li će nastaviti trku za reizbor, nakon što je veliki broj demokrata izrazio zabrinutost posle debate predsednika protiv republikanskog rivala Donalda Trampa.

Bajden i prva dama Džil u toku dana će se sresti s decom i unucima u predsedničkom odmaralištu Kamp Dejvid, u Merilendu, rekli su izvori za "NBC News".

Izvori su dodali da su razgovori porodice Bajden neformalni.

Demokrate, uključujući bivšeg predsednika Baraka Obamu i bivšu predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi, priznali su da je Bajden imao loš nastup u debati u četvrtak, ali su javnosti saopštili da ga podržavaju u nastavku kampanje.

"Ovi izbori su i dalje izbor između nekoga ko se celog života borio za obične ljude i nekoga ko brine samo o sebi", poručio je Obama.

Potparol Nensi Pelosi je izjavio da Bajden i dalje ima njenu punu podršku, a da se ona raduje prisustvu njegovoj inauguraciji 2025. godine.

Istovremeno, demokrate smatraju da Bajdenu treba dati prostor da odredi sledeće korake.

Tanjug/AP/Ross D. Franklin

 

Oni veruju da samo predsednik, u dogovoru sa svojom porodicom, može odlučiti da li da nastavi ili da prekine svoju kampanju ranije, a da neće dobro reagovati na pritisak.

"Samo dve osobe mogu da donesu ovu odluku, a to su predsednik i njegova supruga. Svako ko ne razume koliko će ova odluka biti duboko lična i porodična, nije upoznat sa situacijom", rekao je jedan od izvora.

Anita Dun, jedna od Bajdenovih najbližih savetnika, rekla je u subotu u emisiji "Vikend" na MSNBC-u da Bajden sa pomoćnicima nije razgovarao o ispadanju iz trke i da su interni razgovori fokusirani na napredak.

"Imali smo lošu debatu. Znate, predsednik je, pre svega, fokusiran na to šta ćemo dalje? Šta treba da radi, rekla je Dun.

Bajden pokušava da uveri donatore da još uvek može da pobedi na izborima

Bajden je u subotu održao niz događaja za prikupljanje sredstava za kampanju u Njujorku i Nju Džerziju, gde je priznao da performans na debati nije bio dobar, ali je pokušao da uveri donatore da još uvek može da pobedi na predsedničkim izborima protiv Trampa.

"Obećavam vam da ćemo pobediti na ovim izborima", rekao je on.

Glasači širom SAD takođe su izrazili zabrinutost zbog glasanja za oba kandidata nakon debate u četvrtak, a jedan od predloženih kandidata da zameni Bajdena je guverner Kalifornije Gavin Njusom, koji je javno podržao aktuelnog predsednika.

Tanjug AP/Evan Vucci

 

Predsednik SAD je kasnije rekao da razume zabrinutost zbog njegovog učinka u debati u četvrtak, ali je obećao da će se boriti snažnije.

Nastup Bajdena u debati protiv bivšeg predsednika Trampa bio je obeležen nesigurnim odgovorima koje je teško bilo pratiti, ocenjuje BBC napominjući da je to podstaklo nova pitanja među nekim demokratama o tome da li je on pravi kandidat za ove izbore.

Bajdenov izborni štab prihvatio je da debata nije išla onako kako su se nadali, ali su rekli da se neće povući u korist drugog kandidata.

Tanjug/AP

 

Predsednica kampanje Dženifer O'Meli Dilon rekla je da su interne ankete posle debate pokazale da mišljenja birača nisu promenjena. 

Samo nekoliko sati nakon debate, Tramp je svojim pristalicama rekao da debatu smatra "velikom pobedom" za svoju kampanju i rekao da je Bajden "krajnje nesposoban".

Nastup predsednika Bajdena nisu kritikovali samo oni koji se bave politikom.

Ugledni uvodnik u Njujork tajmsu opisao je njegovu odlučnost da se ponovo kandiduje kao "nepromišljeno kockanje".

U njemu se navodi da bi demokrate trebalo da "priznaju da Bajden ne može da nastavi svoju trku i da pokrenu proces za odabir nekoga sposobnijeg da stane na njegovo mesto".

Glasači širom Sjedinjenih Država takođe su izrazili zabrinutost zbog glasanja za oba kandidata nakon debate u četvrtak.

Dok se ne sprovedu dalje ankete, prikupljanje sredstava i donacija moglo bi da bude još jedan pokazatelj da li je došlo do promene raspoloženja i stavova prema Bajdenovoj kandidaturi.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet