Fokus

Bivši američki marinac u ruskom zatvoru već 2.000 dana, traži pomoć od Bajdena

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2024

-

00:10

Bivši američki marinac u ruskom zatvoru već 2.000 dana, traži pomoć od Bajdena
Pol Vilan - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Bivši američki marinac Pol Vilan koji je osuđen za špijunažu u Rusiji, pozvao je američkog predsednika Džozefa Bajdena da preduzme odgovarajuće mere kako bi mu obezbedio izlazak iz zatvora u kojem je više od 2.000 dana.

Kako je Vilan rekao za CNN iz kaznene kolonije Mordovija u centralnoj Rusiji, to je "neverovatno mnogo vremena za zločin koji se nikada nije dogodio".

Takođe je rekao da Bajden treba da pomogne i u oslobađanju drugog zatočenog Amerikanca u Rusiji, novinara Evana Gerškoviča.

Vilan, koga je američki Stejt department proglasio nezakonito pritvorenim, radio u obezbeđenju američke kompanije za proizvodnju delova za vozila kada je uhapšen u Moskvi u decembru 2018. godine i osuđen na 16 godina zatvora 2020.

Iako veruje da je američka vlada ozbiljno shvatila njegov slučaj, bivši marinac je za CNN rekao da želi da ga vlada shvati "ozbiljnije".

"Sve dok se ne preduzmu odlučne akcije, dok ne dođe do snažnog odgovora na ovakvo ponašanje, oni (Rusi) će nastaviti da hvataju ljude kao što su (bivši američki marinac) Trevor (Rid) i (američka košarkašica) Britni (Grajner) i Evan i drugi", rekao je on.

Vilan je rekao da je svestan da će suđenje Gerškoviču početi iza zatvorenih vrata u ruskom Jekaterinburgu sledeće nedelje.

Gerškovič, koji je proglašen nezakonito pritvorenim, takođe je optužen za špijunažu, što on negira.

"Ovde (u Rusiji) nema krivičnog sistema. Ne postoji pravosudni sistem. To je samo sistem kojim vlada upravlja dugi niz godina, stavljajući ljude u zatvor zbog svih vrsta sumnjivih optužbi i događaja. Ljudi ovde idu na suđenje i automatski su krivi, onda im se izrekne kazna i to je to", rekao je Vilan.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler istakao je da američka vlada svakodnevno radi na tome da Gerškoviča i Vilana vrati u SAD.

"To je nešto na čemu stalno radimo i čemu težimo. O detaljima toga ne govorimo javno, kao što je to uvek i bio slučaj", rekao je Miler prošle nedelje.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet