Fokus

Plovidba Crvenim morem postala previše opasna: Brodarska udruženja pozivaju uticajne vlade da zaustave napade Huta

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2024

-

23:00

Plovidba Crvenim morem postala previše opasna: Brodarska udruženja pozivaju uticajne vlade da zaustave napade Huta
Plovidba Crvenim morem postala previše opasna: Brodarska udruženja pozivaju uticajne vlade da zaustave napade Huta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vodeće brodarske grupacije pozvale su uticajne vlade u svetu da zaustave napade jemenskih Huta na brodove u Crvenom moru nakon što je ove nedelje potonuo drugi teretni brod, objavio je danas CNN.

U napadima su do sada poginula najmanje tri pomorca, a poslednje potonuće verovatno je dovelo do još jedne smrti, navodi se u saopštenju više od deset udruženja brodara, uključujući i Međunarodnu komoru za pomorstvo i Svetski savet za brodarstvo.

Njihov poziv usledio je, pored akcenta na ljudske žrtve, i zbog prekida na jednoj od glavnih svetskih trgovinskih ruta koja je od kraja prošle godine praktično zatvorena za kontejnerske brodove.

Duže putovanje oko južnog dela Afrike dovelo je do porasta troškova transporta i izaziva gužve u lukama u Aziji i Evropi, preteći da poremete svetske lance snabdevanja.

Saopštenje je objavljeno nakon što je potvrđeno da je brod za ugalj u vlasništvu Grčke potonuo nakon što su ga prošle nedelje napali Huti.

Udruženja ističu da su, pored gubitaka života, napadi Huta takođe izazvali ozbiljne poremećaje u tranzitu kroz Crveno more, kao vezu sa Sueckim kanalom, vitalnom saobraćajnicom koja čini 10-15 odsto svetske trgovine.

Zbog toga glavne kompanije za transport kontejnera šalju svoja plovila na mnogo duži put oko Rta dobre nade na krajnjem jugu Afrike.

Kao rezultat toga, transport je poskupeo, pa su troškovi isporuke tipičnog kontejnera od oko 12 metara na osam glavnih ruta Istok-Zapad dostigli su 5.117 dolara, što je 233 odsto više u odnosu na pre godinu dana, navodi konsultantska kompanija Drevri sa sedištem u Londonu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet